EU do kraja godine planira raspisati 4 inovacijska natječaja u vrijednosti čak 1,5 milijardu kuna.

Više u privitku

EU sredstva za inovacije i razvoj

Animacija virtualnog prikaza scenarija sa modeliranim elementima; prikaz mehanike fluida.

Za više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate na:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob.: +385 99 812 4189

Modeliranje raznim CAD CAM alatima, pretvorba 2d nacrta u 3d model i obratno, izrada radioničkih nacrta; izrada analize na opterećenja i vanjske utjecaje.

 

Za više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate na:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob.: +385 99 812 4189

 

 

U mogućnosti smo ponuditi Vam uslugu 3D ispisa gotovih modela.

Trenutni kapacitet farme je 15 3D printera i 2 operatera.

3D modele printamo pomoću Repetier 3D printera u PLA i ABS varijanti.

 

Primjene:

Medicina i stomatologija

 • Izrada modela dijelova tijela temeljem CT /RTG snimke – priprema za operacije, protetske zahvate
 • Izrada prilagođenih implantata
 • Izrada stomatoškog otiska iz CT snimke čeljusti
 • Fiksiranje udova (egzoskelet)

 Industrija

 • Brza izrada prototipova
 • Izrada alata
 • Proizvodnja, prilagodba i individualizacija proizvoda

Hobi / kućna upotreba

 • Izrada predmeta za osobnu upotrebu
 • Modelarstvo, robotika
 • Izrada dijelova za 3D pisače

Arhitektura

 • Izrada modela građevina

Dizajn i umjetnost

 • 3D reprodukcije kipova, ekvivalent grafikama
 • Dorada 3D predmeta
 • Ispis matematičkih funkcija

 

 

 

Za više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate na:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob.: +385 99 812 4189

 

 

 

U mogućnosti smo ponuditi Vam inženjerske usluge na području:

Za više informacija, molimo Vas da posjetite relevantnu poveznicu ili nas kontaktirate na:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob.: +385 99 812 4189

 

Pozivamo sve dioničare na izvanrednu Glavnu skupštinu

Tvrtka Adriadiesel-usluge, servisi i rezervni dijelovi d.o.o. iz Karlovca traži djelatnike za metaloprerađivačke poslove tj. bravare, zavarivače, cjevare i sl..

Iskustvo je poželjno, no ne i nužno, s obzirom na to da se vrše edukacija i osposobljavanje na radnom mjestu.
Molimo sve zainteresirane da nas kontaktiraju e-mailom, odnosno, pozivom na sljedeći kontakt:
 
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob: 00385981633268

8. listopada u SAD-u proslavljen je Nacionalni dan vodika i gorivih ćelija, odabran prema atomskoj masi vodika (1,008), prvi puta obilježen prošle godine. Glavno područje primjene navedene tehnologije su električna vozila s pogonom na gorive ćelije (FCEV-i), koji imaju potencijal znatnog smanjenja SAD-ove uporabe nafte i štetnih emisija koje doprinose klimatskim promjenama. Osim toga, takvi automobili mogu biti i dvostruko učinkovitiji od današnjih benzinskih vozila. Zbog toga su FCEV-i važan dio energetskog portfelja američkog Ministarstva energetike koji nadopunjavaju druge održive prijevozne mogućnosti.
Počeci razvoja ove tehnologije mogu se pratiti do sredine 1970-ih i prvog naftnog embarga, kad se skupina znanstvenika sastala s vodećim osobama iz privatnog sektora i federalne vlade u Albuquerqueu radi rasprave o mogućim novim tehnologijama. S vremenom su laboratorijski znanstvenici pomagali u učenju industrijalaca u proizvodnji optimiziranih elektroda koji su temelj gorivih ćelija i ta je suradnja dovela do velikih napredaka i omogućila da 40 godina kasnije cestama voze komercijalna vozila na gorive ćelije. Posebno je protekle godine došlo do nezanemarivog napretka u području ove tehnologije u SAD-u:
Hyundai i Toyota predstavili su svoje FCEV-e za komercijalnu prodaju, dok nekoliko većih automobilskih proizvođača poput Honde, GM-a i BMW-a rade na tome da predstave isto u bliskoj budućnosti.
U Kaliforniji je vodik jedna od mogućnosti punjenja goriva na više od 20 benzinskih postaja.
Ministarstvo energetike sufinanciralo je uporabu više od 1600 gorivih ćelija u viličarima i napajanja u slučaju nužde za tornjeve mobilne telefonije, a uspjeh tih instalacija doveo je do uporabe dodatnih 18000 gorivih ćelija bez financiranja Ministarstva.
Istraživanja koja je financiralo Ministarstvo prepolovilo je predviđene visoke troškove automobilskih gorivih ćelija i učetverostručilo trajanje gorive ćelije od 2007. godine.

Rješenja koja uključuju električna vozila na gorive ćelije važan su dio smanjenja globalnog zatopljenja na potrebne razine, a s proizvodnjom vodika iz ekološki prihvatljivih izvora, emisije ugljika mogle bi se smanjiti i više od 90%.

Tvrtka ITM Power 11. listopada otvorila je četvrtu javnu postaju za punjenje automobila vodikom u Londonu. Vodik se proizvodi u Centru za izvrsnost u inženjerstvu i proizvodnji (CEME) u Rainhamu, Istočni London, elektrolizom vode pomoću fotonaponske energije.
Postaja je dio projekta HyFIVE koji sufinanciraju europsko Zajedničko poduzeće za gorive ćelije i vodik te UK-ov Ured za vozila niske emisije (OLEV). Cilj projekta je demonstracija automobila na gorive ćelije u nekoliko europskih područja putem rane uporabe više od 120 vozila i 6 postaja za punjenje vodikom. Nakon prve dvije postojeće londonske postaje, Rainham je druga londonska postaja otvorena u sklopu ovog projekta. Prva je otvorena u Teddingtonu u svibnju ove godine, a treća je na rasporedu za otvaranje u Cobhamu. Tri ostale postaje HyFIVE nalaze se u austrijskom Innsbrucku te u danskim gradovima Aaarhusu i Korsoru.

U kolovozu je finska korporacija Wärtsilä potpisala je ugovor sa španjolskim brodogradilištem Construcciones Navales del Norte SL (LaNaval) u gradu Sestau za dizajn i isporuku porivne instalacije na ukapljeni zemni plin za novi RoRo putnički trajekt, uz mogućnost razvoja još jednog broda. Brod se gradi za španjolskog vlasnika Baleària, vodećeg prijevoznika koji poslužuje Balearske otoke.
Brod bi trebao početi s redovitom plovidbom 2019. i bit će to prvi RoRo putnički trajekt u Sredozemnom moru te jedan od najvećih trajekata u Europi. Ovaj ekološko učinkoviti ‘pametni brod’ bit će dugačak 232 metara i imati kapacitet za 331 vozilo te 1700 putnika od kojih 70 % može biti smješteno u kabinama. Brzina broda moći će doseći 24 čvora. Zbog brige za udobnost putnika, Wärtsilä će primijeniti stroge standarde za smanjivanje buke i vibracija na svojim glavnim i pomoćnim motorima, propelerima i porivnicima za manevriranje. S pogonom na prirodni plin, ekološki otisak broda bit će vrlo prihvatljiv jer Wärtsilino rješenje smanjuje emisiju CO2 za 25 %, NOx-a za 85 %, dok su sumpor i čestice gotovo potpuno eliminirane.

Stranica 1 od 6