Dizelski motori

ADRIADIESEL d.d. proizvodi četverotaktne srednjehodne dizelske motore prema MAN Diesel SE licenciji i motor ADRIA 40 po vlastitoj dokumentaciji.

Rezervni dijelovi

Adriadiesel d.d. proizvodi rezervne i zamjenske dijelove za motore proizvedene po licenciji ADRIA 40 od 1955. godine i rezervne dijelove za motor L23/30H rađen po licenciji MAN Diesel  SE.

Usluge i remont

Adriadiesel pruža usluge održavanja i servisa diesel motora, kompresora, pumpi te ostale energetske opreme.

Adriadiesel d.d. - ex. Jugoturbina

U skladu s čl. 550.g st. 2. ZTD-a, Plan podjele trgovačkog društva ADRIADIESEL d.d. osnivanjem novog trgovačkog društva ADRIADIESEL GREEN ENERGY dioničko društvo za izgradnju i remont održivih energetskih postrojenja je objavljen na internetskoj stranici društva s koje ga je moguće preuzeti bez naknade.

Plan podjele društva - PDF

 

Servis i popravci Adria 40 & MAN dizelskih motora diljem svijeta: 60 godina iskustva


Nudimo sljedeće proizvode:

 • Srednjehodne četverotaktne MAN Diesel & Turbo (500 kW - 3000 kW) motore (500 kW – 3000 kW)
 • Velike motore po vlastitoj dokumentaciji ADRIA 40 (6,3 MW) 
 • CPP (kontejnerske centrale / generatore na dizelski pogon) (500 kW)

i usluge :

 • rezervne dijelove za dizelske motore Adria 40 i MAN
 • uklanjanje kvarova, održavanje, servis i popravak Adria 40, MAN i drugih dizelskih motora i drugih elektroenergetskih postrojenja
 • remonte dizelskih motora
 • usluge strojne i toplinske obrade
 • cijeli niz usluga popravaka brodova, na kopnu ili na plovnim dokovima, u suradnji sa Servisnim centrom Trogir brodogradilišta Brodotrogir.

Nekoliko riječi o nama:

Tvrtka „Tvornica diesel motora“ osnovana je 1949. godine kao dio velikog industrijskog kompleksa „Jugoturbina“.
Pod nazivom „Adriadiesel“ poslujemo od 1991. godine.

Tvornica Adriadiesel d.d. proizvodi motore pod licencijom ADRIA 40 te pod licencom „MAN Diesel & Turbo“ (Njemačka) od 1998. do 2018. godine.
Od osnutka tvrtke, tijekom 60 godina postojanja, proizvedeno je i isporučeno u više od 50 zemalja širom svijeta više od 1580 motora ukupne snage preko 2.000 MW.

 

Željeli bismo biti Vaš prvi izbor za pružanje navedenih usluga i proizvoda zbog naše kvalitete, iskustva i konkurentnosti cijena.

Molimo, pošaljite nam upit ili zahtjev za ponudu, a mi ćemo Vam poslati naše najbolje cijene.

Slobodno nas kontaktirajte za sve dodatne informacije.


S poštovanjem,


dr. sc. Nenad Končar,
ADRIADIESEL d.d.
predsjednik uprave
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                                                                                                                                                                                                                            
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Inovacije

Video sadržaj: gradnja ADRIA-40 motora od strane tvrtke Adriadiesel d.d.

Pročitano 346717 puta Posljednja izmjena: Utorak, 28 Lipanj 2022 17:21

Video sadržaj

Video sadržaj: gradnja ADRIA-40 motora od strane tvrtke Adriadiesel d.d.
Više u ovoj kategoriji: Foto galerija »
 • Izvještaj pokazuje porast obnovljive energije, potaknut procvatom solarne energije i visokim cijenama goriva

  Svijet će ove godine dodati rekordnu količinu kapaciteta obnovljive električne energije dok vlade i potrošači nastoje nadoknaditi visoke cijene energije i iskoristiti solarni bum. Očekuje se da će dosegnuti 440 GW do 2023., čime će globalni instalirani kapacitet porasti na 4.500 GW, otprilike koliko i zajednički proizvodni kapacitet Sjedinjenih Država i Kine. Lanac opskrbe vjetroturbinama ne raste dovoljno brzo da bi zadovoljio potražnju, a mreža se mora nadograditi i proširiti kako bi se uzela u obzir isprekidanost solarne energije i energije vjetra. Kako bi se ispunili ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma, emisije se moraju prepoloviti do 2030. i smanjiti na "neto nulu" do sredine stoljeća. Zemlje će raspravljati o postavljanju međunarodnih ciljeva za uvođenje obnovljive energije na klimatskom summitu UN-a.

  Napisano: Petak, 02 Lipanj 2023 13:30 u Blog HR
 • Potreba za financijskom stabilnošću u energetskom sektoru

  Potrošnja električne energije u Indiji znatno je porasla. U prosincu 2022. njezina ukupna potrošnja električne energije dosegnut će 121,19 milijardi kilovat-sati, predvodeći rast obnovljive energije u svijetu, a treća je najveća zemlja u pogledu novih instaliranih kapaciteta obnovljive energije. Kako bi osigurala financijsku stabilnost, vlada je uvela sheme olakšica kao što su Jawaharlal Nehru National Solar Scheme, Rooftop Scheme i Solar Park Scheme. Financijska stabilnost u energetskom sektoru ključna je za privlačenje sredstava za projekte čiste energije, razvoj inovativnih tehnologija i podržavanje prijelaza na gospodarstvo s niskom razinom ugljika. Također osigurava da tvrtke mogu održati stabilnu razinu zaposlenosti, osigurati poštene plaće i doprinijeti lokalnom gospodarstvu. Bez stabilnosti, tvrtke mogu imati poteškoća u dobivanju sredstava ili pristupu tržištima kapitala, što ometa njihovu sposobnost rasta i inovacija.

  Napisano: Četvrtak, 01 Lipanj 2023 12:42 u Blog HR
 • Prva dražba vjetroelektrana na moru u Portugalu cilja na više od 1 GW

  Prva portugalska dražba dozvola za izgradnju pučinskih vjetroelektrana započet će krajem godine. Njezin cilj je do 2030. imati ukupni instalirani kapacitet veći od 1 GW, uz ukupna ulaganja od 3-40 milijardi eura u projekte. Dražba će ciljati na plutajuće vjetroelektrane s turbinama u dubokom moru, gdje su vjetrovi dovoljno jaki da iskoriste više energije nego konvencionalne strukture na kopnu. Portugal već ima mali projekt plutajuće vjetroelektrane snage 25 MW u blizini svoje atlantske obale, a druga elektroprivredna poduzeća pokazala su interes za razvoj projekata pučinske vjetroelektrane u Portugalu. Također postoji veliki interes za ulaganja u Portugalu, s elektranama na vodik instaliranim do 2030. koje će udvostručiti ili čak utrostručiti predviđenih 2,5 GW.

  Napisano: Srijeda, 31 Svibanj 2023 12:26 u Blog HR
 • Power Finance Corp će povećati zajmove za projekte obnovljivih izvora energije

  Power Finance Corp planira povećati izloženost svoje knjige kredita projektima obnovljive energije na 27% do FG 2030. (veliki hidroenergetski projekti). Da bi se to postiglo, potrošnja bi se mogla povećati na 3 trilijuna rupija u sljedećih sedam godina. Tvrtka ima najveći kreditni portfelj u sektoru obnovljive energije s knjigom obnovljivih izvora energije od 48.200 milijuna rupija. Nekvalitetna imovina (NPA) smanjena je zbog rješavanja problematične imovine i financijske discipline koju je donio National Disco. Ukupni tehnički i komercijalni gubitak poboljšan je na 16,5% u FG22.

  Napisano: Utorak, 30 Svibanj 2023 12:28 u Blog HR
 • Industrija vjetra ima za cilj osigurati trećinu japanske energije do 2050

  Japanska agencija za energiju vjetra postavila je sredinom stoljeća cilj povećanja instaliranog kapaciteta na 140 gigavata (GW) do 2050. kako bi zadovoljila trećinu potreba zemlje za električnom energijom i pomogla joj da postigne ugljičnu neutralnost do 2050. i cilja. JWPA ima za cilj instalirati 40 GW kopnenih vjetroelektrana, 40 GW fiksnih offshore vjetroelektrana i 60 GW plutajućih offshore vjetroelektrana. Ove će instalacije imati ekonomski povratni učinak od 6 trilijuna jena godišnje do 2050., stvarajući 355.000 radnih mjesta i smanjujući troškove nabave fosilnih goriva.

  Napisano: Ponedjeljak, 29 Svibanj 2023 12:53 u Blog HR
 • Hyphen i Namibija dogovorili su sljedeću fazu projekta zelenog vodika vrijednog 10 milijardi dolara

  Hyphen Hydrogen Energy postigao je dogovor s namibijskom vladom za sljedeću fazu projekta zelenog vodika vrijednog 10 milijardi dolara, koji će se izvoziti u Europu. Postrojenje će se graditi u fazama i na kraju će proizvoditi 2 milijuna tona zelenog amonijaka godišnje za regionalna i globalna tržišta kada bude potpuno operativno. Međutim, neki aktivisti zajednice izrazili su zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti oko golemog posla. Hyphen je potpisao memorandum o razumijevanju s potencijalnim europskim kupcem i pismo namjere s tvrtkom Koole Terminals za predloženi uvoz zelenog amonijaka u Europu.

  Napisano: Petak, 26 Svibanj 2023 16:05 u Blog HR
 • Kineski proizvođač solarnih panela Jinko Solar prodat će jedinicu za 622 milijuna dolara

  Jinko Solar Co Ltd prodao je svoju podružnicu u Xinjiangu Ziyang Major Industry Equity Investment Fundu i Dong Shihongu za 4,3 milijarde juana (622,1 milijuna dolara). Prodaja čeka antimonopolsku reviziju kineske Državne uprave za regulaciju tržišta. Jedinica je izvijestila o nerevidiranoj neto dobiti od 139,9 milijuna juana u prva tri mjeseca ove godine i 152,1 milijun juana revidirane neto dobiti u 2022. godini.

  Napisano: Četvrtak, 25 Svibanj 2023 12:26 u Blog HR
 • Rekordna solarna energija proizvedena u državi New York

  Državna mreža New Yorka prošli je tjedan zadovoljila 20 posto svoje potražnje za električnom energijom solarnom energijom, generirajući 3330 megavata za jedan sat. Ta bi snaga mogla napajati 2,7 milijuna do 3,3 milijuna domova, uz vršno opterećenje zabilježeno na 16.166 megavata. New York je jedno od najjačih solarnih tržišta u SAD-u, koje pokreće značajan rast.

  Napisano: Srijeda, 24 Svibanj 2023 12:30 u Blog HR
 • Energija vjetra može povećati potrebe za rashladnom tekućinom u nuklearnim postrojenjima

  Međunarodni tim predvođen istraživačima s Indijskog instituta za tehnologiju (IIT) Jodhpur predložio je priobalne vjetroelektrane kao alternativni izvor energije otporan na potres. Predložena metodologija uključuje procjenu potreba za snagom rashladne tekućine nuklearnog reaktora, projektiranje vjetroturbina na moru i procjenu seizmičke sigurnosti. Predložena pučinska vjetroelektrana od 15 MW ima tri NREL turbine od 5 MW koje podupiru monopilne temelje kako bi služile kao dodatna pomoćna snaga za hitne slučajeve kako bi se zadovoljile potrebe za snagom hlađenja postojeće nuklearne elektrane. Predstavljena metoda služi kao izvrstan okvir za procjenu seizmičke otpornosti nuklearnih elektrana i integracije izvora energije vjetra tijekom međusobno povezanih događaja kao što su potresi i tsunamiji.

  Napisano: Utorak, 23 Svibanj 2023 13:09 u Blog HR
 • Suzlon bags 204 MW narudžba od Serentica Renewablesa

  Suzlon je osigurao projekt energije vjetra od 204 MW od Serentica Renewables, platforme za dekarbonizaciju usmjerene na ubrzavanje energetske tranzicije u energetski intenzivnim industrijama. Projekt, čije se puštanje u rad očekuje početkom 2024., može opskrbiti električnom energijom 1,68 milijuna kućanstava i smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 663.000 tona godišnje. Suzlon će isporučiti vjetroturbine i pružiti punu uslugu rada i održavanja nakon puštanja u rad. Serentica Renewables (Indija) fokusirana je na industrijsku dekarbonizaciju, čineći obnovljivu energiju dominantnim izvorom energije za poslovanje i industriju.

  Napisano: Ponedjeljak, 22 Svibanj 2023 13:52 u Blog HR
 • Čista električna energija u Brazilu dosegla je vrhunac desetljeća

  Brazil je u veljači potrošio fosilna goriva za proizvodnju električne energije na najnižoj razini u više od desetljeća, zahvaljujući porastu vjetroelektrane i solarne energije. Bio je to prvi put da je mjesečna brojka pala ispod 5% od srpnja 2012., što je rezultiralo padom emisije CO2 od 29%. Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva obećao je promovirati zelenu energiju u Brazilu i vratiti vodstvo zemlje u borbi protiv globalnog zatopljenja. Hidroenergija u Brazilu je u opasnosti zbog uništavanja amazonske prašume.

  Napisano: Petak, 19 Svibanj 2023 15:23 u Blog HR
 • Farma za skladištenje energije mogla bi zamijeniti elektranu na ugljen na Havajima

  Posljednja elektrana na ugljen na Havajima zatvara se 2022., emitirajući 1,5 milijuna tona stakleničkih plinova godišnje. Farme za skladištenje energije mogle bi ga zamijeniti, s potencijalnim korištenjem kao što su skladištenje baterija, solarna energija i energija vjetra. Najveći samostalni energetski sustav u državi, s kapacitetom skladištenja od 565 megavat-sati, razvila je tvrtka Plus Power iz San Francisca. Havaji su propisali prijelaz na 100% obnovljivu energiju do 2045.

  Napisano: Četvrtak, 18 Svibanj 2023 12:34 u Blog HR
 • BPCL će uložiti 52.731 milijuna rupija u proširenje kapaciteta

  BPCL je odobrio projekt krekera etilena, petrokemijskog postrojenja nizvodno i proširenje rafinerije Bina s kapitalnim izdacima od 49.000 milijuna rupija. Također je uložio u dvije vjetroelektrane od 50 MW, kao iu POL i LOBS instalacije kako bi osigurao energetsku sigurnost i održivost. Investicija će ojačati poziciju BPCL-a i pridonijeti gospodarskom rastu.

  Napisano: Srijeda, 17 Svibanj 2023 12:33 u Blog HR
 • Energetska tranzicija u Europskoj uniji je nepovratna

  Europski zeleni dogovor dovest će do veće energetske sigurnosti i gospodarskog prosperiteta, s vjetrom i suncem koji će postati glavni izvori električne energije, instaliranjem toplinskih pumpi, električnim osobnim automobilima na europskim cestama, smanjenjem potrošnje prirodnog plina i postupnim ukidanjem ugljena. Europski zeleni dogovor štiti kućanstva i poduzeća od visokih troškova života nudeći rješenja za smanjenje računa za energiju i odmicanje od plina, nafte i ugljena.

  Napisano: Utorak, 16 Svibanj 2023 13:47 u Blog HR
 • NTPC će započeti studiju izvedivosti za plutajuću solarnu elektranu od 130 MW u Tripuri

  National Thermal Power Corporation (NTPC) Ltd započet će studiju izvedivosti za 130 MW plutajuću solarnu elektranu na jezeru Dumbur u okrugu Tripragomati. TREDA je potpisala Memorandum o razumijevanju (MoU) s NTPC-om za provođenje studije koja će koštati 450 milijuna rupija u roku od nekoliko mjeseci. TREDA je također pokrenula proces opskrbe solarnom energijom unutarnjih plemenskih naselja gdje tradicionalna opskrba električnom energijom nije isplativa. Prednost plutajućih solarnih elektrana je u tome što su zahtjevi za kopnom za pripadajuću evakuaciju minimalni. Program PM-KUSUM uspješno je implementirao 1659 solarnih pumpi za vodu po cijeni od 1,12 milijardi rupija kako bi se osigurala energetska sigurnost za poljoprivrednike i povećao udio instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije bez fosilnih goriva do 2030. godine.

  Napisano: Ponedjeljak, 15 Svibanj 2023 13:42 u Blog HR
 • Ulaganja putem PLI shema najveći prioritet: Nirmala Sitharaman

  Ministrica financija Nirmala Sitharaman istaknula je vladin prioritet poticanja i olakšavanja ulaganja u Indiju kroz program poticaja povezanih s proizvodnjom (PLI). Pozvala je japanske investitore da ulažu u Indiju i ublažila ograničenja kako bi osigurala lakše poslovanje. Indija je postigla 175 GW instaliranog solarnog kapaciteta i sada ga namjerava proširiti na 300 GW do 2030.

  Napisano: Petak, 12 Svibanj 2023 12:38 u Blog HR
 • Problemi u lancu opskrbe koja su gušila snagu vjetra gotovo su nestala

  Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je službeni kraj globalne izvanredne situacije u vezi s Covidom-19 ranije ovog mjeseca, no za povlačenje poremećaja u opskrbnom lancu uzrokovanih pandemijom moglo bi trebati više vremena. To je predviđanje Henrika Andersena, izvršnog direktora Vestas Power Systemsa, jednog od najvećih svjetskih proizvođača vjetroturbina. Iako su opskrbni lanci rastegnuti, cijena ključnih stavki poput čelika — glavnog materijala koji se koristi u vjetroturbinama — naglo je porasla tijekom pandemije. Kao rezultat toga, dobit u Vestasovom poslovanju s vjetroturbinama otprilike će se prepoloviti 2021. u usporedbi s 2020. Da bi se potpuno vratili na pravi put, bit će potrebno kontinuirano popuštanje globalnih opskrbnih lanaca, posebno u Kini, koja je tek u prosincu ublažila svoju politiku Covid-nulte mjere.

  Napisano: Četvrtak, 11 Svibanj 2023 12:30 u Blog HR
 • Zeleni vodik: zemljišna politika uokvirena u Gujaratu

  Vlada Gujarata objavila je politiku dodjele državnog otpada tvrtkama koje namjeravaju proizvoditi zeleni vodik koristeći obnovljivu energiju (RE). Tvrtka mora plaćati godišnju zakupninu od 15.000 Rs po hektaru, povećavajući se za 15% svake tri godine, dovršiti proces ugovora o zakupu u roku od šest mjeseci od odobrenja, doseći 50% svog kapaciteta zelenog vodika u roku od pet godina od puštanja postrojenja u rad, i u roku od osam godine Dosegnite 100%. Investitor, izvlašteno zemljište i GPCL podnijeli su tripartitni sporazum za zapisnik, a navedene su i kvalifikacije poduzeća da se prijave za zemljište. Indija ima za cilj postati zemlja s nultom neto emisijom do 2070. i smanjiti emisije ugljika za 45% do 2030. dobivanjem 50% svoje energije iz obnovljivih izvora.

  Napisano: Srijeda, 10 Svibanj 2023 12:58 u Blog HR
 • Malezija će ukinuti zabranu izvoza obnovljive energije u planovima ubrzane tranzicije

  Malezija ukida zabranu izvoza obnovljive energije kako bi razvila svoju industriju čiste energije i potaknula proizvodnju energije iz izvora nefosilnih goriva. Ministar gospodarstva Rafiz Ramli rekao je da će zabrana pomoći tvrtkama da izgrade kapacitete za proizvodnju obnovljive energije u većem opsegu i iskoriste veliku potražnju u susjednom Singapuru. Malezija se obvezala značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova do 2030. i postići nultu neto emisiju do 2050. Povećanje kapaciteta obnovljive energije zahtijevat će procijenjenih ulaganja od 637 milijardi RM do 2050.

  Napisano: Utorak, 09 Svibanj 2023 13:15 u Blog HR
 • Zest Outdoor Media postavlja Guinnessov svjetski rekord za najveću instalaciju solarnih panela na reklamnom panou

  Zest Outdoor Media, prva svjetska tvrtka za upravljanje zelenom imovinom na otvorenom, postavila je Guinnessov svjetski rekord za najopsežniju instalaciju solarnih panela na jednom reklamnom panou. Rekord je postignut kombiniranjem tri billboarda veličine 40' x 20' u jedan billboard veličine 60' x 40' s 84 solarna panela na stražnjoj strani, generirajući 60.000 jedinica obnovljive energije godišnje. Zest Outdoor Media osigurat će više od 300.000 jedinica solarne energije za željeznicu u sljedećih pet godina.

  Napisano: Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023 14:37 u Blog HR
 • Vijetnam će više nego udvostručiti proizvodnju električne energije do 2030

  Vijetnam ima za cilj udvostručiti svoju proizvodnju električne energije do 2030., ali je malo smanjio svoj cilj pučinskog vjetra i uvelike će se oslanjati na ugljen do kraja desetljeća. Cilj za pučinske vjetroelektrane u 2030. postavljen je na 6 GW, nešto niže od cilja od 7 GW koji je uključen u nacrt nacionalnog plana razvoja električne energije u prosincu. Do 2030. hidroenergija će biti drugi primarni izvor energije, a slijede je ukapljeni prirodni plin (LNG) i kopneni vjetar. Plan je važan za otključavanje zelenog prijelaznog fonda od 15,5 milijardi dolara obećanog Vijetnamu prošlog prosinca.

  Napisano: Petak, 05 Svibanj 2023 12:40 u Blog HR
 • NJ GOP traži zaustavljanje projekata vjetroelektrana kako bi vidio hoće li kitovi imati koristi

  Republikanski državni zakonodavci i drugi protivnici pučinskih vjetroturbina pozvali su na moratorij od 30 do 60 dana kako bi se vidjelo smanjuje li to smrtnost kitova. Pučinski vjetar odobren je u New Jerseyju, ali ekološke grupe odbile su se pridružiti pozivima za moratorij. Savezna agencija kaže da nema dokaza da su pripreme pučinskog vjetra povezane sa smrću kitova.

  Napisano: Četvrtak, 04 Svibanj 2023 12:50 u Blog HR
 • Najveći hidroenergetski projekt u Australiji suočava se s odgodom do 2028

  Australski projekt hidroelektrane Snowy 2.0 suočava se s kašnjenjima do dvije godine, što potencijalno pomiče početak rada do 2028. Do odgode je došlo zbog nedostatka kvalificirane radne snage, složenih dizajna, mekog tla i prekida u opskrbnom lancu. Očekuje se da će projekt dodati 2000 megavata kapaciteta i pohraniti dovoljno energije za napajanje 3 milijuna domova tjedan dana. Izgradnja je obustavljena u ožujku zbog urušavanja tla.

  Napisano: Srijeda, 03 Svibanj 2023 14:27 u Blog HR
 • Poziv za glavnu skupštinu dioničara, 12.06.2023.
  Napisano: Srijeda, 03 Svibanj 2023 08:51 u Blog HR
 • Ukrajina odobrila strategiju za energetski razvoj do 2050

  Ukrajinska vlada odobrila je novu strategiju za energetski razvoj do 2050., čiji je cilj postizanje ugljične neutralnosti u energetskom sektoru do 2050. Ona razmatra posljedice tekućeg rusko-ukrajinskog rata, posljedice pridruživanja europskoj električnoj mreži s prijenosnim sustavom operatera, te pojavom najnovijih tehnologija u energetskom sektoru. Ministar energetike Herman Galushenko rekao je da Ukrajina namjerava povećati udio obnovljive energije u proizvodnji električne energije na 50 posto kako bi ojačala energetsku sigurnost.

  Napisano: Utorak, 02 Svibanj 2023 12:56 u Blog HR
 • Udio obnovljive energije u njemačkoj potrošnji energije premašio je 50% u prvom tromjesečju

  Obnovljivi izvori energije činili su 50,3 posto potrošnje električne energije u Njemačkoj u prva tri mjeseca ove godine, prema BDEW-u i Centru za istraživanje sunca i vodika. Njemačka želi da zelena energija iz sunca, vjetra, biomase i hidroenergije čini 80 posto njezinog energetskog miksa do 2030. godine. Domaća proizvodnja električne energije pala je za 8,3% na 147,5 TWh, pri čemu obnovljivi izvori energije čine 47,1%. Konvencionalni izvori energije dali su 78 TWh.

  Napisano: Petak, 28 Travanj 2023 14:02 u Blog HR
 • Ohmium zatvara prikupljanje sredstava Serije C vrijedno 250 milijuna dolara koje vodi TPG Rise Climate

  Američki proizvođač elektrolizera zelenog vodika Ohmium International zatvorio je krug rasta kapitala Serije C od 250 milijuna dolara koji vodi TPG Rise Climate. Financiranje će podržati Ohmiumovo proširenje njegovih godišnjih proizvodnih kapaciteta na 2 GW, kao i razvojne projekte za globalne kupce. Također će osigurati financiranje za proširenje poslovanja tvrtke Ohmium, uključujući ubrzanje njegovog pionirskog programa istraživanja i razvoja za smanjenje troškova proizvodnje zelenog vodika. Barclays i BofA Securities djelovali su kao agenti za plasman, a Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom i Spice Route Legal djelovali su kao pravni savjetnici.

  Napisano: Četvrtak, 27 Travanj 2023 14:44 u Blog HR
 • Indija će utrostručiti aukcije obnovljivih izvora energije dok se približava zeleni cilj za 2030

  Indija ubrzava projektne instalacije kako bi ispunila svoj cilj od 500 GW kapaciteta za proizvodnju čiste energije do 2030. Vlada planira staviti na dražbu 15 GW projekata u svakom od prva dva kvartala ove fiskalne godine, nakon čega slijedi 10 GW smještaja projekata u naredne dvije četvrtine. Državno poduzeće za električnu energiju provodit će dražbu za vladu. Rastuća potražnja za energijom potiče neke države da razmotre nove dugoročne ugovore o obnovljivoj energiji.

  Napisano: Srijeda, 26 Travanj 2023 12:36 u Blog HR
 • Ujedinjeno Kraljevstvo pristaje na povezivanje podmorskih obnovljivih izvora energije s Nizozemskom

  Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska najavile su sporazum za podvodnu energetsku vezu pod nazivom LionLink koja će napajati do 1,8 milijuna britanskih domova i biti operativna do ranih 2030-ih. Veza će poslati "snažan signal" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je njegova vladavina globalnim tržištima električne energije gotova i da će osigurati dovoljno električne energije za napajanje više domova od britanskih metropola Birminghama i Manchestera. Europski summit bio je uzdrman ratom u Ukrajini i globalnim naporima za obnovljivu energiju u borbi protiv klimatskih promjena.

  Napisano: Utorak, 25 Travanj 2023 12:48 u Blog HR
 • Prijelaz teške industrije na čistu energiju

  U Europi je 300 industrija postavilo rokove za smanjenje emisije ugljika. Tvrtke u tim industrijama predvode prelazak na obnovljivu energiju, posebice solarnu. Međutim, prelazak na solarnu energiju može predstavljati izazove zbog složenosti propisa, stanodavaca i procesa donošenja odluka. Kako bi se osiguralo da svi dionici razumiju krajnji cilj i rade zajedno na njegovom postizanju, važno je osigurati da svi dionici razumiju što je krajnji cilj i da mogu raditi zajedno kako bi ga postigli. Prijelaz na solarnu energiju zahtijeva dobro razumijevanje zahtjeva i uključenih čimbenika rizika, uključujući financijski slučaj.

  Lokalni partneri su važni jer razumiju regulatorne i radne uvjete. Solar nudi vrlo atraktivan ROI tijekom životnog vijeka sustava, štedeći mnogim korisnicima milijune dolara.

  Napisano: Ponedjeljak, 24 Travanj 2023 12:44 u Blog HR
 • Adriadiesel ADRIA-40 instaliran u Černobil nuklearnu centralu

  Adriadiesel je isporučio 12 motora ADRIA-40 Černobilu između 1979. i 1981. u sklopu ugovora sa Sovjetskim Savezom. ADRIA-40 je veliki četverotaktni dizelski motor snage 6,3 MW, projektiran i proizveden od strane Adriadiesela prema vlastitoj dokumentaciji. Motor je prikladan za brodske i stacionarne primjene, kao što su dizel elektrane ili hitni dizel generatori. Motori ADRIA-40 pokazali su se pouzdanim i učinkovitim u opskrbi rashladnog sustava reaktora u Černobilu. Unatoč teškim uvjetima i uz visoku razinu radijacije dobili su pohvale od strane sovjetskih vlasti i stručnjaka za njihovu izvedbu, kvalitetu. Adriadiesel je trebao dobiti certifikat zahvalnosti za uspješno sprječavanje još veće nuklearne katastrofe u srcu Europe.

  Napisano: Petak, 21 Travanj 2023 12:56 u Blog HR
 • Nizozemski se krajolik mijenja s vjetroelektranama na Sjevernom moru

  Nizozemska povećava proizvodnju obnovljive energije i smanjuje emisije stakleničkih plinova. Nizozemski premijer Mark Rutte obišao je u srijedu postrojenje u luci Rotterdam, gdje se goleme turbine prevoze u more, a dolazna struja visokog napona pretvara za industrijsku upotrebu. Udio obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu u Nizozemskoj trenutačno je oko 16%, u usporedbi s 11% u 2020. Vlada ima za cilj imati 21 GW pučinskog vjetra do 2030., s 53% električne energije korištene u ožujku 2023. iz obnovljivih izvora, u odnosu na 39% u 2022.

  Napisano: Četvrtak, 20 Travanj 2023 14:55 u Blog HR
 • Korporativno financiranje u globalnom solarnom sektoru poraslo je za 11 posto na 8,4 milijarde USD u razdoblju od siječnja do ožujka

  Korporativno financiranje u globalnoj solarnoj industriji poraslo je 11% na godišnjoj razini na 8,4 milijarde dolara između siječnja i ožujka 2023., prema izvješću Mercom Capitala. Globalno financiranje rizičnog kapitala iznosilo je 2,1 milijardu dolara kroz 18 ugovora, što je povećanje od 75% u odnosu na prvo tromjesečje, ili siječanj-ožujak 2022. Globalno financiranje duga iznosilo je ukupno 3,9 milijardi dolara, što je povećanje od 3% u odnosu na 3,8 milijardi dolara prikupljenih između siječnja i ožujka 2022. U prvom tromjesečju ove godine tržišno financiranje iznosilo je ukupno sedam poslova, dosegnuvši 2,3 milijarde dolara. Tata Power Renewable Energy, podružnica u potpunom vlasništvu Tata Powera, primila je svoj drugi i posljednji krug financiranja od GreenForest New Energies Bidco sa sjedištem u Velikoj Britaniji, američkog fonda za upravljanje imovinom BlackRock Real Assets i Abu Dhabija od državnog imovinskog fonda Mubadala Investment Co.

  Napisano: Srijeda, 19 Travanj 2023 13:00 u Blog HR
 • Potrošači vlastite solarne energije pozivaju vladu da ne naplaćuje porez na struju

  Donesite svoje solarne potrošače u Jaipuru apeliraju na vladu da im ne naplaćuje tarife za električnu energiju (ED) i ne plaćaju račune za struju. Članovi Rajasthan Solar Association, koja predstavlja tvrtke kao što su JK Cement, Hindustan Zinc, Agarwal, Woven Polymers Udaipur Cement Works, ib Vogt Solar India i Reliance Chemotex Industries, rekli su da je dužnost u suprotnosti s nalogom visokog suda. U rujnu 2021. sudac Visokog suda u Jodhpuru iz Rajasthana izdao je nalog za obustavu na temelju zahtjeva Discomsa za napajanje vlastitih solarnih postrojenja platiti pristojbe. Ministarstvo energetike uklonilo je izuzeće ED za ove elektrane iz solarne politike. To će utjecati na razvoj solarnih projekata u državi.

  Napisano: Utorak, 18 Travanj 2023 12:33 u Blog HR
 • Britanija želi proširiti shemu potpore za obnovljive izvore energije

  The UK plans to expand its flagship renewable energy support scheme, the Contracts for Difference (CfD) scheme, to encourage investment in the sector. Under CFDs, generators supply electricity at a fixed, pre-agreed price for the duration of the contract and sell low-carbon energy to the market. Potential changes to the scheme could see applicants rewarded for "non-price" factors, such as supply chain sustainability or addressing skills gaps and innovation. This could help drive investment in the sector, expand the economy and boost the UK's energy security. For example, the government has set targets for a dramatic increase in wind power as it seeks to achieve a goal of net-zero emissions by 2050 and becomes more reliant on imported energy after Russia's invasion of Ukraine disrupted supplies. Critics say the lack of new investment and incentives means it cannot provide any new impetus to the country's green energy industry.

  Napisano: Ponedjeljak, 17 Travanj 2023 12:44 u Blog HR
 • Potrošnja energije u Danskoj smanjila se 2022. kako obnovljivi izvori dobivaju na značaju

  Glavni čimbenici pada bili su pad potrošnje prirodnog plina od 29% i potražnje za ugljenom od 3,4%. Smanjenje potrošnje prirodnog plina u 2022. rezultat je viših cijena prirodnog plina, što potiče potrošače da "štede plin", prema DEA u četvrtak. Nasuprot tome, potrošnja naftnih derivata porasla je za 5,3%, "uglavnom zbog veće prodaje goriva za domaći i međunarodni zrakoplov u danskim zračnim lukama." Tijekom istog razdoblja potrošnja obnovljive energije porasla je za 5,3%. DEA, proizvodnja energije iz vjetra i solarnih ćelija mogla bi narasti za 22 posto do 2022. i osigurati gotovo 60 posto nacionalne opskrbe električnom energijom. Za usporedbu, solarna energija i vjetar činit će samo 47 posto opskrbe Danske električnom energijom do 2021., prema Xinhu Preliminary Brojke DEA-e također pokazuju da bi pad potrošnje energije smanjio emisije ugljičnog dioksida iz potrošnje energije za 0,9 posto u 2022. godini.

  Napisano: Petak, 14 Travanj 2023 12:35 u Blog HR
 • Svijet je došao do 'početka kraja fosilnog doba'

  Očekuje se da će se uporaba ugljena, nafte i prirodnog plina smanjiti do 2023., navodi se u izvješću koje je objavio energetski think tank Ember. To bi bila prva godina u kojoj će se fosilna goriva koristiti za proizvodnju električne energije izvan globalne recesije ili pandemije. Nalazi sugeriraju da je svijet došao do "početka kraja fosilnog doba", rekla je glavna autorica Malgorzata Wiatros-Motyka u izjavi. Vjetar i sunce činit će 12% globalne proizvodnje energije 2022. godine, a solarna najbrža rastući izvor električne energije, porast od 24% u odnosu na prethodnu godinu. Ember predviđa da će do 2023. godine čista energija moći zadovoljiti rast ukupne potražnje za električnom energijom. Ugljen je i dalje najveći pojedinačni izvor električne energije na svijetu, čineći 36% globalne električne energije proizvodnja u 2022.

  Napisano: Četvrtak, 13 Travanj 2023 13:14 u Blog HR
 • Japanska klimatska skupina poziva na više obnovljive energije, učinkovitije cijene ugljika

  Japanske tvrtke i klimatske skupine pozvale su vladu da ubrza uvođenje obnovljive energije i brzo usvoji cijene ugljika u borbi protiv globalnog zatopljenja. Japanska klimatska inicijativa (JCI), koalicija tvrtki, lokalnih vlasti i nevladinih organizacija, objavila je sastanak ministara klime G7 u Sapporu, Japan, od 15. do 16. travnja. Kako bi postigao cilj G7 dekarbonizacije cijelog ili većeg dijela svog energetskog sektora do 2035., koji je G7 dogovorio prošle godine, Japan bi trebao poduzeti odgovarajuće mjere i provesti regulatorne reforme kako bi promicati obnovljivu energiju, poput ubrzavanja razvoja pučinskog vjetra i obvezne instalacije solarne energije u novim zgradama. Također je pozvao na smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, kao što je proizvodnja energije iz ugljena. Japan pokreće ugljični shemu određivanja cijena u fazama ove fiskalne godine, kombinirajući trgovanje emisijama i porez na ugljik kako bi se potaknule tvrtke na smanjenje zagađenja.

  Napisano: Srijeda, 12 Travanj 2023 12:27 u Blog HR
 • Nova prilika za Adriadiesel

  Brodarska tvrtka iz Grčke naručila je četiri motora ADRIA 40 na dvije vrste goriva za svoja nova teretna plovila. Motori na dva goriva mogu raditi i na dizel i na ukapljeni prirodni plin (LNG), što smanjuje troškove goriva i emisije. Brodarska tvrtka bila je impresionirana performansama i pouzdanošću motora ADRIA 40, što im je pomoglo uštedjeti novac i uskladiti se s propisima o zaštiti okoliša.
  - Operater elektrane iz Nigerije kupio je šest motora MAN L23/30H na dva goriva za svoju plinsku elektranu. Motori na dva goriva mogu se prebacivati između dizela i prirodnog plina ovisno o dostupnosti i cijeni goriva. Operater elektrane bio je zadovoljan fleksibilnošću i učinkovitošću motora MAN L23/30H, što im je omogućilo optimizaciju potrošnje goriva i snage.

  Napisano: Utorak, 11 Travanj 2023 12:59 u Blog HR
 • Australsko odobrenje za projekte obnovljivih izvora energije udvostručilo se u 10 mjeseci

  Otkako je vladajuća Laburistička stranka došla na vlast u svibnju 2022., Australija je odobrila 11 projekata obnovljivih izvora energije, više nego dvostruko u odnosu na pet koje je odobrila prethodna vlada. Ministrica okoliša i vodnih resursa Tanya Plibersek rekla je da je povećanje rezultat laburista koji stvaraju okruženje za privatni sektor kroz svoju klimatsku politiku. Laburisti su se obvezali smanjiti emisije ugljika u Australiji za najmanje 43 posto u odnosu na razine iz 2005. do 2030. i doseći neto nulu do 2050. Više od 90 projekata obnovljivih izvora energije čeka odobrenje PL-a. Na meti kritika zbog svoje odluke odobriti Santosu bušenje 116 novih plinskih bušotina ugljenog sloja u središnjem Queenslandu unatoč zabrinutosti za okoliš.

  Napisano: Ponedjeljak, 10 Travanj 2023 11:24 u Blog HR