Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home2/adriads/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 460

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home2/adriads/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 881
Srijeda, 18 Prosinac 2019 14:12

Antonov odletio iz Hrvatske: U Rusiju nosi motor za nuklearku

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Jednim od najvećih svjetskih zrakoplova Antonov 124-100, u nedjelju je iz Zagreba otpremljen 84 tone težak dizelski motor proizveden i remontiran u karlovačkom Adriadieselu te će biti vraćen u nuklearnu elektranu Smolensk.

Istim tipom zrakoplova motor je u kolovozu dopremljen u Hrvatsku.

Adriadiesel je proizvođač tog tipa motora, koji služe za proizvodnju struje u slučaju havarije i nestanka struje u nuklearkama. Riječ je o četverotaktnim, srednjekretnim dizelskim V motorima s rotirajućim klipovima snage 6.600 kW na 600 okretaja u minuti.

Takvi generatorski motori bili su posljednji koji su se ugasili nakon eksplozije reaktora u Černobilu 1984. godine. Uključili su se i radili nekoliko dana, a onda stali zbog nestanka goriva.

Član uprave Adriadiesela Tomislav Varga u izjavi za Hinu rekao je da ta tvrtka sa 150 zaposlenih remontira i servisira havarijske motore, s tim da sama proizvodi dijelove za motore ADRIA 40“, a ranije modele je počela proizvoditi sedamdesetih godina unutar Jugoturbine, te ih je sada 50 uglavnom u Rusiji, Ukrajini, Češkoj i Slovačkoj.

Adriadiesel razvija i dizelske generator setove za nova tržišta i to za podatkovne centre, bolnice, vrtiće i hotele, a namjera je obuhvatiti i vojne i vladine centre.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home2/adriads/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248
Pročitano 1783 puta Posljednja izmjena: Petak, 26 Lipanj 2020 07:01