Utorak, 11 Listopad 2016 11:56

Nakon 320000 prijeđenih kilometara, baterija automobila Tesla Model S degradirala samo 6 %

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Tesloop, kalifornijska tvrtka koja nudi usluge prijevoza električnim Teslinim automobilom, počela je djelatnost s Teslinim Modelom S u srpnju 2015., koji je ovih dana prešao 200000 milja (više od 320000 km). Tesloop je počeo s prijevozom klijenata od Los Angelesa do Las Vegasa, a danas širi svoje veze i rute te može pružiti pouzdane informacije o vozilu iz prve ruke.
Internetska stranica Techcrunch kontaktirala je zaposlenika Tesloopa u vezi s autom. Zaposlenik Rahul Sonnad objasnio je da je većina kilometara prijeđena na autoputu, u načinu autopilota, a iz Tesle uvjeravaju da to ne igra nikakvu ulogu. Sonnad je izjavio da je baterija Modela S degradirala samo šest posto, uz svakodnevno punjenje do punog kapaciteta, dok je Teslina preporučena zadana vrijednost 90 %.
Ipak, postojali su neki problemi s vozilom. Prvo, nakon 30000 prijeđenih milja, auto je obavijestio Teslu o niskoj snazi motora. Zaposlenici Tesle brzo su stigli i zamijenili prednji motor.
Drugi zanimljivi problem dogodio se nakon 200000 milja. Pokazatelj dometa netočno je predviđao preostale milje, zbog čega se automobil gasio malo prije isteka milja. Iz Tesle su objasnili da se to događa zbog promjene stanja kemikalija u bateriji uzrokovane visokom kilometražom. Problem se mogao riješiti i ažuriranjem automobilskog softvera koji ipak ne bi bio spreman nekoliko mjeseci pa je tvrtka Tesla riješila problem zamjenom baterije i pružila nam uvid u gubitak kapaciteta nakon 200 tisuća prijeđenih milja.
Jedini trošak vlasništva za Tesloop bio je 190 dolara za zamjenu 12-voltne baterije i otprilike 2500 dolara troškova za gume, dok je osmogodišnje Teslino jamstvo pokrilo sve ostalo. Sonnad je naglasio da Tesloop nije morao ni mijenjati kočnice nakon 200000 milja.

Pročitano 2147 puta