Dizelski motori

ADRIADIESEL d.d. proizvodi četverotaktne srednjehodne dizelske motore prema MAN Diesel SE licenciji i motor ADRIA 40 po vlastitoj dokumentaciji.

Rezervni dijelovi

Adriadiesel d.d. proizvodi rezervne i zamjenske dijelove za motore proizvedene po licenciji SULZER od 1955. godine i rezervne dijelove za motor L23/30H rađen po licenciji MAN Diesel  SE.

Usluge i remont

Adriadiesel pruža usluge održavanja i servisa diesel motora, kompresora, pumpi te ostale energetske opreme.

Adriadiesel d.d.

Servis i popravci Sulzer & MAN dizelskih motora diljem svijeta: 60 godina iskustva


Nudimo sljedeće proizvode:

 • Srednjehodne četverotaktne MAN Diesel & Turbo (500 kW - 3000 kW) motore (500 kW – 3000 kW)
 • Velike motore po vlastitoj dokumentaciji ADRIA 40 (6,3 MW) proizvedene na bazi motora SULZER Z40/48
 • CPP (kontejnerske centrale / generatore na dizelski pogon) (500 kW)

i usluge :

 • rezervne dijelove za dizelske motore Sulzer i MAN
  Adriadiesel ima status proizvođača originalne opreme (Original Equipment Manufacturer – OEM)
 • uklanjanje kvarova, održavanje, servis i popravak Sulzer, MAN i drugih dizelskih motora i drugih elektroenergetskih postrojenja
 • remonte dizelskih motora
 • usluge strojne i toplinske obrade
 • cijeli niz usluga popravaka brodova, na kopnu ili na plovnim dokovima, u suradnji sa Servisnim centrom Trogir brodogradilišta Brodotrogir.

Nekoliko riječi o nama:

Tvrtka „Tvornica diesel motora“ osnovana je 1949. godine kao dio velikog industrijskog kompleksa „Jugoturbina“.
Pod nazivom „Adriadiesel“ poslujemo od 1991. godine.

Tvornica Adriadiesel d.d. proizvodi motore pod licencijom „Sulzer“ (Švicarska) od 1955. godine, te pod licencom „MAN Diesel & Turbo“ (Njemačka) od 1998. godine.
Od osnutka tvrtke, tijekom 60 godina postojanja, proizvedeno je i isporučeno u više od 50 zemalja širom svijeta više od 1580 motora ukupne snage preko 2.000 MW.

 

Željeli bismo biti Vaš prvi izbor za pružanje navedenih usluga i proizvoda zbog naše kvalitete, iskustva i konkurentnosti cijena.

Molimo, pošaljite nam upit ili zahtjev za ponudu, a mi ćemo Vam poslati naše najbolje cijene.

Slobodno nas kontaktirajte za sve dodatne informacije.


S poštovanjem,


dr. sc. Nenad Končar,
ADRIADIESEL d.d.
predsjednik uprave
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                                                                                                                                                                                                                               Kontaktirajte nas

Pročitano 134925 puta Posljednja izmjena: Utorak, 16 Kolovoz 2016 07:11
Više u ovoj kategoriji: Foto galerija »
 • Wärtsilä će pogoniti prvi putnički trajekt na LNG u Sredozemlju

  U kolovozu je finska korporacija Wärtsilä potpisala je ugovor sa španjolskim brodogradilištem Construcciones Navales del Norte SL (LaNaval) u gradu Sestau za dizajn i isporuku porivne instalacije na ukapljeni zemni plin za novi RoRo putnički trajekt, uz mogućnost razvoja još jednog broda. Brod se gradi za španjolskog vlasnika Baleària, vodećeg prijevoznika koji poslužuje Balearske otoke.
  Brod bi trebao početi s redovitom plovidbom 2019. i bit će to prvi RoRo putnički trajekt u Sredozemnom moru te jedan od najvećih trajekata u Europi. Ovaj ekološko učinkoviti ‘pametni brod’ bit će dugačak 232 metara i imati kapacitet za 331 vozilo te 1700 putnika od kojih 70 % može biti smješteno u kabinama. Brzina broda moći će doseći 24 čvora. Zbog brige za udobnost putnika, Wärtsilä će primijeniti stroge standarde za smanjivanje buke i vibracija na svojim glavnim i pomoćnim motorima, propelerima i porivnicima za manevriranje. S pogonom na prirodni plin, ekološki otisak broda bit će vrlo prihvatljiv jer Wärtsilino rješenje smanjuje emisiju CO2 za 25 %, NOx-a za 85 %, dok su sumpor i čestice gotovo potpuno eliminirane.

  Napisano: Petak, 21 Listopad 2016 13:11 u Blog
 • Vodik kao odgovor na globalne izazove energije i mobilnosti

  Konferencija o klimatskim pitanjima COP21 održana u Parizu krajem 2015. postavila je klimatske promjene na vrh međunarodnih i ekonomskih nastojanja. Vodik i gorive ćelije dio su rješenja klimatske krize i mogu postati kamen temeljac energetskih i prijevoznih sustava sutrašnjice.

  Ključne industrije poput naftnih rafinerija, proizvodnje amonijaka, proizvodnje stakla, prehrambene industrije, proizvodnje stakla, metala i elektronike već desetljećima koriste vodik. Tvrtka za istraživanje tržišta Markets očekuje da će trenutno tržište vodika sa sadašnjih 118 milijardi dolara narasti na 152 milijarde do 2021. godine. U proteklim desetljećima, ekonomske i ekološke prednosti vodika navele su mnoge na promoviranje razvoja vodika kao nosača energije. U kombinaciji s kisikom u gorivim ćelijama (elektrokemijskim uređajima za pretvorbu energije) vodik može proizvesti električnu energiju i toplinu bez emisije ugljika te vodu kao jedini nusproizvod. Vodik je čista i učinkovita alternativa konvencionalnim fosilnim gorivima koje ima u izobilju.

  Automobili ostaju jedno od najatraktivnijih područja primjene gorivih ćelija, iako je riječ o primjeni s najviše izazova iz tehnološke i ekonomske perspektive, budući da se uporaba vodika kao goriva za stvaranje energije ili pokretanje susreće se s nizom izazova.
  Naime, vodik nije primarni prirodno dostupan izvor energije, već se radi o nosaču energije, poput struje, koji treba vanjski izvor energije za razdvajanje atoma vodika od drugih atoma u složenim molekulama poput vode, ugljikovodika ili biomase. Danas se više od 95 % vodika dobiva iz fosilnih goriva pomoću postupaka s velikom emisijom ugljikovog dioksida, ali već se počinju pojavljivati alternativne proizvodne tehnologije, među kojima osobito elektroliza vode pruža obećavajuć put za proizvodnju zelenog vodika – vodika proizvedenog obnovljivom energijom s niskom razinom emisija ugljika – i olakšavaju integraciju obnovljivih izvora energije u sustav proizvodnje energije.
  Uz elektrolizu vode, rješenje za širu uporabu automobila na gorive ćelije moglo bi ležati u koordiniranom ulagačkom pristupu između infrastrukturnih dionika, proizvođača automobila i državnih tijela na globalnoj i lokalnoj razini koji bi osigurao sinkronizirani sustav proizvodnje i distribucije vodika te prodaje vozila s gorivim ćelijama, čime bi se riješio problem međuovisnosti tih dvaju sektora, odnosno ulaganja u postaje za punjenje gorivih ćelija i ulaganja u proizvodnju automobila na gorive ćelije. Inicijativa H2Mobility u Njemačkoj i slični projekti u Japanu i Kaliforniji dobri su uzori za takva nastojanja.

  Napisano: Petak, 21 Listopad 2016 13:10 u Blog
 • Dostupno izvješće o globalnoj i kineskoj industriji brodskih dizelskih motora iz 2016.

  Godine 2015. veličina globalnog tržišta brodskih dizelskih motora iznosila je 33,43 milijuna kilovata, što predstavlja povećanje od 10,2 % u odnosu na prethodnu godinu. Globalna proizvodnja brodskih dizelskih motora najvećim je dijelom koncentrirana u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Južna Koreja uglavnom je proizvodila niskohodne dizelske motore, dok su se Kina i Japan prvenstveno usredotočili na srednjohodne motore.
  2015., potpomognuto rastom proizvodnje plovila, proizvodnja brodskih dizelskih motora u Kini porasla je za 15,1 % do 16,99 milijuna kilovata, od čega su 41,2 % tvorili niskohodni, 40,1 % srednjohodni i 18,7 % visokohodni brodski motori.
  U Kini se većina brodskih dizelskih motora proizvodi putem patentnih licenca. U području niskohodnih motora dominiraju MAN, Wärtsilä i Mitsubishi Heavy Industries; u srednjehodnima su Wärtsilä, MAN i Caterpillar imali udruženi udio tržišta od 82 %, dok visokohodni brendovi prvenstveno uključuju MTU, Deutz, MWM, SACM, Pielstick, Ruston i Paxman.
  Kinesko tržište brodskih dizelskih motora prilično je mlado i slabo razvijeno u području proizvodne tehnologije i kapacitetima istraživanja i razvoja. Zbog toga većina motornih proizvoda s visokim tehnološkim sadržajem i dalje ovisi o uvozu. U 2015. Kina je uvezla brodske dizelske motore u vrijednosti od 1,07 milijardi američkih dolara, a izvezla 94,95 milijuna američkih dolara, s deficitom od čak 970 milijuna dolara.
  Na kineskom tržištu niskohodnih motora tvrtke Hudong Heavy Machinery, Dalian Marine Diesel i Yichang Marine Diesel Engine imale su udio od otprilike 95,9 %, na tržištu srednjohodnih dizelskih motora Weichai Heavy Machinery i CSSC Marine Power imali su udio od 58,9 %, dok su među proizvođačima visokohodnih dizelskih motora prvenstveno Weichai Heavy Machinery, Shaanxi Diesel Engine Heavy Industry i Henan Diesel Engine Industry, od kojih Weichai Heavy Machinery ima tržišni udio od otprilike 26%.

  Radi poboljšanja konkurentnosti na tržištu brodskih dizelskih motora, glavni kineski proizvođači rade na razvoju novih proizvoda.
  Izvješće istraživanja tržišta stranice ReportBuyer naglašava sljedeća područja:
  veličinu tržišta i konkurentno okruženje brodskih dizelskih motora na globalnoj razini i u Kini;
  uvoz i izvoz;
  djelovanje i razvoj u Kini, sposobnosti u području istraživanja i razvoja te razvojne strategije 7 globalnih i 16 kineskih tvrtki iz područja brodskih dizelskih motora.

  Napisano: Srijeda, 12 Listopad 2016 07:13 u Blog
 • Nakon 320000 prijeđenih kilometara, baterija automobila Tesla Model S degradirala samo 6 %

  Tesloop, kalifornijska tvrtka koja nudi usluge prijevoza električnim Teslinim automobilom, počela je djelatnost s Teslinim Modelom S u srpnju 2015., koji je ovih dana prešao 200000 milja (više od 320000 km). Tesloop je počeo s prijevozom klijenata od Los Angelesa do Las Vegasa, a danas širi svoje veze i rute te može pružiti pouzdane informacije o vozilu iz prve ruke.
  Internetska stranica Techcrunch kontaktirala je zaposlenika Tesloopa u vezi s autom. Zaposlenik Rahul Sonnad objasnio je da je većina kilometara prijeđena na autoputu, u načinu autopilota, a iz Tesle uvjeravaju da to ne igra nikakvu ulogu. Sonnad je izjavio da je baterija Modela S degradirala samo šest posto, uz svakodnevno punjenje do punog kapaciteta, dok je Teslina preporučena zadana vrijednost 90 %.
  Ipak, postojali su neki problemi s vozilom. Prvo, nakon 30000 prijeđenih milja, auto je obavijestio Teslu o niskoj snazi motora. Zaposlenici Tesle brzo su stigli i zamijenili prednji motor.
  Drugi zanimljivi problem dogodio se nakon 200000 milja. Pokazatelj dometa netočno je predviđao preostale milje, zbog čega se automobil gasio malo prije isteka milja. Iz Tesle su objasnili da se to događa zbog promjene stanja kemikalija u bateriji uzrokovane visokom kilometražom. Problem se mogao riješiti i ažuriranjem automobilskog softvera koji ipak ne bi bio spreman nekoliko mjeseci pa je tvrtka Tesla riješila problem zamjenom baterije i pružila nam uvid u gubitak kapaciteta nakon 200 tisuća prijeđenih milja.
  Jedini trošak vlasništva za Tesloop bio je 190 dolara za zamjenu 12-voltne baterije i otprilike 2500 dolara troškova za gume, dok je osmogodišnje Teslino jamstvo pokrilo sve ostalo. Sonnad je naglasio da Tesloop nije morao ni mijenjati kočnice nakon 200000 milja.

  Napisano: Utorak, 11 Listopad 2016 11:56 u Blog
 • Uspješna isporuka brodova dizajniranih od strane Wärtsilä Ship Design-a

  Dva nova broda dizajnirana od strane Wärtsilä Ship Design-a su bila isporučena u drugom tjednu rujna od Wuchang Shipbuilding Industry Group u Kini. Isporuka ova dva broda je rezultirao uspjeh za Wärtsilä Design. Ugovor za svih 6 brodova je bio potpisan još u 2012. Wärtsilä je dobila pozitivan feedback od korisnika koji koriste svih 6 brodova za važne operacije. AHTS brodovi su dizajnirani po Wärtsilä Ship Design’s VS 4612 dizajnu, te svi zadovoljavaju zadane uvjete. Brod ima i poseban dizajn i optimiziran trupa za lakšu plovidbu što rezultira manjom potrošnjom goriva.

  Napisano: Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 09:08 u Blog
 • Wartsila će sudjelovati u projektu autonomnih brodova

  Korporacija Wartsila objavila je da će sudjelovati u suradničkom projektu izrade autonomnih transportnih brodova. U projektu će se unaprjeđivati tehnologija kako bi se autonomni prijevoz brodova predstavio kao izvediva opcija s kojom bi se smanjila smanjili troškovi i kontrola. Tehnologija će uključivati umjetnu inteligenciju, robotiku i udaljeni pristup brodovima. Projekt je financiran od strane Tekes-a, Finske ulagačke agencije a veći korporativni investitori su Rolls-Royce, Cargotec, Ericsson, Meyer Turku i Tieto. Početna ideja je razviti takav transportni sustav za Baltičko more do 2025 godine.

  Napisano: Četvrtak, 06 Listopad 2016 14:06 u Blog
 • Da li je Litij-ionska tehnologija baterija dosegla vrhunac?

  Wolfgang Mack, potpredsjednik poslovnog razvoja tvrtke Capacitor Sciences tvrdi da je tehnologija litij-ionskih baterija dosegla 87% maksimalne gustoće pohrane energije po ćelijama koje se prodaju u komercijalne svrhe, te postavlja u pitanje buduće investicije u njih. On je proveo istraživanje nakon što je uočio Teslinu prezentaciju u kojoj je pisalo da se kapacitet baterija uduplava svakih deset godina, te je i Elon Musk izjavio da se kapacitet baterija ugrubo svake godine poveća za oko 8 do 9%.(detaljnije o kapacitetu na linku). Wolfgang Mackovo istraživanje pokazuje kako se u razdoblju od 1995 do 2005 stvarno u uduplao kapacitet, ali od 2005 do 2015 to nije bilo tako kaže, kapacitet se povćao za samo 16.6%. Mack tvrdi da je tehnologija solarnih panela i baterija gotovo na vrhuncu, te dodao kako treba razmatrati alternative uključujući superkapacitatore.

  Napisano: Četvrtak, 06 Listopad 2016 14:04 u Blog
 • MAN Diesel i Turbo pokreće novi program

  MAN Diesel i Turbo je najavio novodolazeći program koji će osigurati održivost kompanije. Program po imenu “Basecamp 3000+” će promijeniti rad i strategiju kompanije te poboljšavanje proizvoda optimizacije cijena, njihov uspjeh bi dosezao do 450 milijuna eura. Pod novim planom svaka MAN jedinica će biti specijalizirana za rad u još detaljnija područja rada, a neka preuređena. Rad i struktura kompanije će biti pojednostavljene. U ovom programu će oko 1,400 osoblja imati efekt programa.

  Napisano: Četvrtak, 06 Listopad 2016 14:03 u Blog
 • MAN Diesel i Turbo opskrbljavaju motore elektrane u Bangladešu

  MAN Diesel i Turbo moraju dostaviti tri nova motora 18V 48/60TS u Bangladeš. Jedinice će pokretati elektranu u Munshiganj distriktu. Gledaju na to kao vrlo korsnim rješenjem na području Dhaka. To je već treći projekt koji MAN vodi za Doreen Power. Elektrana bi planirano trebala imati kapacitet od 56.7 MW i održavat će otprilike 100,000 kućanstva u području Dhaka sa strujom. Alexander Stöckler, podpredsjednik kaže da se Bangladeš razvio u uspješno tržište u zadnjih nekoliko godina. MAN-ovi motori 18V48/60TS će koristiti jako ulje te dostegnuti proizvodnju velike količine energije.

  Napisano: Četvrtak, 06 Listopad 2016 14:02 u Blog
 • Svaki Diesel proizvod u Europi reklamira uspješnije nego VW!

  Prošla je 1 godina otkada je otkriveno da je Volkswagen iskoristio software "defeat device" kako bi varali na određenim testovima. Dok Volkswagen pregovara sa radnicima i korisnicima u U.S., već su drugi proizvođači automobila u Europi započeli sličan proces testiranja. Zaključno je da Volkswagen ipak proizvodi motore koji najmanje zagađuju okoliš kako objavljuje grupa Transport & Environment. Renault objavljuje da bi mogli zaustaviti proizvodnju diesel motora u Europi jer su testovi standardnih uvjeta previsoki.

  Napisano: Četvrtak, 06 Listopad 2016 14:01 u Blog
 • MAN SE planira otpustiti 1,400 radnika i restrukturirati odjel turbo-motora

  MAN SE, Njemački odjel Volkswagena za proizvodnju kamiona, planira otpustiti 1,400 radnika i time utjecati na padajuće zarade odjela. Voditelj MAN Diesel & Turbo rekao je kako se moraju prilagoditi u kontinuirano zahtjevnom tržišnom okruženju, te kako se industrija turbomašina nalazi u specifičnim problemima i očekuje kako će narudžbe ostati na trenutno niskim razinama u narednim godinama. Efektivnim mjerama, uključujući restrukturiranje planiraju povećati profit za 450 milijuna eura. Volkswagen poduzima sve mjere kako bi smanjio troškove jer se odjel automobila i dalje bori sa skandalom emisije ispušnih plinova ali također priprema nove tehnologije poput električnih automobila. IG Metall sindikat rekao je pak odvojeno da u MAN Diesel & Turbo smanjenja radne snage uključuju oko 1.000 mjesta u Njemačkoj.

  Napisano: Utorak, 27 Rujan 2016 11:35 u Blog
 • Nova tehnologija gorivih ćelija razvijena od startupa Ecolectro

  Tvrtka Ecolectro razvila je novu tehnologiju koja omogućuje proizvođačima gorivih ćelija da proizvedu ćelije za pola cijene i udvostruče izdržljivost. AEM tehnologija alkalnih polimer membrana omogućuje zamjenu skupih katalizatora platine sa alternativom, neplemenitim metalima. Uz to, ploče titanijuma u jedinici za elektrolizu mogle bi se zamijeniti sa osnovnim metalima i još više smanjiti cijenu.

  Napisano: Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 13:10 u Blog
 • Baterijska pohrana električne energije

  Optimalna pohrana ovisi o kemikalijama koje se koriste u ćelijama, pa tako proizvođači dodaju različite aditive kako bi optimitirali učinak baterije ovisno o načinu na koji će se koristiti. Ćelije se tokom vremena mogu isprazniti, mogu im se razgraditi kemijske tvari, otapala u elektrolitima mogu prodrijeti stijenku baterije što uzrokuje curenje elektrolita i sušenje baterije a samim time i efektivnost baterije. Toplina također utječe na životni vijek baterije i preporučeno ih je držati na hladnom mjestu. Postoji razni tipovi baterija a ćelije bi mogli podjeliti u dvije osnovne skupine, osnovne (primarne) i punjive(sekundarne).
  Osnovne ćelije (primarne baterije) – njihovna osnovna karakteristika je da se ne mogu puniti. Trebalo bi ih se skladištiti na hladnom mjestu, a optimalno ih je držati na 0 do 10 stupnjeva celzijevih.
  Ćelije s mogućnosti punjenja (sekundarne baterije) - u njih spadaju baterije s olovnom kiselinom, nikal kadmijom, nikal kadmij hidridom, Litij-ionska, te ostale.
  Olovne baterije – najpoznatija i najstarija sekundarna baterija, koristimo ju kao akumulator u automobilima. Akumulator se sastoji od jednog ili više članka koji daju po 2V po ćeliji, a u automobilim a se koriste one sa naponom od 12V, znači baterije imaju 6 ćelija. Olovne baterije bi se trebale držati na hladnom mjestu, ali elektroliti se nikada ne smiju zamrznuti(problemi s akumulatorima koji se javljaju u zimskim mjesecima). Akumulator ne smije ostati bez elektrolita, prazniti se ispod 1,8V ili dugo stajati bez dopunjavanja (pražnjenje je oko 1% dnevno), ne smije se puniti ili prazniti jačom strujom jer bi mu to smanjilo kapacitet.
  Nikal-kadmij baterije – prednosti baterija su veći životni vijek od oko 1500 cikluca i podnošenje veće struje pražnjenja, a slabosti toksičnost i problem kristalizacije. Sljedbenica ove baterije je Nikal-metal-hibridna baterija (NiMH, Ni-MH). Sa Niklom se riješio problem toksičnosti, te poboljšao gustoću energije ondnosno kapacitet za par puta i smanjio problem kristalizacijskog efekta, mana je pak kraći životni vijek te samopražnjenje.
  Litij-ionske baterije - pune se brže, traju dulje i imaju veću gustoću napajanja, a sporije prazne i lakše su, imaju tri puta veći nativni napon od napona na bazi nikla, nije pogložna kristalzacijskom niti memorijskom efektu baterija. Danas se koriste za punjenje laptopa i mobitela. Slabost ove baterije je ta što je vrlo osjetljiva na prepunjavanje kao i na pretjerano pražnjenje, ali taj je problem riješen elektronikom. Sljedbenica ove baterije je Litij-polimer baterija (Li-Poly, LiPo, LIP).

  Napisano: Petak, 16 Rujan 2016 12:46 u Blog
 • ITER – jedan od najambicioznijih energetskih projekata današnjice

  ITER je projekt u kojem sudjeluje 35 nacija kako bi izgradili najveći tokamak na svijetu smješten na jugu Francuske. Tokamak je stroj za proizvodnju toroidalnog magnetskog polja za razgraničenje plazme, a uređaji ovog tipa nazivaju se zajedničkim imenom fuzijski reaktori. Reaktor proizvodi toplinu, ta toplina paru koja pokreće turbine, i tako proizvodi električnu energiju. Stroj radi na istom principu na kojem Sunce i zvijezde dobivaju energiju. Nuklearna fuzija počela se istraživati nakon Drugog svjetskog rata, 1950-ih od strane sovjetskih fizičara izumljen je tokamak (rus. Токамак). Sovjetski znanstvenici konstruirali su prvi tokamak, a najveća verzija bila testirana u 1968. u Novosibirsku gdje su postigli temperature elektrona od preko 1000 elektronvolta. Eksperimentalna istraživanja koja će biti provedena u ITER-u su ključna za fuzijsku znanost u napretku i pripreme za razvoj fuzijskih elektrana budućnosti. To je ujedno i cilj ITER projekta, da se napravi prelaz od eksperimentalnih studija, do električnih centrala punog proizvodnog kapaciteta. Fuzijski reaktor ITER-a je dizajniran da proizvodi 500 megavata izlazne snage sa 50 megavata ulazne snage, odnosno da proizvede 10 puta više energije, u istraživačkim projektima do sada to nije bio slučaj, tj. izlazna snaga je uvijek bila manja od uložene. Izgradnja je počela 2007., a kad ITER proradi postati će najveći eksperiment u fizici magnetnog zarobljavanja plazme. Tim znanstvenika s Instituta za fiziku Hefei u Kini kažu kako je i stariji dizajn reaktora također upotrebljiv, tvrde da su stvorili vodikovu plazmu na temperaturi od oko 50 milijuna stupnjeva Celzijusa, i održavali je 102 sekunde. Ako taj uspjeh bude potvrđen, to će biti najduža konstantna fuzijska reakcija.

  Napisano: Srijeda, 14 Rujan 2016 11:44 u Blog
 • Tesla Powerwall

  Powerwall je litij-ionska baterija razvijena od Tesla Motorsa za kućnu upotrebu. Tesla ju je počela razvijati 2012 godine, a prethodne godine bila je u fazi pilot demonstracije. Puna proizvodnja početi će tek kada se završi izgradnja tvornice Gigafactory 1 u Nevadi, bit će to druga najveća tvornice na svijetu, manja samo od Beoingove tvornice zrakoplova u Washingtonu. Dio tvornice postao je operativan u prvom kvartalu ove godine. Powerwall je izvorno najavljen 30. travnja 2015. s izlaznom stabilnom snagom od 2kW, te 3.3 kW vršnog izlaza, ali Musk, CEO Tesle Motorsa rekao je kako će se ta snaga više nego udvostručiti bez povećanja cijene baterije. Nakon ožujka 2016 postoji samo model od 6.4 kWh kapaciteta, mada je 2015 Musk najavio dva modela, od 7kWh, te 10kWh. Cijena modela iznosi 3000 američkih dolara. Nakon šest mjeseci jedan od prvih kupaca koji je za cijelu solarnu instalaciju sa Tesla Pawerwallom platio 16000 američkih dolara kaže kako su mu se računi za struju smanjili za oko 90%. Njegova obitelj također promijenila je navike potrošnje energije te većinom uređaje koriste tokom dana kako bih koristili solarnu energiju za „teže zadatke.“ Ali nije sve tako pozitivno, kupac je rekao kako trenutno nema smisla ulaziti u taj projekt iz čisto financijske perspektive i kako se projekt neće isplatiti u jamstvenom roku uređaja, a naravno kupnja i financijska isplativost ovisi i o cijeni struje i lokaciji na kojoj se nalazite. Tesla trenutno prodaje Pawerwall sustave u sljedećim zemljama: Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Blegiji, Južnoj Africi, Australiji, te Sjedinjenim Državama.

  Napisano: Srijeda, 14 Rujan 2016 06:40 u Blog
 • Novi materijal za pohranu energije razvijen od strane Northwestern sveučilišta

  Kemičar William Dichtel i njegov tim razvili su materijal koji bi se mogao koristiti u baterijama za električne automobile kako bi se smanjilo vrijeme punjenja. Materijal ima sposobnost spremanja velike količine električne energije i uz to sposobnost brzog punjenja te pražnjenja, poput supercapacitora, rekao je Dichtel pionir u istraživanju novog polja kovalentnih organskih okvira (eng. covalent organic frameworks, COFs). Modificirani kovalentni organski okviri mogli bi pohraniti oko 10 puta više energije i ubrzati punjenje za 10 do 15 puta.

  Napisano: Srijeda, 14 Rujan 2016 06:39 u Blog
 • Obnovljivi izvori energije u Kini

  Državni zavod za statistiku Kine u svom novom izviješću ove godine objavljuje da Kina nadmašuje svoja očekivanja u sektoru za obnovljive izvore energije. Vjetro i solarna energija 2015 godine je skočila rekordno visoko, što je smanjilo i potrošnju ugljena za oko 3.7 posto, a uvoz uljena za 30%. Statistika podupire tvrdnju Xie Zhenhua, glavnog Kinonog pregovarača u UN pregovorima o klimi u Parisu prošlog prosinca, da će Kina znatno premašiti svoj cilj da do 2020 godine smanje emisiju štetnih plinova po jedinici BDP za 40% do 45% od razine na kojoj su bili 2005. godine. Kina trenutno emitira gotovo trećinu ugljičnog dioksida koji zagrijava planetu i njen preokret značio bi puno za borbu protiv zagrijavanja iste. Kinine instalacije vjetroelektrana su na globalno rekordnoj razini i iznose čak 32.5 gigawata, a ogromni dio od 20.7 gigawata instalirali su 2014. godine. Zadnje brojke govore i to da se energija dobivena od hidro, solarne, vjetro, nuklearne, te prirodnog plina popela na 18%. Postotak obnovljivih izvori energije će gledajući te brojke i činjenicu da su sve jeftiniji u budućnosti zasigurno samo rasti, te smanjivati udio ugljena kao energetskog izvora koji danas zastupa oko dvije trećine izvora energije.

  Napisano: Utorak, 13 Rujan 2016 09:04 u Blog
 • Najveća svjetska baterija napajati će Los Angeles

  Baterija koja može isporučiti 100 megawata na sat, i tako raditi četiri sata, zamijeniti će „šiljak“(eng. “peaker”), elektranu na prirodni plin koja je do sada isporučivala struju u popodnevnim ljetnim satima kako bih zadovoljila dnevne vršne potrebe Los Angelesa. Navečer će se baterija puniti vjetroelektranama a tokom dana jeftinom solarnom energijom. Politika Kalifornije je da tvrtke koje se bave komunalnim uslugama počnu graditi kapacitete za pohranu energije, koriste obnovljive izvore energije i smanje emisiju štetnih plinova za 80% do 2050. AES korporacija je provela 9 godina radeći zajedno sa proizvođačima baterija za električne automobile i tehnologija je zrela. Baterija će se razvijati u tvornici u Long Beachu i kada bude gotova imati će 18 tisuća baterijskih modula. Ujedinjeno Kraljevstvo, džava New York (SAD), Čile, i mnoge druge države spremni su uložiti u sustave za pohranu energije koja dolazi iz alternativnih izvora („zelene energije“).

  Napisano: Utorak, 13 Rujan 2016 09:04 u Blog
 • 3D printani automobili i autonomni automobili

  Kada govorimo o 3D printanim automobilima, govorimo o automobilima koji imaju neke dijelove isprintane 3D printerima, većinom je to karoserija i interijer dok se vitalni dijelovi proizvode tradicionalnom proizvodnjom. Postoje mnoštvo koncepata tih automobila, prototipa, te par funkcionalnih modela koji su spremni za proizvodnju. Jedan od zanimljivijih modela je LM3D tvrtke Local Motors, ugrubo 75% tog automobila je isprintano. Materijal koji se koristi u printanju je 80% ABS plastika, a 20% carbonska vlakna. Local Motors surađuje zajedno sa IMBom kako bi integrirali IoT tehnologiju i IMB Watson tehnologiju u 3D isprintani automobil.

  Napisano: Petak, 09 Rujan 2016 12:52 u Blog
 • Velike svjetske pomorske i energetske tvrtke postaju sve više ekološki osvještene

  Sve veće energetske potrebe, nezamariv učinak globalnog zatopljavanja, te sve stroži zakoni o okolišu za borbu protiv zagađenja utječu na promijenu smjera u sektoru za plovidbu. Novi trendovi kao nove rastuće ekonomije svijeta, novi poslovni modeli u velikoj mjeri poduprti novim tehnologijama, ogromni kapaciteti za skladištenje energije, te novi „zeleni“ izvori energije prisiljavaju velike tvrtke da mijenjaju smijer. Ti trendovi predstavljaju prepreke ali nove prilike za napredak. Wärtsilä je u svojoj studiji „Vizije budućeg pomorstva“ prezentirala različite ideje koje bi mogle promijeniti način na koji brodarske tvrtke i pomorstvo funkcioniraju u budućnosti. U Studiju su razrađene različite ideje, slijede u tekstu. Konvoj – Gorivo bi se moglo uštedjeti tako da se brodovi slijede jer se smanjuje potrebna energija za plovidbu nakon što je prvi brod u konvoju „rasčistio“ put. Isto tako ostali brodovi mogli bi imati manje posade jer bi se sustav mogao automatizirati umjetnom inteligencijom, te naprednim komunikacijskim tehnologijama. ZERO – putujuća distribucijska središta – Radila bi na „zelenu“ energiju, vjerar i solarnu energiju. Exergo – ultimativna pohrana energije – Razvojem baterija i povećanjem njihova kapaciteta, omogućila bi brodovima da na nekim osjetljivim područjima rade tiho i bez štetnih plinova. LIITOS – Raditi zajedno – Za efikasnu plovidbu potrebna je razmijena informacija kako niti jedan brod ne bi plovio bez tereta, a to bi bilo vrlo lako moguće ostvariti korištenjem digitalnih alata. BEAN to CUP – Proizvodnja na ruti – Tvornički brodovi bi mogli proizvoditi robu ili kao npr. automobilska industrija već sada dovršavati finalne inspekcije proizvoda i zadnje detalje za vrijeme isporuke. Oni su kao primjer naveli kavu koja bi se mogla prerađivati na brodovima, a dok dođe isporučiti kao gotov proizvod.

  Napisano: Četvrtak, 08 Rujan 2016 12:42 u Blog
 • MAN gradi elektranu za EnBW u Stuttgartu

  MAN Diesel & Turbo će nakon odobrenja investicije krenuti u izradu 30 MW elektrane koja će proizvoditi toplinsku energiju te struju. Taj kogeneracijski pristup izrade je termodinamički uspješano korištenje goriva jer umijesto da se toplina nastala kao nusproizvod proizvodnje struje „baci“ tako što se voda hladi u rashladnom tornju, ta toplina se iskorištava za daljinsko grijanje. To je druga „CHP“ elektrana koju MAN gradi u Njemačkoj.

  Napisano: Četvrtak, 08 Rujan 2016 12:40 u Blog
 • Pozitivna priča četvorice mladih bravara

  Josip, Matija, Marko i Dominik nakon završene Obrtničke i tehničke škole Ogulin dobili su zvanje strojobravara. U školi su čuli za mogućnost osposobljavanja u Adridieselu te se prijavili i već za tri tjedna su savladali osnove bravarskih vještina. U Brodotrogiru omogućen im je rad u struci uz mentorski nadzor. Momci su jako zadovoljni svojim novim radnim mjestom pa prenosimo njihove izjave.
  „Svakome tko na vrijeme želi odrasti i osamostaliti se savjetovao bih da napravi isto što i ja. Pružila mi se prilika da nađem posao, i da počnem zarađivati vlastiti kruh odmah nakon srednje škole. Više ne moram od mame pitati da mi da neku kunu za izlazak ili da kupim komad odjeće, a za mene je neprocjenjiv osjećaj ne biti joj na teretu. Rad u struci u potpunosti zadovoljava moja očekivanja, a na život u Dalmaciji ću se još neko vrijeme privikavati“ - osamnaestogodišnji Dominik.
  „Predamnom se otvorio veličanstven prizor, brod ogromnih dimenzija kakvog još nisam imao priliku vidjeti u životu, a sada na njemu radim. U početku me bilo strah ljestvama se popeti na toliku visinu, ali sad sam se privikao. Nismo još u potpunosti sigurni u svoje vještine, ali s obzirom na starije kolege koji nas prate i obučavaju nadam se da ćemo brzo savladati osobne strahove i prepustiti se radu u punoj mjeri“ - poručio je Josip.

  Napisano: Ponedjeljak, 05 Rujan 2016 09:42 u Blog
 • Brodotrogir zbog povećanog opsega posla traži i zapošljava radnike

  Pored Novogradnje 326, koja se gradi za Brodotrogirovu vlastitu kompaniju Trogir Maritime upisano je još osam različitih objekata. Ukupna vrijednost narudžbi iznosi preko 200 milijuna američkih dolara.
  Osim što zapošljava 60 radnika deficitarnih zanimanja, osobama koje nemaju traženo usmjerenje pruža se mogućnost prekvalifikacije u sklopu Ustanove za obrazovanje odraslih „Brodotrogir“.
  Brodotrogir traži po deset zavarivača (REL ili MIG/MAG ili TIG), brodoelektričara, brodomontera, brodobravara, brodocjevara i brusača. Natječaji su objavljeni na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
  Vrlo je važno istaknuti da se dodatnim školovanjem u Ustanovi pruža osobama mogućnost stjecanja dodatnog znanja i vještina, a istovremeno se vrijednost djelatnika na tržištu povećava.
  Adriadiesel usko surađuje s Brodotrogirom te pruža usluge remonta i servisa na glavnim i pomoćnim motorima na brodovima koji su na servisu u Trogirskom brodogradilištu.

  Napisano: Četvrtak, 01 Rujan 2016 09:39 u Blog
 • Ship Design - Wärtsilä predstavila novi dizajn broda

  Ship Design - Wärtsilä predstavila novi dizajn broda koji će smanjiti trenutne potrošnje goriva, te će biti pokretani novim Wärtsilä 31 motorima koji su trenutno upisani u Guinessovu knjigu rekorda kao najštedljiviji četverotaktni morori. U dizajn je uključena Wärtsilina tehnologija hibridne baterije koja također utječe na značajne uštede energije. "Naš novi dizajn uključuje najnovije tehnologije i razvijen je kako bi pružio ribarskoj industriji nižu potrošnju goriva i više mogućnosti za razvoj profitabilnih operacija," rekao je Riku-Pekka Hägg, podpredsjednik Ship Designa u Wärtsilä Marine Solutionsu.

  Napisano: Srijeda, 17 Kolovoz 2016 14:08 u Blog
 • Najveći brod na svijetu - Pioneering Spirit

  Najveći brod na svijetu ovog je mjeseca porinut u more iz njemačke luke u Rotterdamu. Dugačak je 382 metara, širok 124 metra što je otprilike površinom veličine 6 nogometnih terena. Konstruirali su ga Finski inženjeri za korporaciju Allseas a služit će većinom za postavljanje i rastavljanje naftovoda i naftnih platformi što je i glavno područje rada te korporacije. Završna cijena Pioneering Spirita za Allseas je 2.4 milijardi €, a odlučili su izgraditi još veći brod do 2020. godine. Glavni dieselski pogon sačinjen je od osam 20-cilindričnih MAN 11,200 kW (svaki) motora te jedan lučki 9-cilindrični motor sa 5,040 kW snage. Sveukupna snaga koju generiraju motori sa ukupno 169 cilindara je 94.6 MW sa 12 Rolls-Royce-ovih potisnika, od kojih svaki ima 5.5 MW snage.

  Napisano: Utorak, 16 Kolovoz 2016 14:08 u Blog
 • Vodeća imena u koaliciji za promociju LNG-a kao brodsko gorivo

  Vodeće tvrtke pomorske industrije oformile su koaliciju pod nazivom SEA/LNG u svrhu ubrzanja širokog usvajanja ukapljenog prirodnog plina (LNG-a) kao brodsko gorivo. Koalicija namjerava ukinuti prepreke koje ometaju globalni razvoj LNG-a za pomorsku primjenu i tako poboljšati utjecaj brodarstva na okoliš. Koaliciju čine tvrtke Wärtsilä,
  Carnival Corporation, DNV-GL, ENGIE, ENN Group, GE Marine, GTT, Lloyds Register, Mitsubishi, NYK Line, Port of Rotterdam, Qatargas, Shell Downstream i Tote. Svaki član doprinosi dogovorenim ljudskim resursima, analizama podataka i dijeljenjem znanja u svrhu podrške koalicijskim inicijativama i aktivnostima.

  LNG pruža značajne ekološke prednosti za brodarstvo u usporedbi s teškim loživim uljem, koje je i dalje najčešće korišteno gorivo u sektoru. U usporedbi s njime, emisije NOx-a u upotrebi LNG-a smanjene su za otprilike 85%, emisije SOx-a gotovo su potpuno uklonjene budući da prirodni plin ne sadrži sumpor, a i emisija čestica je praktički
  nepostojeća zahvaljujući učinkovitosti njegovog izgaranja. Glavna područja fokusa koalicije su razvoj opskrbe LNG-om u velikim lukama, obrazovanje dionika o rizicima i prilikama u upotrebi LNG-goriva i razvoj globalno konzistentnih odredbi o čišćim brodskim gorivima.

  Napisano: Srijeda, 10 Kolovoz 2016 12:32 u Blog
 • MAN sudjeluje u ugovoru za očuvanje klime Münchner Wirtschaft

  MAN je potpisao ugovor Münchner Wirtschaft zajedno uz 14 drugih kompanija te svi dobrovoljno planiraju smanjiti ugljikov dioksid (CO2) 40000 tona do kraja godine 2017. "Dostigli smo vrh klime!" MAN je uveo svoj cilj da smanji ugljikov dioksid za 25% do 2020. Do tog cilja, MAN je izradio detaljne mjere za uštedu energije te smanjenje ugljikovog dioksida u kojoj će Munich elektrana imati veliku ulogu u smanjenju sagorijevanja plinova za 20 do 40%. Uz MAN SE, ostale kompanjije kao Allianz SE, Bayerische Landesbank, Bayerische Motoren Werke AG, BayWa AG, Giesecke & Devrient GmbH, HypoVereinsbank UniCredit Bank AG, Knorr-Bremse AG, Linde AG, MTU Aero Engines AG, Munich RE, OSRAM Licht AG, Siemens AG, Telefónica Deutschland Holding AG, i Telekom Deutschland GmbH su potpisale ugovor očuvanja klime.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 10:11 u Blog
 • MAN opskrbljuje Madrid novim gradskim autobusima u 2016.

  U Madrid stiže 28 novih MAN gradskih autobusa za javni transport Barcelone. Dodatnih 59 vozila će biti dostavljeno u Madrid tijekom ove godine. MAN-ovi dizelski autobusi su bili testirani te dolaze uz nove dodatke kao što je zaštita od požara, nova pripremljena invalidska kolica, besplatni Wifi, USB portovi... Hibridni autobusi su jedni od prvih od MAN-a koji će se kontrolirati i glavnome gradu. Već sada od 21 autobusa, 18 ih je u pogonu. "Oduševljeni smo rezultatima koje smo postigli, u Barceloni i u Madridu..." kaže Manuel Fraile direktor grupe MAN autobusa i kamiona. Francisco González Balmas, direktor tehnike u TMB u Barceloni kaže da će ovi autobusi pozitivno pridonijeti ekonomiji i tehnologiji.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 10:10 u Blog
 • Mavrik Marine - Prvi radni brod sa novim MAN motorom

  Zadnji u generaciji motora od 6 cilindara je D2676 LE433 MAN, također i prvi koji će pokrenuti novu proizvodnju i prodaju. Prvi MAN D2676 motor uskoro kreće u Aljasku u pogon i u lov za lososom. Brod će krenuti svoj rad u kasnoj jeseni koji će imati novi dizajn trupa i moćni D2676 motor putem kojeg će moguće dosezati brzinu od 30 čvorova. LT32 dizajn broda je bio poboljšan tako da može lakše prolaziti kroz guste valove, brod težine 1,200 kg koji je 105 kila lakši od svoga pretka. Prvi LT32 je izrađen za Georgea Daubera koji je radio kao ribar 35 godina. Njegovi razlozi odabira ovog broda i motora su manja potrošnja goriva i manja buka motora. "Ja sam osobno na dobitku, uglavnom financijski, i imam veću ugodnost na brodu" kaže George Dauber. Inženjeri u MAN-ovom centru proizvodnje su uspjeli postići malu potrošnju goriva i smanjenje vibracija u radu. Motor D2676 je već bio testiran na stotinama različitih vozila u tisućama pokušaja te će preuzeti mjesto svojih predaka D2866 i D2876.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 10:08 u Blog
 • MAN dizelski motori i Karpowership obnavljaju partnerstvo

  Dio energetske grupe Karadeniz Holding, u Turskoj, Karpowership je objavio dostavu 12 MAN dizelskih motora 18V 51/60 snage 18.9 MW po motoru. Motori će biti korišteni u svrhu transportera poput kamiona, brodovi, tankere te su promjenjeni u "floating" elektrane, pod njihovim imenom "Powerships". Ove godine bi se trebalo dostaviti do 6 motora. Motori će se koristiti na raznim brodovima na kojima će se koristiti najvjerojatnije prirodni plin ili jače gorivo, rekao je Alexander Stöckler. Karpowership kaže da je jedina kompanija koja operira s cijelom flotom "powerships"-aktivna flota ima 9 brodova, te nude daljinu snage između 30 i 470MW. Novi brodovi imaju MAN motore i biti će korišteni diljem svijeta. Dva broda koja imaju MAN motore se trenutno koriste u Lebanonu da stabiliziraju količinu energije glavnoga grada.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 10:03 u Blog
 • YouTuber isprintao te izradio funkcionalni motor auta pomoću 3D printera

  Tehnologija 3D printanja je uz nas već neko vrijeme i dalje se razvija. Od velikih složenih modela pa do najjednostavnijih malih maketa, printeri su i dalje ograničeni u svojoj tehnici, ali jedan YouTuber odlučio je iskoristiti svoj printer za printanje funkcionalnih motora za aute manje veličine. Jedan od najbolje isprintanih motora su Toyota  2RE, i Toyota 4WD koji su ne samo prema funkcionalnosti nego i prema estetici dosegli veliku ljepotu. Krajnji rezultat motora je dosegao veliku popularnost u svijetu 3D printanja te se proizvod može usporediti sa kinetičkom umjetnošću. Mladi YouTuber objavio je veći broj multimedijskih sadržaja.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 10:02 u Blog
 • Novi MAN motori poručeni u Grand Cayman elektrani

  Diesel i Turbo MAN motori su poručeni za energetski sektor Kariba kao dio daljnjeg zajedničkog poslovanja sa Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC) te Carribean Utilities Company (CUC), poslovanje će biti efektivno i dugoročno. Motori rade odlično, 7 MAN motora donose skoro 90 MW snage, a Carribean Utilities Company (CUC) je jedini koji pruža energiju većini Grand Caymana. Elektrana će ubuduće pomoći CUC-u u povećanju energije. Kako se radovi razvijaju, Walter Offner, voditelj Project Execution MAN Diesel & Turbo je izjavio "Mi smo sretni što smo dio ovoga projekta. Naša kompanija ima dugoročnu vezu s CUC i BWSC kome donosimo s našim efektivnim Diesel motorima kroz više faza našeg širenja." Dopredsjednik Operations & Engineering David Watler je pohvalio MAN-ov trenutni projekt te je izjavio svoje zadovoljstvo s radom motora Diesel i Turbo te dovršetkom novog 40MW elektranom koja je već šesta elektrana dovršena kod CUC-a s MAN Diesel i Turbo motorima. "Korištenjem najnovijom generacijom tehnologije, našim kupcima možemo pružiti veće rate energije među uslugama unutar Kariba." Ceremonija rezanje vrpce se održala u prostoriji Engine Room 6, gdje su postavljeni novi MAN motori. Među nekoliko govornika, bio je Walter Offner koji je hvalio uporan i težak posao i
  partnerstvo između različitih kompanija u projektu. Grand Cayman elektrana je obilježila referencu za MAN-ov 48/60 motor u Karibima.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 08:00 u Blog
 • Prvi Rolls-Royceov plinski brodski motor MTU uspješno odradio 3000 testnih sati

  Tvrtka Rolls-Royce objavila je da je novi plinski brodski motor MTU, prvi u portfelju tvrtke, uspješno odradio 3000 sati na testnoj klupi. Motor ispunjava uvjete tvrtke, kao i uvjete njihovih kupaca: performanse i akceleracija slični su odličnim karakteristikama dizelskog motora, ekonomičan je, pouzdan i čist, navode iz tvrtke. Brend MTU dio je poduzeća Rolls-Royce Power Systems, gdje su uvjereni da će plinski motori biti sve važniji kao dopuna njihovim dokazanim brodskim dizelskim motorima s obzirom na to je prirodni plin važno gorivo budućnosti. Bit će duže dostupan, u mnogim regijama svijeta ga je lakše dohvatiti i ima bolji ekološki otisak od teških ulja i dizela.
  2018. godine Rolls-Royce će isporučiti prve certificirane plinske motore iz serijske proizvodnje za komercijalne brodove. 16-cilindarski plinski motori pokrivat će raspon snage od 1500 do 200 kW i temeljit će se na isprobanom dizelskom motoru MTU 16V 4000 M63 za radne brodove, dok će 2019. portfelj plinskih motora biti dopunjen i 8-cilindarskim motorom s rasponom snage od 750 do 1000 kW koji će pokretati jedan od prvih trajekata na plinski motor velikih brzina u Europi koji će prometovati Bodenskim jezerom.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 07:59 u Blog
 • Wärtsilä kupila Eniram

  Finska korporacija Wärtsilä potpisala je ugovor o akviziciji Enirama, finske tehnološke tvrtke koja je dobavljač rješenja upravljanja energijom i analitičkih rješenja za pomorsku industriju, prvenstveno u vezi sa smanjenjem potrošnje goriva i emisije ugljikovog dioksida. Eniramova rješenja trenutno su instalirana na više od 270 brodova. Osim sjedišta u Helsinkiju, Eniram ima podružnice u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Njemačkoj i Singapuru s ukupno 89 zaposlenika, a 2015. ostvario je promet od preko 10 milijuna eura. Akvizicija će Wärtsili omogućiti rast i poboljšanje digitalne ponude i sposobnosti unutar tvrtke, osobito u analizi podataka, modeliranju i optimizaciji performansi. Vrijednost transakcije je 43 milijuna eura, a vlasništvo nad tvrtkom preneseno je na Wärtsilu 1. srpnja 2016.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 07:56 u Blog
 • Zašto su dizelski motori skloniji elektrolizi od benzinskih?

  U časopisu Successful Farming strojar Ray Bohacz odgovara na pitanje zašto su dizelski motori skloniji elektrolizi od benzinskih. Je li razlog u tome što benzinski motori u većini slučajeva imaju bolje uzemljenje?
  Istina je da se elektroliza zbog lošeg uzemljenja može dogoditi bilo kojem motoru. Postoje mnogi plinski motori na kojima se stvore rupice na jezgri grijača, radijatoru ili aluminijskom usisnom razvodniku zbog lošeg uzemljenja. Ovisno o tome gdje se nalazi uzemljenje visoke impedancije, dizelski motor obično je skloniji elektrolizi zbog sljedećih razloga:


  1. Veće strujno opterećenje startera motora. Veći protok struje znači da je uzemljenje opterećenije.
  2. Dulje vrijeme rada pod visokim opterećenjem.
  3. Dizajn mokre košuljice u većini primjena.
  4. Više dodatne opreme koja možda nije ispravno uzemljena nakon instalacije.


  Međutim, zbog nedostatka aluminija u mnogim robusnim dizelskim motorima, na njih elektroliza zbog lošeg uzemljenja često zapravo ima manji utjecaj. Ulogu igra i mogućnost rashladne tekućine da bude vodič električne energije. Imajte na umu da je glavni razlog upotrebe aditiva za rashladnu tekućinu za dizelske motore je zbog toga što mokra košuljica cilindra vibrira i stvara zračne mjehuriće u rashladnoj tekućini. Ti mjehurići zatim napdaju košuljicu cilindra i s vremenom je nagrizaju i uništavaju motor, što se naziva kavitacijskom erozijom, a elektroliza može nagrizati košuljicu cilindra na sličan način. Elektroliza na košuljici cilindra obično uzrokuje štetu na nasumičnijim mjestima i nije vezana isključivo za potisnu stranu provrta. Zbog toga valja koristiti provjeru napona kao preventivno održavanje na svim motorima. Ako postoji problem, možete odrediti je li uzrokovan lošim uzemljenjem ili potrošenim ili nekvalitetnim aditivom za rashladnu tekućinu i tako ga otkriti prije nastanka većih troškova.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 07:56 u Blog
 • Brod Empire State VI vratit će se u njujorški kampus ranog kolovoza za početak nove akademske godine.

  Najavljen prvi brod za prijevoz rasutog tereta na ukapljeni zemni plin s pogonskim strojem ME-GI
  Nakon razdoblja pregovora, korejska brodarska tvrtka ILSHIN i Hyundai Mipo Dockyard Co. potpisali su ugovor o izgradnji nosača rasutog tereta nosivosti od 50000 tona. Brod će pogoniti motor MAN B&W 6G50ME-C9,5-GI, koji će sagraditi HHI-EMD (Hyundai Heavy Industries - Engine & Machinery Division) koji će također isporučiti i sustav opskrbe plinskim gorivom.
  Multinacionalna tvrtka za proizvodnju čelika POSCO sa sjedištem u Južnoj Koreji već je pristala unajmiti novoizgrađeni brod nakon isporuke i koristit će ga za prijevoz vapnenca za svoje radove. POSCO će isporučiti spremnik za ukapljeni zemni plin izgrađen od visokolegiranog manganskog čelika, kao alternativa uobičajenijoj leguri nikla.
  Motor ME-GI predstavlja vrhunac dugogodišnjeg rada, a ovisno o relativnoj cijeni i dostupnosti te pitanjima okoliša, vlasnicima pruža mogućnost upotrebe loživog ulja ili plina - prvenstveno prirodnog. Svojstva serije motora ME-GI čine ih trenutno ekološki najprihvatljivijim motorima dostupnim za brodski pogon.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 07:55 u Blog
 • Wärtsilä ugostila studentski brod za obuku sveučilišta u New Yorku

  Tvrtka Wärtsilä u lipnju je ugostila kadete pomorskog fakulteta Državnog sveučilišta u New Yorku (State University of New York, SUNY) u svojoj tvornici u Trstu. Studenti, njih stotinu, koriste ljetni morski semestar za stjecanje praktičnog iskustva na fakultetskom brodu za obuku Empire State VI.
  Vodstvo pomorskog odjela SUNY-ja i Wärtsilä organizirali su opsežan program kako bi studentima pružili mogućnost da iz prve ruke nauče kako Wärtsilä upravlja svojim proizvodnim objektom. Tehničke prezentacije naglasile su ključne teme od interesa studenata, uključujući tehnologije dvojnog goriva, rješenja za upravljanje plinskim gorivom, Wärtsiline sustave LNGPac i aktivnosti tima za tehničku podršku. Osim toga, studenti su prošli vođeni obilazak proizvodnog postrojenja Wärtsile koji im je pružio detaljan uvid u različite faze sastavljanja Wärtsilinog motora. Većina kadeta već je prošla kolegij o dizelskim motorima srednje brzine i ima iskustvo u obavljanju poslova održavanja na dizelskom motoru, što je dijelom omogućila i Wärtsilä donacijom motora Wärtsilä 26 sveučilištu još 2011. godine.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 07:54 u Blog
 • Wärtsilä kupila Weir American Hydro

  Wärtsilä, globalni lider u potpunim rješenjima za pomorsko i energetsko tržište, objavila je akviziciju američko-kanadske tvrtke Weir American Hydro koja je stupila na snagu 30. lipnja 2016. Weir American Hydro je vodeći dobavljač i instalater velike opreme i servisa za hidroelektričnu industriju i distribuciju vode, specijaliziran za konzultantsku djelatnost, dizajn i poboljšanje performansi hidroturbina i pumpi. Sjedište tvrtke je u Yorku, državi Pennsylvaniji, a servisni centar u kanadskom Montrealu. Trenutni broj zaposlenika je 241, a 2015. ostvarili su neto prodaju od 45,6 milijuna dolara.
  Ova akvizicija omogućit će rast i proširenje postojeće Wärtsiline ponude za hidroindustriju, u kojoj ima više od 30 godina iskustva u dobavljanju brtvi i ležajeva na globalnoj razini.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 07:52 u Blog
 • Wärtsilä pogoni najveći kruzer na svijetu

  Brod Harmony of the Seas tvrtke Royal Caribbean International krenuo je u komercijalni rad. Brod sadrži Wärtsiline motore, pogonsku opremu, navigacijski sustav, sustav nadzornih kamera i razna električna i automatska rješenja. S dužinom od 362 metra brod sagrađen u brodogradilištu STX France najveći je brod za krstarenje na svijetu, a isporučen je 12. svibnja ove godine.
  Harmony of the Seas pokreću četiri 12-cilindarska i dva 16-cilindarska motora Wärtsilä 46F s najekonomičnijom potrošnjom goriva u klasi i odličnim omjerom snage i težine/veličine. Za učinkovito manevriranje, brod je opremljen s četiri poprečna porivnika Wärtsilä CT3500.
  Wärtsilä je također proizvela motore i porivnike za sestrinske brodove ovog kruzera, Oasis of the Seas i Allure of the Seas, čime se naglašava povjerenje i suradnja između dviju tvrtki.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 07:30 u Blog
 • 10 najboljih aplikacija za inženjere

  1. AutoCad 360

  Popularni konstrukcijski softver AutoCad također je dostupan kao mobilna aplikacija koja vam omogućuje pregled i uređivanje DWG datoteka na vašem mobilnom uređaju ili tabletu.

  Platforme: Apple i Android

  2. MathPix Problem Solver

  Aplikacija Mathpix predstavlja ispunjenje sna svakog studenta strojarstva. Radi se o prvoj aplikaciji koja može vizualno riješiti matematički problem koji trebate samo uslikati (radi na rukopis i na tisak).

  Platforme: Apple, uskoro i za Android

  3. Engineering Professional

  Engineering Pro je korisna aplikacija koja sadrži sve potrebne jednadžbe iz svih inženjerskih polja. S više od 650 jednadžbi lako možete odrediti izračune za različite inženjerske probleme.

  Platforme: Apple

  4. FingerCAD

  Ova aplikacija za tehničko crtanja prstima može biti koristan alat za brze nacrte tlocrta kako biste na lokaciji dobili uvid u to kako će prostor biti raspoređen.

  Platforme: Apple

  5. Graphing Calculator

  Korist grafičkog kalkulatora u obliku mobilne aplikacije ne treba posebno objašnjavati.

  Platforme: Apple

  6. HVAC Professional

  Bilo da ste profesionalac u području grijanja, ventilacije i klimatizacije ili samo pokušavate popraviti klimu u svojoj kući, ova aplikacija s 200 jednadžbi može vam biti od velike pomoći.

  Platforme: Apple

  7. iCircuit

  Odlična aplikacija za nacrt strujnih krugova, ispitivanje funkcija, provjeru voltaže i pomoć u rješavanju problema dok ste na terenu.

  Platforme: Sve

  8. iEngineer

  Najopsežnija baza podataka s podacima o veličinama željezne robe. Sadrži američke i metričke veličine vijaka i mnoge složenije informacije.

  Platforme: Apple

  9. LuxCalc

  LuxCalc je odlično rješenje za inženjere strojarstva koji trebaju pomoć s termodinamikom ili svojstvima fluida, budući da aplikacija vrlo precizno računa termofizikalna svojstva raznih fluida.

  Platforme: Apple i Windows PC

  10. Truss Me!

  Za kraj malo opuštanja. Truss Me! je vrlo zabavna igra koja vam omogućuje nacrt i ispitivanje struktura. Izaziva vas na konstrukciju lakših, ali čvršćih struktura, dok istovremeno učite o inženjerskim postupcima u pozadini svega.

  Platforme: Apple i Android

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2016 07:28 u Blog