Dizelski motori

ADRIADIESEL d.d. proizvodi četverotaktne srednjehodne dizelske motore prema MAN Diesel SE licenciji i motor ADRIA 40 po vlastitoj dokumentaciji.

Rezervni dijelovi

Adriadiesel d.d. proizvodi rezervne i zamjenske dijelove za motore proizvedene po licenciji ADRIA 40 od 1955. godine i rezervne dijelove za motor L23/30H rađen po licenciji MAN Diesel  SE.

Usluge i remont

Adriadiesel pruža usluge održavanja i servisa diesel motora, kompresora, pumpi te ostale energetske opreme.

Adriadiesel d.d. - ex. Jugoturbina

U skladu s čl. 550.g st. 2. ZTD-a, Plan podjele trgovačkog društva ADRIADIESEL d.d. osnivanjem novog trgovačkog društva ADRIADIESEL GREEN ENERGY dioničko društvo za izgradnju i remont održivih energetskih postrojenja je objavljen na internetskoj stranici društva s koje ga je moguće preuzeti bez naknade.

Plan podjele društva - PDF

 

Servis i popravci Adria 40 & MAN dizelskih motora diljem svijeta: 60 godina iskustva


Nudimo sljedeće proizvode:

 • Srednjehodne četverotaktne MAN Diesel & Turbo (500 kW - 3000 kW) motore (500 kW – 3000 kW)
 • Velike motore po vlastitoj dokumentaciji ADRIA 40 (6,3 MW) 
 • CPP (kontejnerske centrale / generatore na dizelski pogon) (500 kW)

i usluge :

 • rezervne dijelove za dizelske motore Adria 40 i MAN
 • uklanjanje kvarova, održavanje, servis i popravak Adria 40, MAN i drugih dizelskih motora i drugih elektroenergetskih postrojenja
 • remonte dizelskih motora
 • usluge strojne i toplinske obrade
 • cijeli niz usluga popravaka brodova, na kopnu ili na plovnim dokovima, u suradnji sa Servisnim centrom Trogir brodogradilišta Brodotrogir.

Nekoliko riječi o nama:

Tvrtka „Tvornica diesel motora“ osnovana je 1949. godine kao dio velikog industrijskog kompleksa „Jugoturbina“.
Pod nazivom „Adriadiesel“ poslujemo od 1991. godine.

Tvornica Adriadiesel d.d. proizvodi motore pod licencijom ADRIA 40 te pod licencom „MAN Diesel & Turbo“ (Njemačka) od 1998. do 2018. godine.
Od osnutka tvrtke, tijekom 60 godina postojanja, proizvedeno je i isporučeno u više od 50 zemalja širom svijeta više od 1580 motora ukupne snage preko 2.000 MW.

 

Željeli bismo biti Vaš prvi izbor za pružanje navedenih usluga i proizvoda zbog naše kvalitete, iskustva i konkurentnosti cijena.

Molimo, pošaljite nam upit ili zahtjev za ponudu, a mi ćemo Vam poslati naše najbolje cijene.

Slobodno nas kontaktirajte za sve dodatne informacije.


S poštovanjem,


dr. sc. Nenad Končar,
ADRIADIESEL d.d.
predsjednik uprave
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                                                                                                                                                                                                                            
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Inovacije

Video sadržaj: gradnja ADRIA-40 motora od strane tvrtke Adriadiesel d.d.

Pročitano 340326 puta Posljednja izmjena: Utorak, 28 Lipanj 2022 17:21

Video sadržaj

Video sadržaj: gradnja ADRIA-40 motora od strane tvrtke Adriadiesel d.d.
Više u ovoj kategoriji: Foto galerija »
 • Njemački EnBW, investitori se obvezuju na vjetroelektranu na moru vrijednu 2,6 milijardi dolara

  Njemačko komunalno poduzeće EnBW čvrsto se obvezalo izgraditi svoje 2,4 milijarde eura (2,6 milijardi dolara) vjetroelektrane He Dreiht na moru, privlačeći financijsku pomoć konzorcija investitora. Projekt, s instaliranim kapacitetom od 960 MW, trebao bi biti operativan do 2025. godine i opskrbljivat će električnom energijom 1,1 milijun kućanstava. Kako bi rasporedio ogromne troškove, EnBW je prodao 49,9 posto udjela u projektu konzorciju Allianz Capital Partnersa, danskog investitora AIP Management i Norges Bank, koji će svaki imati 16,6 posto udjela. EnBW je također osigurao 600 milijuna eura dugoročnog financiranja od Europske investicijske banke i potpisao ugovore o kupnji električne energije s Fraportom, Evonikom, Salzgitter AG i Boschom.

  Napisano: Petak, 24 Ožujak 2023 17:39 u Blog HR
 • NDMC odobrava kupnju obnovljive energije za pokrivanje deficita

  Gradsko vijeće New Delhija (NDMC) u srijedu je odobrilo prijedlog za nabavu obnovljive nesolarne energije preko vladinih korporacija kako bi se zadovoljio manjak od gotovo 200 MW do ožujka. Ugovor se može produžiti na godinu dana kasnije radi promicanja korištenja zelene energije. NDMC će također konzultirati Središnji cestovni institut o releju 12 cesta i jačanju i proširenju visokonaponskih i niskonaponskih mreža u području Lodhi Colony. Odbor je također odobrio rad novog NDMC Smart City Ltd u vezi s četiri projekta u različitim sektorima, uključujući ugradnju mjerača na temelju tarife (ABT) u iznosu od 1,18 milijuna rupija, projekt pametnog svjetla za pješake u iznosu od 286 milijuna rupija, zamjenu LED svjetiljke pametnog upravljanja. 4,25 milijuna kuna i projekt informativnih ploča uz cestu po cijeni od 103,8 milijuna kuna.

  Napisano: Četvrtak, 23 Ožujak 2023 15:30 u Blog HR
 • Japanska JERA kupi najveću belgijsku kompaniju za pučinske vjetrenjače za 1,7 milijardi dolara

  Najveće japansko komunalno poduzeće JERA pristalo je kupiti belgijski proizvođač offshore energije vjetra Parkwind za 1,55 milijardi eura (1,7 milijardi dolara). JERA, zajedničko ulaganje između Tokyo Electric Power Company Holdings i Chubu Electric, pridružuje Parkwindove četiri offshore vjetroelektrane u Belgiji JERA-inim ulaganjima u offshore vjetroelektrane u Tajvanu i Velikoj Britaniji. Virya Energy, koja je pristala prodati Parkwind JERA-i, proučit će mogućnost kupnje manjinskog udjela u Parkwindovoj belgijskoj vjetroelektrani. Ugovor bi trebao biti sklopljen kasnije ove godine, čeka se odobrenje. JERA je također odlučila prodati svoj udio od 44% u projektu Formosa 3 na središnjoj zapadnoj obali Tajvana, dok je zadržala svoju izloženost projektima Formosa 1 i 2.

  Napisano: Srijeda, 22 Ožujak 2023 15:07 u Blog HR
 • Guverner Arunachala za suradnju s državom u energetskim i turističkim sektorima

  Guverner Arunachal Pradesha, general-pukovnik KT Parnaik predložio je zajedničke pothvate između Francuske i države u turizmu, čistoj i obnovljivoj energiji. Također je rekao da država ima drugi najveći šumski pokrivač u Indiji i ima veliki potencijal u hidroenergiji i turizmu. Tijekom sastanka guverneri su razgovarali o visokom obrazovanju, razvojnim projektima i programima kulturne razmjene. Također savjetuje studentima i sveučilišnom osoblju da komuniciraju. Talpaine je izrazio nadu da će Indija i Francuska imati jače odnose u budućnosti.

  Napisano: Utorak, 21 Ožujak 2023 13:43 u Blog HR
 • SJVN Green Energy pokreće solarni projekt od 200 MW u Maharashtri

  SJVN Green Energy Ltd osigurao je solarni projekt od 200 MW u Maharashtri s ulaganjem od 1000 milijuna rupija. Očekuje se da će projekt proizvesti 455,52 mu električne energije u prvoj godini i 10.480,82 mu nakon 25 godina. Očekuje se da će smanjiti 5,13,560 tona emisija ugljika do 2030. i pridonijeti vladinom kapacitetu obnovljive energije od 500 GW.

  Napisano: Ponedjeljak, 20 Ožujak 2023 14:23 u Blog HR
 • Glavni grad Goe za postizanje cilja 'Solarni grad'

  Vlada je odlučila proglasiti glavni grad Panaji "Solarnim gradom" za proizvodnju 88 MW solarne energije u sljedeće dvije godine. Glavni ministar Pramod Sawant pozvao je javnost da postavi solarne panele na svoje krovove uz 40% subvencije od središnje vlade i 10% od države. Također je rekao da kockarnice i drugi komercijalni objekti mogu instalirati solarne panele bilo gdje drugdje, a proizvedena električna energija bi se slala u mrežu. Ponovio je kako je važno da javnost podupre odluku kako bi Panaji mogao prijeći na 100% solarnu energiju.

  Napisano: Petak, 17 Ožujak 2023 14:23 u Blog HR
 • East Asia set to win scramble for wind power dominance by 2030

  Prema Globalnom energetskom monitoru (GEM), Istočna Azija ostat će najveća regija za proizvodnju energije vjetra budući da će planovi za razvoj projekta proširiti trenutni instalirani kapacitet vjetroelektrana za 65% do kraja 2030. Energija vjetra, najveća i najbrže rastuća obnovljiva energija na svijetu izvor energije, širi se rekordnim stopama u svakom većem gospodarstvu kao dio napora da se globalni energetski sustav udalji od fosilnih goriva i smanji štetne emisije. Kina će ostati najveći proizvođač energije vjetra i najveći proizvođač elektrana na vjetar, ali će Južna Koreja, Japan i Tajvan nadmašiti Kinu u pogledu stopa rasta do 2030. Europa će biti drugi najveći proizvođač energije vjetra u odnosu na ostatak desetljeća, povećavajući instalirani kapacitet za 68% ispod sadašnjih razina. Instalirani kapaciteti vjetroelektrana u Americi, Europi, Južnoj Aziji, Africi i na Bliskom istoku značajno će se povećati, a Sjedinjene Države će postati drugi najveći proizvođač vjetroelektrana do 2030.

  Brazil će više nego utrostručiti svoje sadašnje kapacitete i skočiti na treće mjesto na globalnoj ljestvici, dok se u Kanadi i Meksiku također očekuje značajan rast. Instalirani kapacitet vjetroelektrana u Indiji povećat će se za 25%, ali će njezino mjesto na svjetskoj ljestvici pasti s 4. na 7. mjesto. Globalni cilj da energija vjetra čini više od 20% globalne proizvodnje električne energije do 2030. je na pravom putu.

  Napisano: Četvrtak, 16 Ožujak 2023 07:05 u Blog HR
 • Solarne instalacije otvorenog pristupa porasle su za 92 posto s 2,5 GW u 2022

  Indija će 2022. dodati 2,5 gigavata (GW) solarnog otvorenog pristupa, što je povećanje od 92% u usporedbi s 1,3 GW instaliranih 2021. Izvješće Mercom Researcha pod nazivom "Mercom India Solar Open Access Market Report Q4 and Annual 2022" navodi da instalacije zbog razne organizacije i razvojni programeri u skladu s propisima o osnovnim obvezama (BCD) i popisu odobrenih modela i proizvođača (ALMM) Postoji žurba da se dovrše projekti prije donošenja zakona, čime se dosegla najviša vrijednost svih vremena u 2022. Prvih pet država pridonijelo je preko 96% sve instalacije otvorenog pristupa u četvrtom tromjesečju 2022., pri čemu Karnataka čini više od 32% novih novih kapaciteta. Karnataka zadržava vodstvo s kumulativnim instaliranim solarnim kapacitetom otvorenog pristupa od 7,7 GW do prosinca 2022., što čini gotovo 36% kumulativnog kapaciteta. Slijedi Maharashtra s 12% ukupnih instalacija.

  Napisano: Srijeda, 15 Ožujak 2023 13:44 u Blog HR
 • Obnovljivi izvori energije čine više od 62 posto opskrbe Kambodže energijom

  Kambodžanski premijer Hun Sen rekao je u utorak da obnovljiva energija trenutno čini 62% instaliranog kapaciteta električne energije u zemlji i da je dobar izbor za razvoj čiste i zelene energije. Obnovljiva energija odnosi se na izvore energije kao što su hidroenergija, solarna energija i biomasa, od kojih većina dolazi iz brana hidroelektrana. Uprava za električnu energiju Kambodže (EAC) izvijestila je da će kambodžanska opskrba energijom porasti na 4495 MW 2022., što je povećanje od 12,6% u odnosu na 3990 MW prije godinu dana, pri čemu je 98,27% od 14168 sela u zemlji već priključeno na električnu energiju.

  Napisano: Utorak, 14 Ožujak 2023 11:19 u Blog HR
 • Više od 2,30 lakh potrošača registriralo se za program solarnih krovova vlade Gujarata u dvije godine

  Vlada Gujarata obavijestila je zakonodavnu skupštinu u ponedjeljak da se više od 230.000 potrošača u kućanstvima prijavilo za program solarnih krovova Surya Gujarat u posljednje dvije godine. Pokrenuta u kolovozu 2019., shema ima za cilj promovirati postavljanje velikih krovnih solarnih sustava na krovove privatnih kuća. Ahmedabad je prednjačio s 34.794 registrirana domaćinstva, a slijede ga Vadodara s 33.918, Surat s 30.918 i Rajkot s 24.118. Vlada daje subvencije od 40% za do 3kW električne energije i 20% za do 10kW električne energije, s ciljem pokrivanja 800 000 stambenih potrošača do 2022. Od lipnja 2020. Gujarat Energy Development Corporation i druge tvrtke za distribuciju električne energije primile su više od 128.000 prijava za solarne krovove u okviru sheme putem internetskog portala.

  Napisano: Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 13:39 u Blog HR
 • Poljski zakonodavci podržavaju liberalizirani zakon o energiji vjetra koji traži EU

  Poljski zakonodavci odobrili su novi zakon kojim se olakšavaju pravila za postavljanje kopnenih vjetroturbina, što je potez koji potiče Europska unija. Zakon dopušta da se turbine grade ne bliže od 700 metara (765 jardi) od kuća, što je manje restriktivno od prethodnih pravila koja su zahtijevala da turbine budu 10 puta više. Glasovanje je bilo 231 za, 209, uz dva suzdržana. Novi zakon daje lokalnom stanovništvu više mišljenja o tome gdje će se turbine nalaziti i dopušta im da sudjeluju u proizvedenoj energiji, ali kritičari kažu da liberalizacija nije dovoljna i još uvijek ograničava broj potencijalnih lokacija i količinu električne energije koja se može crpiti iz vjetar. Vlada podupire solarnu energiju sa subvencioniranim solarnim pločama za kućanstva i planira izgraditi veliku pučinsku vjetroelektranu u Baltičkom moru. Bruxelles želi da Varšava postigne neke prekretnice prije nego što isplati milijarde eura u fondove za oporavak od pandemije, uključujući poboljšanje stanja vladavine prava u Poljskoj i ublažavanje pravila za disciplinske suce.

  Napisano: Petak, 10 Ožujak 2023 13:35 u Blog HR
 • Malezija mora uložiti 375 milijardi dolara u obnovljive izvore energije kako bi postigla klimatske ciljeve do 2050.

  Malezija mora udvostručiti svoja ulaganja u prijelaz na obnovljive izvore energije na najmanje 375 milijardi američkih dolara kako bi ispunila svoj ambiciozni cilj da postane ugljično neutralna do 2050. godine, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Time bi se emisije povezane s energijom smanjile do 60%, izbjegle bi se kumulativne uštede troškova energije, klime i zdravlja od 9 do 13 milijardi USD godišnje te bi se postupno ukinule subvencije za fosilna goriva. Ulaganja moraju dolaziti iz privatnih ulaganja i iz inozemstva, uključujući multilateralne financijske institucije, bilateralne i regionalne dogovore.

  Napisano: Četvrtak, 09 Ožujak 2023 13:32 u Blog HR
 • Kako se plutajući solarni paneli koriste za napajanje električnih mreža

  Solarne farme mogu zauzeti puno prostora, ali postoji rješenje za ovu oskudicu: plutajuće ploče. U gotovo desetak zemalja širom svijeta, plutajuće solarne farme nude dobrodošlu alternativu modulima montiranim na zemlji, s potencijalom značajnog povećanja čiste energije dok se svijet bori za smanjenje emisija ugljika. Velike solarne farme sada se mogu pronaći u vodama Kine, Južne Koreje, Japana, Tajlanda, Portugala, Singapura i Švicarske. Zemlje, uključujući Indiju i Indoneziju, razvijaju takve projekte, a najveće umjetno jezero na svijetu moglo bi također sadržavati plutajuće solarne ploče kao dopunu lokalnoj hidroelektrani. Plutajući solarni paneli koriste sunčeve zrake za proizvodnju električne energije, ali voda o kojoj ove farme ovise također pomaže u hlađenju panela, što ih čini 15 posto učinkovitijim od solarne energije na zemlji. Plutajuća solarna energija može nadopuniti druge obnovljive izvore energije.
  Brana Sirindhorn u Tajlandu je hidro-plutajući solarni hibridni sustav koji kombinira hidroelektranu i plutajuću solarnu energiju za proizvodnju električne energije i za sunčanih i za oblačnih dana. Zemlje jugoistočne Azije, uključujući Kinu i Južnu Koreju, uložile su velika sredstva u plutajuće solarne energije, a Europa je sada njihovo drugo najveće tržište. Kako se ograničenja vode povećavaju diljem svijeta, plutajuća solarna energija može pomoći u održavanju zaliha i smanjiti šanse za štetno cvjetanje algi. Međutim, nije jasno hoće li plutajući solarni sustav negativno utjecati na divlje životinje i kvalitetu vode. Najveća prepreka usvajanju je trošak, budući da plutajući solarni sustavi zahtijevaju sustave sidrenja koji ih zaključavaju na mjestu. Longi Green Energy Technology Co Ltd, jedan od najvećih svjetskih proizvođača solarne energije, šalje panele u svemir kako bi testirali mogućnost iskorištavanja solarne energije u orbiti.

  Napisano: Srijeda, 08 Ožujak 2023 13:27 u Blog HR
 • Ampelmann otvara ured u Tajvanu kako bi se daljnja podrška i približila lokalnom tržištu vjetra na moru

  Ampelmann, nizozemski pružatelj rješenja za promet u nizozemskoj offshore vjetroenergetskoj kompaniji, otvorio je ured u Tajvanu kako bi podržao industriju u azijsko -pacifičkoj regiji. Novi ured bit će odgovoran za menadžera poslovnog razvoja Ramesh Namas Wei, a potonji će promovirati širenje napora tvrtke u tom području. U posljednjih nekoliko mjeseci Ampelmann je iz svog Singapurskog ureda stekao brojne ugovore u Tajvanu, a rado je Walk (W2W) prvi izbor za kupce koji su pristupili platformi offshore. Prošle sezone Ampelmann je potpisao četiri ugovora s različitim kupcima kako bi pružio svoj sustav proširenom tržištu. Mobilizira dvije E1000 i dvije vrste A. S obzirom na to da je cijeli tim na tom području 15 jedinica, ovo je veliki broj aktivnosti.

  Napisano: Utorak, 07 Ožujak 2023 13:42 u Blog HR
 • Sterlite Power naručuje projekt koridora zelene energije u Gujaratu

  Sterlite Power je naručio Lakadia-Vadodara Transmission Project Limited u Gujaratu, čiji je cilj prijenos preko 5000 MW obnovljive energije iz Bhuja i Kutcha u nacionalnu mrežu. Projekt vrijedan 2.024 milijuna rupija povezat će trafostanicu Lakadia s Vadodarom putem dalekovoda dugog 335 km. To je važan dio najvećeg hibridnog parka obnovljive energije od 30.000 MW na svijetu koji će se dovršiti u Kutchu. Direktor tvrtke Sterlite Power Pratik Agarwal rekao je da će projekt ubrzati viziju Indije o obnovljivoj energiji od 500 GW do 2030.

  Napisano: Ponedjeljak, 06 Ožujak 2023 13:54 u Blog HR
 • Redington surađuje sa solarnim tvrtkama kako bi potaknuo usvajanje zelene energije

  Redington Ltd se udružio s vrhunskim solarnim tvrtkama Navitas Solar, Credence Solar, Emmvee Solar i UGRO Capital za distribuciju rješenja za uštedu energije u Indiji. Partnerstvo ima za cilj pružiti kupcima visokokvalitetne solarne ploče. Redington će panele skladištiti u 50 skladišta i opskrbljivati ih 3000 solarnih partnera. Navitas nudi stručnost u solarnoj energiji, sustavima za pohranu energije iz baterija, brtvilima i solarnim EPC uslugama te ima proizvodni pogon s godišnjim kapacitetom od 500 MW. EMMVEE opskrbljuje solarne fotonaponske panele u 30 skladišta.

  Redington djeluje na 38 tržišta kroz 60 podružnica, više od 290 Navitas Solar udruga i 40.000 partnera. Podržava distribuciju svih kategorija IT/ITeS, Telecom, Lifestyle i Solar proizvoda.

  Napisano: Petak, 03 Ožujak 2023 09:35 u Blog HR
 • Španjolska mapira prve granice za vjetroelektrane na moru

  Španjolska vlada u utorak je u utorak odobrila svoju prvu odluku o razvoju vjetroelektrana na obali zemlje, što je važan korak prema razvoju industrije. Uredba omogućuje 5000 četvornih kilometara pomorskih parkova da razviju parkove morskog vjetra u 19 mora. Nakon pet godina pregovora s drugim dionicima pomorskog odjela, imenovanje regionalnih vlada i moćne ribolovne i turističke industrije bit će ograničeno na manje od 0,5 % u morskim popularnim aktivnostima, ali svaka šest cenzura bit će ograničena u aktivnostima vjetra na moru, Ali bit će ograničeno na pomorsku vladu i jaku ribarsku i turističku industriju, ali bit će ograničeno na pomorsku vladu i jaku ribarsku i turističku industriju po šest cenzura, ali bit će ograničeno na pomorsko polje. Međutim, to će se provesti pet godina, ali svakih šest ograničenja i šest podijeljeno je, ali svaka šest cenzura bit će ograničena na pomorsku vladu, ali svaka šest ograničenja i šest, ali godina će se provesti. Međutim, Alfonso Rueda, vođa konzervativne regije na sjeverozapadu Kaliusije, rekao je da je vlada ignorirala mišljenja Galicije o tom pitanju i upozorila da ako ugrozi zalihe ribe, on neće odobriti nijedno polje vjetra na moru. Organizacija za zaštitu okoliša na sjeveroistoku Katalonije kritizirala je plan koji je sagradio morsku vjetroelektranu oko zaljeva Rose u blizini francuske granice, a rekli su da bi mogli zauzeti površinu od 250 četvornih kilometara. Očekuje se da će Španjolska najaviti vjetroelektranu razvijenu krajem deset godina ove godine, a Ferrovial će potpisati memorandum o razumijevanju s RWE -om, programerom obnovljivih izvora energije, kako bi razvio offshore Wind Farm. Offshore kapacitet veći od 20 GAVA bio je dopušten 2030. godine.

  Napisano: Četvrtak, 02 Ožujak 2023 13:29 u Blog HR
 • EU postiže dogovor o borbi protiv zelenašenja na tržištima obveznica

  Pregovarači EU-a postigli su značajan dogovor o stvaranju prvog standarda "zelenih" obveznica na svijetu, čiji je cilj postati globalno mjerilo za ulagače u zelenoj tranziciji. Europsko vijeće i Europski parlament, koji predstavljaju 27 država članica EU-a, objavili su u utorak kasno navečer "prvi svjetski standard zelene obveznice". Europska komisija je prvi put predložila ideju u srpnju 2021. Standard je u skladu sa Zelenom oznakom, poznatom na jeziku EU-a kao "taksonomija", ili zakonodavstvom EU-a koje definira koje se gospodarske aktivnosti mogu smatrati održivima. Europska unija ima za cilj postati ugljično neutralna do 2050.

  Godišnje transakcije na europskom tržištu obveznica procjenjuju se na 100 trilijuna eura (107 bilijuna dolara). Sporazum sada moraju službeno ratificirati vijeće i parlament.

  Napisano: Srijeda, 01 Ožujak 2023 13:25 u Blog HR
 • Financiranje banaka za čišću energiju raste, ali još uvijek zaostaje za fosilnim gorivima

  Banke će financirati 81 cent od svakog dolara potrošenog na fosilna goriva 2021. za financiranje opskrbe energijom s niskim udjelom ugljika, ali će morati povećati svoje obveze kako bi ispunile svjetske klimatske ciljeve. Energetski analitičar BloombergNEF prikupio je podatke iz 1142 banke kako bi procijenio usklađuju li banke svoje financiranje s realnom ekonomijom i ciljem od 1,5 stupnjeva. Omjer financiranja banaka niži je od omjera ulaganja od 90 centi prema dolaru u globalnu opskrbu energijom, ali potonji omjer porastao je posljednjih godina s oko 0,45:1 između 2011. i 2015. Omjeri financiranja za pojedinačne banke variraju, s RBC-om Kanada na 0,4, JPMorgan na 0,7, BNP Paribas na 1,7 i Deutsche Bank na 2,2. Nalazi izvješća razlikuju se od druge studije koju je prošlog mjeseca objavila udruga za zaštitu okoliša, a koja kaže da je udio bankovnog financiranja posvećen obnovljivoj energiji stagnirao.

  Napisano: Utorak, 28 Veljača 2023 13:23 u Blog HR
 • Thunberg, drugi prosvjednici blokiraju norveško ministarstvo energetike zbog vjetroelektrana

  Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg i deseci drugih aktivista blokirali su u ponedjeljak ulaz u norveško Ministarstvo energetike prosvjedujući protiv izgradnje vjetroturbina na zemlji koju tradicionalno koriste autohtoni Sami uzgajivači sobova. Norveška država krši ljudska prava i prava domorodaca, a prosvjednici traže uklanjanje turbina. Vlada kaže da je konačna sudbina vjetroelektrana složena pravna i politička zagonetka i nada se da će pronaći kompromis.

  Napisano: Ponedjeljak, 27 Veljača 2023 13:25 u Blog HR
 • GreenLine Logistics postavlja LNG kamione u Dalmia Cement

  GreenLine Logistics, India's first and only LNG-fueled heavy truck logistics company, has deployed its first fleet of LNG trucks from Dalmia Cement (Bharat) Limited at its Chandrapur facility in Maharashtra. DCBL plans to convert 300 trucks to LNG by the end of FY24. GreenLine's LNG trucks reduce CO2 emissions by 28% compared to conventional diesel trucks, or 24 tons of CO2 per truck per year. In the initial fleet of 35 LNG trucks, a significant reduction in CO2 emissions of 840 tons per year can be achieved.
  Dalmia Cement has partnered with GreenLine Logistics to invest Rs 250 crore to convert 10% of its existing truck fleet to LNG by March 2024. This will reduce sulfur oxide emissions by up to 100%, nitrogen oxide emissions by 59% and particulate matter emissions by up to 91%. Additionally, these LNG trucks will significantly reduce other hazardous emissions. Dalmia Cement follows the business philosophy of Clean & Green is Profitable and Sustainable and is committed to the goal of becoming carbon negative by 2040.

  Napisano: Petak, 24 Veljača 2023 16:27 u Blog HR
 • Indija poziva na veću suradnju s Francuskom u području čiste energije

  Ministarstvo znanosti i tehnologije potiče međunarodnu suradnju u istraživanju čiste energije. Događaj zajednički organiziraju CSIR - Dhanbad Institute of Mining and Fuels (CIMFR) i Francuski nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS), uz potporu Francusko-indijskog centra za napredna tehnološka istraživanja (CEFIPRA). Svrha radionice je okupiti stručnjake, istraživače, kreatore politika i industrijske lidere iz obje zemlje radi razmjene znanja, ideja i najboljih praksi o razvoju i implementaciji čistih i održivih energetskih tehnologija. Generalni direktor CSIR-a N. Kalaiselvi rekao je da proizvodnja, skladištenje i pretvorba zelene energije, posebno zelenog vodika, zelenog amonijaka i infrastrukture za skladištenje energije, zahtijeva partnerstvo s Francuskom i drugim zemljama G20. Antoine Petit, glavni izvršni direktor CNRS-a, pozdravio je snažno partnerstvo između dviju zemalja i naglasio važnost suradnje za postizanje tranzicije održive energije kroz novi bilateralni program.

  Napisano: Četvrtak, 23 Veljača 2023 12:39 u Blog HR
 • Potrebne su nam sve boje vodika, kaže njemački ministar financija

  Njemački ministar financija Christian Lindner izrazio je podršku vodiku u svim bojama dok zemlje EU-a raspravljaju o potencijalnoj ulozi vodika u dekarbonizaciji gospodarstva i smanjenju ovisnosti o uvezenim fosilnim gorivima. Rasprava oko toga treba li se usredotočiti na vodik proizveden korištenjem obnovljive energije ili vodik s niskim udjelom ugljika proizveden korištenjem nuklearne energije odgodila je pregovore o novim ciljevima EU-a o obnovljivoj energiji i ugrozila cjevovode vodika vrijedne više milijardi eura. Francuska, koja se uvelike oslanja na proizvodnju nuklearne energije, vodi kampanju za povećanje doprinosa nuklearne energije smanjenju emisija ugljičnog dioksida, dok Njemačka i Španjolska kažu da riskira potkopavanje napora za širenje obnovljive energije u velikim razmjerima. Vodik proizveden iz obnovljivih izvora dugoročno je poželjniji, ali kratkoročno, EU treba stvoriti tržišnu strukturu koja osigurava pouzdanu opskrbu po pristupačnoj cijeni, rekao je Lindner. Pitanje nije samo podijeljeno u Europi, već iu Njemačkoj, koja se protivi nuklearnoj energiji.

  Napisano: Srijeda, 22 Veljača 2023 15:31 u Blog HR
 • Sasol kaže da pogon obnovljivom energijom ima ekonomskog smisla

  Sasol Ltd, najveći svjetski proizvođač ugljena i plina, goriva i kemikalija, obvezao se smanjiti svoje emisije za 30% do 2030. Najavio je ugovor o kupnji 260 MW vjetroelektrana i solara s TotalEnergiesom i privatnom južnoafričkom tvrtkom za obnovljivu energiju Mulilo. Osim toga, 550 MW projekata obnovljivih izvora energije za koje se očekuje da će biti operativni do 2025. predstavljat će oko jednu trećinu Sasolove trenutne potrošnje električne energije od 1.500 MW. Sasol je izvijestio o rastu polugodišnje dobiti od 9%, ali je proizvodnja pala zbog niže produktivnosti i loše kvalitete ugljena u njegovim rudarskim operacijama. Objavio je privremenu dividendu od R7 po dionici.

  Napisano: Utorak, 21 Veljača 2023 13:58 u Blog HR
 • Tvrtka za električnu opremu Servokon upušta se u solarnu energiju

  Servokon, proizvođač i dobavljač opreme za klimatizaciju energije i transformatora, okušao se u području solarne energije. Isporučivat će solarne ćelije, invertere i panele domaćim kupcima, a također će instalirati sustav za proizvodnju solarne energije (SPGS). Asif Khan, direktor nabave i usluga u Servokonu, rekao je da je potez tvrtke u solarnom sektoru u skladu s inicijativom Make in India, čiji je cilj promicanje vladine misije izgradnje energetski neovisne Indije. Servokonovi proizvodi uključuju energetske i distribucijske transformatore, servo regulatore, servo regulatore s kotrljajućim kontaktom, automatske regulatore napona, online UPS-ove, HT AVR-ove, električne ploče, transformatore za peći i transformatore za montiranje na podlogu.

  Napisano: Ponedjeljak, 20 Veljača 2023 13:48 u Blog HR
 • Američko komunalno poduzeće okreće se proučavanju čiste energije

  Tennessee Valley Authority, najveće komunalno poduzeće u Sjedinjenim Državama, najavilo je novu studiju o mogućnostima ekonomskog usvajanja čiste energije u cijeloj regiji. Zajedno s drugim područjima gospodarstva, studija će se baviti opskrbom električnom energijom kako bi se pronašli načini za smanjenje zagađenja ugljikom koje potiče klimatske promjene. Zagovornici zaštite okoliša i obnovljive energije pomno prate prelazak odbora na većinu koju je odabrao Biden nakon odluke savezne komunalne tvrtke da ostane s fosilnim gorivom -- prirodnim plinom -- kako bi zamijenio dio električne energije proizvedene u zastarjelom Cumberlandu na ugljen fosilna biljka u Tennesseeju. . TVA je prethodno zamijenila jedinice na ugljen prirodnim plinom i ponovno razmatra opciju u još jednoj zastarjeloj elektrani na ugljen u Tennesseeju. O Cumberlandovoj se odluci u četvrtak samo kratko govorilo.

  Gaby Sarri-Tobar, aktivistica Projekta energetske pravde Centra za biološku raznolikost, rekla je da novi članovi odbora imaju "ogromnu odgovornost" za izgradnju pravednog, 100% obnovljivog sustava. Sarri-Tobar je naveo zimsku oluju na Badnjak prošle godine koja je zatvorila postrojenja na ugljen i plin, prisiljavajući TVA da pribjegne stalnim prekidima struje. Don Moul, TVA-ov glavni operativni direktor, rekao je da je izgubljeno 6.800 megavata proizvodnje jer su se loši uvjeti smrzavanja pokazali izvan mogućnosti postojećih toplinskih i izolacijskih materijala. Obje instalacije Cumberlanda bile su zatvorene tijekom hladnih uvjeta zbog provedbe zamrzavanja linije. Većina plinskih elektrana s jednostavnim i kombiniranim ciklusom bila je pogođena, no većina se vratila u rad tijekom hladnog razdoblja.

  TVA je uspjela vratiti 1000 megavata električne energije nakon početnog prekida, ali je odlučila implementirati postupno isključenje sljedećeg dana kako bi svoj elektroenergetski sustav održao stabilnim. Maggie Shober, direktorica istraživanja za Southern Clean Energy Alliance, primijetila je da su razgovori na sastancima uključivali prioritete njezine organizacije oko nestanka struje na Badnjak, energetske učinkovitosti i dekarbonizacije.

  Napisano: Petak, 17 Veljača 2023 11:29 u Blog HR
 • Vijetnam će dodatno odgoditi pravila za energiju vjetra vrijednu više milijardi dolara

  Vijetnam možda neće imati zakonski okvir za reguliranje pučinskih vjetroelektrana do sljedeće godine, što je odgoda koja bi mogla odvratiti milijarde dolara stranih ulaganja u industriju. Grupa Svjetske banke procjenjuje da bi industrija mogla dodati najmanje 50 milijardi dolara svom gospodarstvu. Odobrenje nacrta plana razvoja električne energije u prosincu koji cilja na 7 gigavata pučinskih vjetroelektrana do 2030. više puta je odgađano. Tvrtke iz EU-a zalažu se za brz regulatorni napredak, ali Vijetnam također želi pomno ispitati kineska ulaganja iz razloga nacionalne sigurnosti. Neki vjeruju da se pilot projekti mogu brzo odobriti, čak i prije donošenja zakona, dok drugi vjeruju da proizvođači vjetroturbina vjerojatno neće preispitati investicijske planove s obzirom na geografiju i utjecaj Vijetnama kao regionalne proizvodne elektrane.

  Napisano: Četvrtak, 16 Veljača 2023 13:30 u Blog HR
 • Transformacija električnih vozila do neto indijskih ulaganja vrijednih 300 milijardi dolara

  Siemens AG ima neriješene narudžbe od 102 milijarde rupija (9,08 trilijuna rupija), a njegov softver koristi gotovo 92% tvrtki s liste Fortune 500 zbog povećane potražnje za automatizacijom i digitalizacijom. Tvrtke se utrkuju u poboljšanju fleksibilnosti, učinkovitosti i održivosti, a Siemens im pomaže da dođu na tržište 20-30% brže nego prije. Kako se indijske tvrtke nose s digitalizacijom? Surađujemo s nekoliko tvrtki u području automobilske, farmaceutske i poluvodičke proizvodnje, kao i hrane i pića. Mogu li si male tvrtke priuštiti digitalizaciju? Trošak je uvijek faktor, ali MMSP bilježe povećani interes MMSP-a.
  Kako opskrbni lanci postaju sve više digitalno integrirani, Svjetski ekonomski forum ispituje kako pomoći malim i srednjim poduzećima da postanu standard Industrije 4.0. Snaga Njemačke temelji se više na malim i srednjim poduzećima nego na velikim korporacijama, no tvrtke se selektivno digitaliziraju, što dovodi do rasipanja podataka. Siemensova ideja je imati 20 digitalnih blizanaca, ali jedan digitalni blizanac, koji je sveobuhvatan, može se koristiti za planiranje proizvodnog procesa, provjeru je li proizvodni proces to proizveo i koristiti za proizvod.

  Napisano: Srijeda, 15 Veljača 2023 13:34 u Blog HR
 • Ministarstvo financija SAD-a otvara zahtjeve za napredne porezne kredite za energiju 31. svibnja

  Ministarstvo financija SAD-a otvorit će 31. svibnja prijave za nove porezne olakšice od 4 milijarde dolara za naprednu proizvodnju energije i projekte dekarbonizacije, pri čemu je potrebno 1,6 milijardi dolara za zajednice pogođene zatvaranjem rudnika ugljena ili elektrana na ugljen. Kako bi se kvalificirali za prvi krug, kandidati moraju podnijeti "konceptni dokument" Ministarstvu energetike do 31. srpnja. Smjernice Ministarstva financija za program dale su nekoliko primjera projekata koji bi mogli biti prihvatljivi, uključujući projekte koji hvataju ili skladište ugljični dioksid, proizvode vodik koristeći izvore energije s nultom ili niskom emisijom, proizvoditi obnovljiva biogoriva i čista električna vozila, te vozila i ključne materijale za infrastrukturu za punjenje. Dodatni krediti za niske prihode za projekte vjetra i solarne energije u zajednicama s niskim prihodima i ugroženim zajednicama "okolišne pravde" ograničeni su na 1,8 gigavata bruto proizvodnje godišnje, ograničeno na 5 megavata po projektu. Ministarstvo financija dodijelit će 200 MW kapaciteta za objekte koji se nalaze na indijskom kopnu i 200 MW za federalno subvencionirane stambene zgrade.

  Napisano: Utorak, 14 Veljača 2023 13:47 u Blog HR
 • EU otvara vrata 'zelenom' vodiku dobivenom iz nuklearnih elektrana

  U pobjedi nukleofilne Francuske, Europska komisija objavila je u ponedjeljak pravila kojima se dopušta da se dio vodika proizvedenog u sustavima nuklearne energije uračunava u ciljeve EU-a za obnovljivu energiju. Pravila imaju za cilj potaknuti ulagače i industriju da prijeđu s proizvodnje vodika iz fosilnih goriva na proizvodnju vodika iz obnovljive električne energije. To uključuje vodik iz proizvodnih pogona koji su izravno povezani s novim generatorima iz obnovljivih izvora, kao i vodik iz mreže ako je lokalna elektrodistribucija prošle godine imala prosječni udio obnovljive energije iznad 90%. Postrojenja također mogu koristiti električnu energiju iz mreže u područjima koja zadovoljavaju niske granice emisije CO2. Zemlje EU-a i zakonodavci imaju dva mjeseca da se usprotive pravilima ili će ona stupiti na snagu. Spor između zemalja oko nuklearnog vodika odgodio je pregovore o novim ciljevima EU-a o obnovljivoj energiji, koji su se trebali nastaviti u utorak.

  Napisano: Ponedjeljak, 13 Veljača 2023 13:27 u Blog HR
 • Grčki dobavljač plina izgradit će solarne elektrane ukupne snage 550 MW

  Tvrtke u grčkoj industriji fosilnih goriva ulažu u zelenu energiju. Motor Oil i Public Power Corp. ili PPC osnovali su zajedničko ulaganje za zeleni vodik, Hellenic Petroleum promijenio je ime u HELLENiQ Energy kako bi označio ulazak u eru održivosti, a DEPA Commercial priprema natječaj za odabir tvrtke koja će graditi svoju prvu solarnu elektranu. DEPA Commercial namjerava prodavati električnu energiju, uključujući plin i struju, tvrtki Fysiko Aerio – Hellenic Energy Co. putem bilateralnih ugovora o kupnji električne energije (PPA). Plan je da se solarna farma pusti u rad 2025. Hellenic Petroleum upravlja najvećom solarnom elektranom u Grčkoj s instaliranim kapacitetom od 205 MW, dok PPC Renewables gradi i razvija velike samostalne fotonaponske elektrane. DePA Commercial ima još 150 MW fotonaponske energije u projektnom planu koji čeka uvjete za priključenje na mrežu.

  Napisano: Petak, 10 Veljača 2023 17:02 u Blog HR
 • Norveški fond bogatstva prodao je svoje udjele u tvrtkama Adani

  Norveški državni imovinski fond prodao je svoje udjele u tri kompanije Adani grupe u vrijednosti većoj od 200 milijuna dolara od početka godine, priopćio je u četvrtak najveći svjetski dionički investitor. Od kraja 2022. godine fond vrijedan 1,35 trilijuna dolara drži udjele u Adani Total Gasu, Adani Ports & Special Economic Zone i Adani Green Energy. Christopher Wright, čelnik fonda za nadzor ESG rizika, rekao je da je fond nekoliko godina pratio Adanijevo postupanje s ekološkim rizicima. Adanijevih sedam glavnih dionica koje kotiraju na indijskoj burzi pale su za oko 110 milijardi dolara nakon što je američki short-seller Hindenburg Research 24. siječnja objavio oštro izvješće optužujući grupu za nepropisno korištenje poreznih oaza u inozemstvu i manipuliranje dionicama. Adani Group negira bilo kakvu krivnju. Pod upravljanjem jedinice središnje banke, fond posjeduje 1,3% svih kotiranih dionica na globalnoj razini, s udjelima u oko 9200 kompanija.

  Napisano: Četvrtak, 09 Veljača 2023 12:55 u Blog HR
 • Proizvođač vjetroturbina Vestas objavio je rijedak gubitak za 2022

  Vestas, najveći svjetski proizvođač vjetroturbina, izvijestio je o svom prvom godišnjem gubitku u gotovo desetljeću zbog rasta troškova energije i sirovina. Prodaja je pala 7 posto na 14,5 milijardi eura, dok je operativna marža, isključujući posebne stavke, iznosila negativnih 8 posto. Vestas, koji je prošlog mjeseca objavio upozorenje o dobiti zbog kašnjenja i rezerviranja za svoj turbo model u četvrtom tromjesečju, očekuje da će biti marginalno profitabilan u 2023. s prodajom od 14 milijardi dolara i operativnom maržom od 3%. Njegove su dionice porasle za 2,7 posto na burzi u Kopenhagenu u jutarnjem trgovanju.

  Napisano: Srijeda, 08 Veljača 2023 13:18 u Blog HR
 • Guterres poziva na radnje za promjenu smjera prije nego što dođe do kolapsa

  General Antonio Guterres pozvao je države na odlučno djelovanje kako bi spriječili globalni kolaps. Pozvao je na hitnu akciju za mir, ekonomska prava i razvoj, klimatsku akciju, poštivanje različitosti i uključiva društva. Pozvao je na holistički pogled na mirovni kontinuum, identificirajući temeljne uzroke sukoba i fokusirajući se na prevenciju, posredovanje, pomirenje, izgradnju mira i veće sudjelovanje žena i mladih. Također je pozvao na preispitivanje globalne financijske arhitekture kako bi se ulagalo u obrazovanje, univerzalnu zdravstvenu skrb, spremnost na pandemiju, dostojanstven rad i socijalnu zaštitu. Rekao je da se globalne emisije moraju prepoloviti u ovom desetljeću, uključujući kroz "ambicioznije mjere" za prelazak s fosilnih goriva na obnovljivu energiju, posebice među najvišom skupinom industrijaliziranih zemalja G20.

  Napisano: Utorak, 07 Veljača 2023 13:24 u Blog HR
 • EU blizu odgovora na američki program zelenih subvencija

  Europska unija je pri kraju svog odgovora na američki plan klimatskih subvencija vrijedan više milijardi dolara koji je izazvao napetosti s blokom. Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire i njegov njemački kolega Robert Habeck otputovat će u ponedjeljak u Washington na razgovore o europskim zabrinutostima zbog Zakona o smanjenju inflacije (IRA). Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je predstavila prijedloge za ublažavanje pravila o državnim potporama, ali neće biti novih sredstava EU-a. O planovima će se raspravljati na summitu šefova država i vlada EU-a u Bruxellesu u četvrtak i petak, a konačna odluka očekuje se u ožujku. IRA daje 370 milijardi dolara subvencija za energetsku tranziciju Amerike, uključujući porezne olakšice za električna vozila i baterije američke proizvodnje.

  Europa je zabrinuta zbog nepoštene konkurencije i kolateralne štete tvrtki koje se iseljavaju iz bloka. Harbeck je rekao da se SAD zalaže za "smanjenje troškova razvoja klimatski prihvatljivih tehnologija", ali važno je da je to prijateljsko, pošteno natjecanje.

  Napisano: Ponedjeljak, 06 Veljača 2023 12:59 u Blog HR
 • Indija će sljedeći tjedan biti domaćin globalnog energetskog sastanka u Bengaluruu

  Procjenjuje se da će India Energy Week imati više od 650 izlagača, a nazočit će mu 34 ministra iz raznih zemalja. Premijer će pokrenuti veliki energetski plan, uključujući ubrzanje miješanja etanola u benzinu na 20% do 2025. prema planu nazvanom E20. Druge inicijative uključuju solarne štednjake, proizvodnju odjeće recikliranjem milijuna plastičnih boca za kućne ljubimce i inauguraciju skupa zelene mobilnosti na vodik.

  Napisano: Subota, 04 Veljača 2023 15:59 u Blog HR
 • Greenko daje najveću indijsku narudžbu elektrolizera od 140 MW Johnu Cockerillu

  Greenko Group potpisala je ugovor s belgijskim proizvođačem Johnom Cockerillom za proizvodnju alkalnih elektrolizatora za Green Ammonia Plant u Uni, Himachal Pradesh. Tvornica Una će instalirati 28 elektrolizera snage 5 MW, čime će kapacitet proizvodnje vodika visokonaponskih alkalnih elektrolizera biti 140 MW. Narudžba elektrolizera izvršena je u okviru sporazuma o strateškoj suradnji potpisanog u ožujku 2022. godine.

  Napisano: Četvrtak, 02 Veljača 2023 13:25 u Blog HR
 • Ulaganje u zelenu energiju premašuje 1 trilijun dolara, što odgovara fosilnim gorivima

  Potrošnja na projekte energetske tranzicije iznosila je ukupno 1,1 trilijuna dolara prošle godine, što odgovara potrošnji na fosilna goriva. Do povećanja je došlo zbog energetske krize nakon ruske invazije na Ukrajinu. Obnovljivi izvori energije bili su najveće područje ulaganja u iznosu od 495 milijardi USD, a slijede projekti elektrificiranog prometa. Kina - najveći svjetski zagađivač - daleko je najveći ulagač u energetsku tranziciju.

  Napisano: Srijeda, 01 Veljača 2023 13:53 u Blog HR
 • Cijene solarne energije u SAD-u još uvijek rastu jer su projekti zastali

  Cijene solarnih ugovora u SAD-u porasle su za trećinu tijekom prošle godine dok se programeri bore da osiguraju uvezene panele. No, cijene energije vjetra neznatno su pale posljednjih mjeseci, zahvaljujući velikim novim federalnim subvencijama. Od lipnja su američki carinici zaplijenili stotine pošiljki solarnih panela u američkim lukama, zbog čega su solarne cijene skočile.

  Napisano: Utorak, 31 Siječanj 2023 14:33 u Blog HR
 • Prvi sastanak radne skupine za energetsku tranziciju G20 održat će se sljedeći mjesec u Bengaluruu

  Prvi sastanak G20 Energy Transition Working Group (ETWG) pod indijskim predsjedanjem održat će se u Bengaluruu od 5. do 7. veljače. Sastanak će imati više od 150 sudionika, uključujući zemlje članice G20 i devet posebno pozvanih zemalja gostiju. Ispitat će svaki tehnički aspekt lanca vrijednosti, od hvatanja do skladištenja i putova korištenja.

  Napisano: Ponedjeljak, 30 Siječanj 2023 13:45 u Blog HR