Dizelski motori

ADRIADIESEL d.d. proizvodi četverotaktne srednjehodne dizelske motore prema MAN Diesel SE licenciji i motor ADRIA 40 po vlastitoj dokumentaciji.

Rezervni dijelovi

Adriadiesel d.d. proizvodi rezervne i zamjenske dijelove za motore proizvedene po licenciji ADRIA 40 od 1955. godine i rezervne dijelove za motor L23/30H rađen po licenciji MAN Diesel  SE.

Usluge i remont

Adriadiesel pruža usluge održavanja i servisa diesel motora, kompresora, pumpi te ostale energetske opreme.

Adriadiesel d.d. - ex. Jugoturbina

U skladu s čl. 550.g st. 2. ZTD-a, Plan podjele trgovačkog društva ADRIADIESEL d.d. osnivanjem novog trgovačkog društva ADRIADIESEL GREEN ENERGY dioničko društvo za izgradnju i remont održivih energetskih postrojenja je objavljen na internetskoj stranici društva s koje ga je moguće preuzeti bez naknade.

Plan podjele društva - PDF

 

Servis i popravci Adria 40 & MAN dizelskih motora diljem svijeta: 60 godina iskustva


Nudimo sljedeće proizvode:

 • Srednjehodne četverotaktne MAN Diesel & Turbo (500 kW - 3000 kW) motore (500 kW – 3000 kW)
 • Velike motore po vlastitoj dokumentaciji ADRIA 40 (6,3 MW) 
 • CPP (kontejnerske centrale / generatore na dizelski pogon) (500 kW)

i usluge :

 • rezervne dijelove za dizelske motore Adria 40 i MAN
 • uklanjanje kvarova, održavanje, servis i popravak Adria 40, MAN i drugih dizelskih motora i drugih elektroenergetskih postrojenja
 • remonte dizelskih motora
 • usluge strojne i toplinske obrade
 • cijeli niz usluga popravaka brodova, na kopnu ili na plovnim dokovima, u suradnji sa Servisnim centrom Trogir brodogradilišta Brodotrogir.

Nekoliko riječi o nama:

Tvrtka „Tvornica diesel motora“ osnovana je 1949. godine kao dio velikog industrijskog kompleksa „Jugoturbina“.
Pod nazivom „Adriadiesel“ poslujemo od 1991. godine.

Tvornica Adriadiesel d.d. proizvodi motore pod licencijom ADRIA 40 te pod licencom „MAN Diesel & Turbo“ (Njemačka) od 1998. do 2018. godine.
Od osnutka tvrtke, tijekom 60 godina postojanja, proizvedeno je i isporučeno u više od 50 zemalja širom svijeta više od 1580 motora ukupne snage preko 2.000 MW.

 

Željeli bismo biti Vaš prvi izbor za pružanje navedenih usluga i proizvoda zbog naše kvalitete, iskustva i konkurentnosti cijena.

Molimo, pošaljite nam upit ili zahtjev za ponudu, a mi ćemo Vam poslati naše najbolje cijene.

Slobodno nas kontaktirajte za sve dodatne informacije.


S poštovanjem,


dr. sc. Nenad Končar,
ADRIADIESEL d.d.
predsjednik uprave
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                                                                                                                                                                                                                            
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Inovacije

Video sadržaj: gradnja ADRIA-40 motora od strane tvrtke Adriadiesel d.d.

Pročitano 325491 puta Posljednja izmjena: Utorak, 28 Lipanj 2022 17:21

Video sadržaj

Video sadržaj: gradnja ADRIA-40 motora od strane tvrtke Adriadiesel d.d.
Više u ovoj kategoriji: Foto galerija »
 • Vinčevi za izvlačenje drva u proizvodnom programu Adriadiesela

  Adriadiesel d.d. između svega ostaloga u proizvodnom programu nudi i izradu vinčeva za izvlačenje drva, komplet od bravarskih radova, strojne obrade i same montaže te testiranja završnoga proizvoda.

  Napisano: Četvrtak, 22 Rujan 2022 13:07 u Blog HR
 • Američka studija procjenjuje potencijal za pretvorbu ugljena u nuklearnu energiju

  Prijelaz s ugljena na nuklearnu (C2N) mogao bi pomoći u povećanju nuklearnog kapaciteta SAD-a iznad 350 GWe, pokazalo je izvješće. Trenutna američka nuklearna flota ima ukupni kapacitet od 95 GWe. 80% potencijalnih lokacija prikladno je za smještaj naprednih nuklearnih elektrana različitih veličina i tipova, ovisno o veličini lokacije koja se naknadno oprema. Vlasnici elektrana na ugljen i njihove zajednice imaju ekonomski potencijal u prijelazu na C2N, prema novom izvješću. Korištenje postojećeg zemljišta, mrežnih priključaka, uredskih zgrada, električne opreme i civilne infrastrukture također može uštedjeti milijune dolara na početnim troškovima. Izvješće je prošlo neovisnu recenziju stručnjaka za sistemsko inženjerstvo i regionalno ekonomsko modeliranje.

  Napisano: Srijeda, 21 Rujan 2022 13:32 u Blog HR
 • U svijetu raste interes za nuklearnom energijom

  Dok zemlje traže alternativnu energiju, interes ljudi za nuklearnu energiju raste. Od katastrofe u Fukushimi u Japanu, zabrinutost za njegovu sigurnost raste. Ruska invazija na Ukrajinu izvršit će pritisak na opskrbu energijom, a Europa se nada da će okončati svoju ovisnost o ruskoj nafti i prirodnom plinu. Neki stručnjaci smatraju da nuklearnu energiju ne treba promatrati kao izbor, ali drugi smatraju da ona ipak mora biti dio svjetske energetske "košarice". Nuklearna energija više nije tabu tema. Roditeljska skupina za lobiranje rekla je da je ovo jedan od najboljih izbora na svijetu za izbjegavanje klimatskih promjena jer ne emitira izravno ugljični dioksid. Neke zemlje, uključujući Kinu, Indiju i Poljsku, izrazile su želju za razvojem nuklearne infrastrukture.

  Napisano: Utorak, 20 Rujan 2022 13:13 u Blog HR
 • Terra-Gen planira financirati gotovo 1 milijardu dolara za solarni projekt

  Terra-Gen je rekao da je završio drugu fazu financiranja svog solarnog skladišta Edwards Sanborn u okrugu Kern u Kaliforniji. Projektna faza uključuje solarni kapacitet od 410 MWac (358 MWac na interkonekcijskoj točki) i 1786 MWh baterijskog skladišta. Tvrtka je rekla da ide naprijed s budućim fazama za koje se očekuje da će uključivati više od 2000 megavata inkrementalne solarne i pohrane energije.

  Napisano: Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 12:25 u Blog HR
 • Odobren solarni projekt od 460 MW za Minnesotu

  Solarni projekt Sherco tvrtke Xcel Energy bit će jedno od najvećih solarnih postrojenja na gornjem srednjem zapadu. Projekt ima za cilj djelomično zamijeniti proizvodnju energije bloka 2 elektrane Sherco. Sherburne County Power Station, također poznata kao Sherco, ima tri jedinice s kombiniranim kapacitetom od 2238 megavata. Očekuje se da će to pomoći gospodarstvu regije jer Xcel zatvara prvu od svoje tri jedinice na ugljen.

  Napisano: Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 12:22 u Blog HR
 • LNG nosač sa dva goriva COSCO-a i CNPC-a završio je probno putovanje

  Hudong-Zhonghua prvi LNG brod od 174 000 m3 završio je svoje probno putovanje za pet i pol dana i sigurno pristao u bazu Changxing br. 0 23. kolovoza. Kinesko brodogradilište održalo je ceremonije polaganja kobilice za prvi i drugi LNG nosač u lipnju 2021. odnosno rujan 2021. Još 2020. godine COSCO Shipping i PetroChina, podružnica PetroChina uvrštena na burzu u Hong Kongu, naručili su tri broda. U lipnju 2021. PetroChina je naručila još tri LNG broda u istom brodogradilištu.

  Napisano: Četvrtak, 15 Rujan 2022 14:10 u Blog HR
 • Prvi HGV pogonjen sa dvojnim gorivom u upotrebi

  U normalnom radu, kamion od 40 tona radi na mješavini od 70 posto metana (35 posto klimatski neutralnog bioplina, 35 posto prirodnog plina i 30 posto dizela), što je bolje od svih dizelskih vozila. Smanjite godišnju emisiju ugljičnog dioksida za 58%. Pokretan motorom snage 300 KS i maksimalnim okretnim momentom od 1160 Nm, ovaj HGV ima domet od 300 km.

  Napisano: Srijeda, 14 Rujan 2022 12:55 u Blog HR
 • Četiri LNG plovila s dvojnim gorivom koja će pokretati WinGD motori

  Švicarski dizajner motora WinGD dobio je narudžbu od Singapore Pacific International Lines. Narudžba se odnosi na četiri motora X923DF2.0 promjera 82 cm za pogon četiri LNG plovila s dva goriva od 8000 TEU. Tankeri za amonijak bit će izgrađeni u brodogradilištu Yangzijiang, kineskom privatnom brodogradilištu, i bit će isporučeni 2025. godine.

  Napisano: Utorak, 13 Rujan 2022 17:16 u Blog HR
 • Novi motor s dvojnim gorivom lansiran na SMM-u

  Man Energy Solutions najavio je lansiranje svog tipa motora MAN 49/60DF na sajmu SMM u Hamburgu. Motori na dva goriva mogu raditi na LNG, dizel i HFO, kao i na mnoga održivija goriva. Postavlja mjerilo za učinkovitost goriva četverotaktnih motora - kako u benzinskom, tako i u dizelskom načinu rada. Temeljen na novoj platformi motora 49/60, motor ima najnovije MAN-ove tehnologije, uključujući dvostupanjsko turbo punjenje i common rail ubrizgavanje goriva. Prema trenutnom nacrtu Fuel EU, osnovna učinkovitost motora i dizajn koji je fleksibilan u pogledu goriva pružaju više puteva za postizanje usklađenosti s emisijama do 2050. U biti može raditi na metanol i LNG ako se potražnja pojavi u kasnijoj fazi.

  Napisano: Ponedjeljak, 12 Rujan 2022 12:15 u Blog HR
 • Baltic Power potpisuje ugovor za pomoć u izgradnji vjetroelektrane

  Baltic Power je zajednički pothvat između poljskog PKN Orlena i kanadskog Northern Powera. Potpisala je niz sporazuma za pomoć u izgradnji planirane vjetroelektrane u Baltičkom moru. Kada bude dovršena 2026., očekuje se da će vjetroelektrana Baltic Power na moru opskrbljivati čistom energijom više od 1,5 milijuna kućanstava.

  Napisano: Subota, 10 Rujan 2022 15:17 u Blog HR
 • Amp Energy India udružuje snage sa Websol Energy za proizvodnju solarnih ćelija od 1,2 GW

  Amp Energy India najavila je zajedničko ulaganje (JV) s tvrtkom Websol Energy za proizvodnju i proizvodnju solarnih ćelija i modula. Dvije tvrtke potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog pothvata za proizvodnju monokristalnih PERC solarnih ćelija u dvije faze od po 600 MW u Websolovom postojećem postrojenju u Falti, Zapadni Bengal. Websol će držati 51%, a Amp Energy 49%. Projekt će se financirati kombinacijom duga i kapitala i imat će ugovor o preuzimanju s tvrtkom Amp Energy India za do 50% proizvodnje.

  Napisano: Petak, 09 Rujan 2022 10:53 u Blog HR
 • Njemačka uvodi korake za poticanje širenja obnovljive energije

  Njemačka će pokrenuti nove solarne natječaje i poboljšati propise za bioplinska postrojenja, prema nacrtima zakona. Nacrt zakona slijedi nakon ruske invazije na Ukrajinu i pokušaja Njemačke da smanji ruski uvoz fosilnih goriva. Berlin planira pokrenuti dodatni "posebni krizni" natječaj za 1.500 megavata solarne energije u siječnju 2023., pokazuje nacrt. Također planira ukinuti ograničenja proizvodnje za male solarne elektrane.

  Napisano: Srijeda, 07 Rujan 2022 15:37 u Blog HR
 • Suzlon objavljuje projekt energije vjetra od 180,6 MW

  Suzlon Energy dobio je narudžbu za projekt energije vjetra od 180,6 MW pod Sembcorpom. Projekt se nalazi u Bagalkotua, očekuje se da će biti pušten u rad 2024. Suzlon će instalirati 86 vjetroturbina sa tornjevima hibridne rešetkaste cijevi (HLT), od kojih svaki ima snagu od 2,1 MW.

  Napisano: Utorak, 06 Rujan 2022 16:19 u Blog HR
  Oznake: investicije
 • Turska u srpnju ruši rekord u proizvodnji solarne i energije vjetra

  Turska radi na povećanju svojih kapaciteta za obnovljivu energiju kako bi smanjila svoju ovisnost o uvozu energije usred rastućih cijena zbog krize i ruske invazije na Ukrajinu. Obnovljivi izvori energije činili su više od polovice ukupnog instaliranog kapaciteta zemlje krajem ožujka, ukupno više od 100 gigavata. Obnovljivi izvori energije činili su više od 95 posto novih električnih kapaciteta u zemlji prošle godine. Očekuje se da će godišnja potrošnja prirodnog plina dosegnuti 6,2-63 milijarde kubičnih metara u 2022.

  Napisano: Ponedjeljak, 05 Rujan 2022 14:37 u Blog HR
 • Sigurnost nuklearnih elektrana

  Mnogi proizvođači motora ne mogu ispuniti stroge tehničke zahtjeve za proizvodnju rezervnog generatora za nuklearnu elektranu. Zahvaljujući svom robusnom i pouzdanom dizajnu, motor Adria 40 primarni je izbor mnogih vlasnika nuklearnih elektrana širom svijeta kada je u pitanju hitna proizvodnja električne energije.

  Youtube video link.

  Napisano: Subota, 03 Rujan 2022 16:26 u Blog HR
 • Niski raspored rutinskog održavanja (MAN)

  'Kada se radi o niskom rasporedu rutinskog održavanja, MAN L28/32 nudi veliku prednost s 20.000 sati između remonta kada radi na HFO. Niska razina deformacije i niska razina mehaničkih naprezanja (tj. niske stope trošenja) postižu se njegovom čvrstom strukturom motora i dovoljno dimenzioniranim voznim dijelom.'

  Napisano: Petak, 02 Rujan 2022 06:13 u Blog HR
 • Pouzdani i robusni

  MAN 28 / 32S dizajniran je za stacionarne elektrane. To je pouzdan i robustan model motora koji može raditi na raznim tekućim gorivima. 28/32 ispunjava sva ograničenja emisije s potencijalom za daljnju obradu ispušnih plinova i može pružiti snagu do 4.230 kWm.

  Napisano: Srijeda, 31 Kolovoz 2022 15:08 u Blog HR
 • Adriadiesel d.d. – usluge koje nudimo

  Adriadiesel d.d. nasljednik je bivše tvornice diesel motora Jugoturbina i nastavlja s tradicijom proizvodnje diesel motora, rezervnih dijelova i druge opreme. Nudimo usluge strojne obrade dijelova od legiranih i čeličnih materijala - standardno do težine 25t, iznimno do max. 70t, uslugu toplinske obrade žarenja pozicija velikih dimenzija možemo provesti u našoj velikoj žarnoj peći (6,5 m dužina / 3,5 m širina / 2,5 visina), možemo Vam ponuditi usluge toplinske obrade pozicija: kaljenje, poboljšavanje, cementacija, nitriranje, žarenje kao i usluge zavarivanje postupcima MAG, MIG, TIG, REL izvedenih od strane certificiranih zavarivača.

  Kontaktiusluge, galerija slika.

  Napisano: Utorak, 30 Kolovoz 2022 12:30 u Blog HR
 • Usluga strojne obrade

  Adriadiesel između ostaloga nudi i usluge strojne obrade pozicija većih dimenzija, npr. CNC Portalna glodalica 66K 25 PM F4-06 je u mogućnosti obrađivati pozicije 2.5 metara visine, 2.5 metara širine te čak do 6 metara dužine i težine do 70 tona.

  Za više informacija kontraktirajte nas, galerija slika.

  Napisano: Ponedjeljak, 29 Kolovoz 2022 12:41 u Blog HR
 • Čileanski rudar željezne rude CMP isprobat će LNG rudarske kamione na dva goriva u projektu s Engiejem

  Čileanski rudar željezne rude Compania Minera del Pacífico (CMP) potpisao je savez s tvrtkom ENGIE Chile, za koju vjeruju da predstavlja važan korak u dekarbonizaciji rudarske industrije. Projektom se planira preinaka dva kamiona sa sustava na dizelsko gorivo na sustave s dva goriva u roku od šest mjeseci. Već postoji međunarodno iskustvo rudarskih kamiona na dva goriva – rudnici u Meksiku, Turskoj, Rusiji, Australiji, SAD-u, Kanadi itd. – koje pokazuje iste rezultate. Čileanske vlasti odobrile su pilot projekt za pretvorbu cjelokupne čileanske flote rudarskih kamiona CMP na dvojno gorivo. Projekt je u prvoj fazi razvoja i implementacije i odvijat će se u CMP-ovom rudniku Los Colorados u regiji Atacama. Čile i CMP imaju za cilj ubrzati ugljično neutralno gospodarstvo kroz dokazana tehnološka rješenja.

  Napisano: Nedjelja, 28 Kolovoz 2022 10:14 u Blog HR
 • Učinci različitih načina izgaranja na toplinsku učinkovitost i emisije dizel motora na prirodni plin s probnim paljenjem pod niskim i srednjim opterećenjima

  Istraživanje dizelskih motora postalo je sve važnije jer proizvođači motora nastoje smanjiti emisije ugljičnog dioksida. Postoje značajne prednosti korištenja dizel motora na prirodni plin kao DF motora. Postoje različiti obrasci izgaranja zbog promjena u formiranju smjese. Odgoda u vremenu drugog probnog ubrizgavanja povećala je emisije THC-a (maksimalno 4,27 g/(kWh) pri malim i srednjim opterećenjima) i smanjila emisije NOx (7,64 g/km), ali je povećala, a potom i smanjila vrijednost toplinske učinkovitosti.

  Napisano: Četvrtak, 25 Kolovoz 2022 12:12 u Blog HR
 • Značajke dizajna prebacivanja dizelskih motora na plinsko-dizelski rad koristeći prirodni plin kao gorivo

  Ovaj članak opisuje konfiguraciju dizelskog motora D242 s modificiranim dizajnom za plinsko-dizelski rad koji koristi komprimirani prirodni plin. Praktične studije omogućuju podešavanje maksimalnog kuta otvaranja ventila na taktu usisa za različite načine rada i procjenu učinkovitosti modifikacija dizajna dizelskog motora. Predložene izmjene dizajna ocijenjene su u smislu utjecaja na okoliš korištenja prirodnog plina kao pogonskog goriva za dizelske motore.

  Napisano: Srijeda, 24 Kolovoz 2022 12:39 u Blog HR
 • NYK potpisuje dogovor o pretvorbi tegljača na LNG u amonijak

  Tegljač Sakigake, kojim u Tokijskom zaljevu upravlja kompanija NYK grupe Shin-Nippon Kaiyosha Corporation, trebao bi dovršiti svoju obnovu 2024. Projekt je prihvatila Japanska organizacija za razvoj nove energije i industrijske tehnologije (NEDO) kao dio Fonda za zelene inovacije program razvoja brodova opremljenih domaćim motorima na amonijak.

  Napisano: Utorak, 23 Kolovoz 2022 12:49 u Blog HR
 • Prvo WinGD iCER rješenje na motoru naručeno za LNG nosač

  WinWinGD-ovo iCER (Inteligentna kontrola recirkulacije ispušnih plinova) rješenje motora isporučivat će se novom LNG nosaču od 17400 cbm kao dio WinGD X-DF 2.1 motora. Nosač gradi južnokorejski Hyundai Heavy Industries (HHI), a isporuke motora planirane su za svibanj 2024. Sadrži tehnologiju druge generacije za bolju kontrolu izgaranja što rezultira nižim emisijama i uštedom goriva u cijelom rasponu opterećenja. Istjecanje metana može se smanjiti do 50%. GD-ovo iCER (inteligentna kontrola recirkulacijom ispušnih plinova) rješenje na motoru bit će isporučeno kao dio WinGD X-DF 2.1 motora za novi LNG nosač od 17400 cbm. Nosač gradi Hyundai Heavy Industries (HHI) u Južnoj Koreji, a motor bi trebao biti isporučen u svibnju 2024. Sadrži tehnologiju druge generacije za bolju kontrolu izgaranja što dovodi do nižih emisija i uštede goriva u cijelom rasponu opterećenja . Klizanje metana može se smanjiti za čak 50%.

  Napisano: Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2022 12:32 u Blog HR
 • Brodski LNG i regulatorna utrka alternativnih goriva

  FuelEU Maritime trebao bi biti objavljen u srpnju 2021. kao dio regulatornog prijedloga EU-a Fit-for-55, za koji se očekuje da će stupiti na snagu 2025. Očekuje se da će konačni tekst stupiti na snagu kasnije ove godine, ali za sada, stavlja industriju na pravi put dekarbonizacije do 2050. i korištenja LNG-a za brodove kao goriva za brodove do 2040. Propisi EU-a o klasifikaciji također će utjecati na upotrebu i opskrbu LNG-om kao gorivom za brodove. Potražnja za LNG-om značajno će se povećati zbog kombinacije propisa. Bez posebnih poticaja za poticanje usvajanja sintetičkih goriva, sintetičkim gorivima može biti teško ostati konkurentna. Trenutno brodarska industrija očekuje da će morski LNG ostati održiva opcija goriva do 2040. godine.

  Napisano: Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2022 12:28 u Blog HR
  Oznake: dva goriva
 • BIG Shopping Centers kupuje solarni projekt od 70 MW

  Projekt snage 70 MW planira se izgraditi na 88,5 hektara zemljišta i očekuje se da će proizvoditi 114 GWh godišnje. Tvrtka je u poodmaklim pregovorima za kupnju dodatnih 39,4 hektara zemljišta uz projekt. Cilj je instalirati dodatnih 35 MW, čime bi se kapacitet projekta povećao na 105 MW. Taj se iznos temelji na prodajnoj cijeni od 70 EUR po neto MWh za projekt koji traje najmanje 25 godina. Dogovor je ovisan o primitku građevinske dozvole od 70 MW i ne pretpostavlja materijalne negativne promjene u izvedbi projekta.

  Rok za ishođenje građevinske dozvole je 16 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Završetak transakcije ovisi o nekoliko uvjeta, uključujući odobrenje Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja Sjeverne Makedonije.

  Napisano: Četvrtak, 18 Kolovoz 2022 12:19 u Blog HR
 • Finski Taaleri udružuje snage s Encrom na projektu vjetroelektrana snage 111 MW u Hrvatskoj

  Taaleri Energia će posjedovati 100% vjetroelektrane putem svog fonda Taaleri SolarWind II i Encroa, izvornog developera projekta. Vjetroelektrana bi trebala proizvoditi oko 317 GWh električne energije godišnje, dovoljno za opskrbu oko 85.000 kućanstava. Tijekom rada kompenzirat će približno 78.000 tona CO2e godišnje. Ovo je prvi komunalni projekt obnovljive energije koji se razvija izvan državnog programa subvencija.

  Napisano: Srijeda, 17 Kolovoz 2022 12:25 u Blog HR
 • Bugarski gradski plan čiste industrijske zone vodika

  Projekt Vodikova industrijska zona uključuje izgradnju solarne elektrane snage 25 MW koja će opskrbljivati zelenom energijom elektrolizere vodika snage 10 MW definirane u strategiji EU za vodik. Očekuje se da će projekt uštedjeti 3.000 GWh energije godišnje, dok se njegova proizvodnja obnovljive energije procjenjuje na 33.000 GHW godišnje. Konceptualni dizajn snažno je podržao European Clean Hydrogen Alliance.

  Napisano: Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:25 u Blog HR
 • Kineski Sinopec gradi najveću elektranu na zeleni vodik na svijetu

  Sinopec (Sinopec Corp.) planira proizvoditi 20 000 tona zelenog vodika godišnje kada postrojenje bude dovršeno. Postrojenje se nalazi u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang, a izgradnja košta oko 470,8 milijuna dolara. Vodik proizveden iz budućeg postrojenja bit će isporučen u susjednu rafineriju Sinopec Tahe kako bi zamijenili prirodni plin za proizvodnju vodika.

  Napisano: Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022 12:34 u Blog HR
 • V.Group će tehnički upravljati s tri novogradnje na LNG

  Tri nova plovila V.Groupa koristit će se u dugoročnom najmu Shell-a. Tankerska kompanija International Seaways sa sjedištem u New Yorku posjeduje tri VLCC-a za LNG s dvojnim gorivom. Uz motore na LNG koji smanjuju emisije, plovila imaju optimizirane oblike trupa i propelere. René Kofod-Olsen, izvršni direktor V.Groupa, rekao je: "Vidimo LNG kao glavno prijelazno gorivo za postizanje našeg cilja dekarbonizacije pomorskog prometa".

  Napisano: Subota, 13 Kolovoz 2022 13:19 u Blog HR
 • Isporučen KNOT-ov prvi LNG šatl tanker s dva goriva

  Dvostruki LNG (ukapljeni prirodni plin) šatl tanker koji je naručio NYK Offshore Tankers AS, podružnica NYK-a, isporučen je 2. kolovoza u Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., Ltd. u Južnoj Koreji. Šatl tanker bit će iznajmljen ENI Trade & Biofuels S.p.A i bit će angažiran u transportu nafte u Sjevernom i Barentsovom moru. Koristit će LNG gorivo, koje je ekološki prihvatljivije od tradicionalnih naftnih goriva, a bit će opremljeno sustavom za povrat VOC-a i sustavom za pohranu energije, čime će se smanjiti emisije stakleničkih plinova.

  Napisano: Četvrtak, 11 Kolovoz 2022 17:13 u Blog HR
 • NYK će izgraditi svoj četvrti LPG dvogorivni vrlo veliki LPG/NH3 tanker

  Plovilo će biti opremljeno odvojenim spremnicima tereta dizajniranim za prijevoz UNP-a i amonijaka. Brod će biti izgrađen u brodogradilištu KHI Sakaide, a očekuje se da će biti isporučen 2025. godine. Amonijak privlači pozornost kao buduće gorivo s nultom emisijom koje ne emitira ugljični dioksid (CO2) kada izgara. NYK je pokrenuo "Sail GREEN" kao tvrtku ESG robnu marku, naglašavajući napore NYK-a da smanji emisije stakleničkih plinova kroz prijevoz robe i pridonese ekološki prihvatljivim opskrbnim lancima kupaca. VLGC ne samo da će biti u skladu sa strožim propisima o globalnoj gornjoj granici SOx* od siječnja 2020., nego će također biti u skladu s IMO-ovim Indeksom energetske učinkovitosti (EEDI)** Stage 3 propisima, koji su postali stroži od travnja 2022. za ugljični dioksid standardi emisije. Kao "pružatelj održivih rješenja", NYK grupa promiče stvaranje nove vrijednosti i snažno promiče ESG upravljanje.

  Napisano: Srijeda, 10 Kolovoz 2022 12:58 u Blog HR
 • Prvo WinGD iCER rješenje motora sa dva goriva naručeno za LNG nosač

  WinGD-ovo iCER (Inteligentna kontrola recirkulacije ispušnih plinova) rješenje motora bit će isporučeno na novi LNG nosač od 17400 cbm kao dio WinGD X-DF 2.1 motora. Nosač gradi južnokorejski Hyundai Heavy Industries (HHI), a isporuke motora planirane su za svibanj 2024. Sadrži tehnologiju druge generacije za bolju kontrolu izgaranja, što rezultira nižim emisijama i uštedom goriva u cijelom rasponu opterećenja. Istjecanje metana može se smanjiti do 50%.

  Napisano: Utorak, 09 Kolovoz 2022 15:42 u Blog HR
 • CMS dovršava prvo 36K održavanje na svijetu na motoru s dva goriva

  Prvi svjetski remont motora na dva goriva u trajanju od 36.000 sati dovršen je na LNG tankeru u Maleziji. SK Audace koristi šest dvostrukih motora WinGD X62DF koje je razvila švicarska brodska tvrtka Winterthur Gas & Diesel (WinGD). Remont je izvršio CMS Korea u malezijskom brodogradilištu Marine and Heavy Engineering (MMHE) u lipnju 2022.

  Napisano: Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 15:29 u Blog HR
 • GGF vodi diplomante zelenih financija na studijsko putovanje u Berlin

  Green Growth Fund (GGF) završio je treće izdanje svog tečaja Green Finance Specialist, uspješno diplomiravši 46 diplomanata s partnerskih institucija u 10 zemalja. Sudionici su posjetili zelene projekte, uključujući energetski samodostatno selo Feldheim u Njemačkoj. Razgovarali su o najnovijim događanjima u energetskoj tranziciji Njemačke, kao i o zakonodavstvu o obnovljivoj energiji i međunarodnoj energetskoj suradnji s Njemačkom agencijom za energiju (Dena).

  Napisano: Subota, 06 Kolovoz 2022 16:20 u Blog HR
 • Austrija će zabraniti plinske bojlere u novim zgradama 2023

  Leonore Gewessler, ministrica za klimatske akcije, okoliš, energiju, promet, inovacije i tehnologiju, rekla je da grijanje čini četvrtinu potrošnje prirodnog plina u Austriji. Prema planu, grijalice na lož ulje ili ugljen trebat će zamijeniti obnovljivim sustavima grijanja. Tehnologija bi trenutno trebala biti zabranjena 2025. Zemlja se utrkuje da postane klimatski neutralna do 2040., s ciljem zamjene 80 posto vodika iz fosilnih goriva "klimatski neutralnim" vodikom. Takozvani plavi vodik proizvodi se iz prirodnog plina, ali se emisije ugljičnog dioksida hvataju tako da ne dospijevaju u atmosferu.

  Napisano: Četvrtak, 04 Kolovoz 2022 12:25 u Blog HR
 • Turska ublažuje pravila za postavljanje solarnih panela za navodnjavanje

  Ministarstvo zaštite okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena izmijenilo je propise o prostornom uređenju područja bez detaljnog urbanističkog plana. Solarne elektrane koje se koriste za navodnjavanje izuzete su ako im je površina manja od 125 četvornih metara, a najviša točka nije viša od 150 cm iznad tla. Vlasnici ih mogu graditi samo na metalnom okviru, bez betonskih temelja.

  Napisano: Srijeda, 03 Kolovoz 2022 17:05 u Blog HR
 • Grčka donosi prvi zakon o energiji vjetra

  Kao dio Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP), cilj je instalirati najmanje 2 GW u vjetroelektrane do 2030. Neovisni operatori prijenosa (IPTO) specijalizirani su za istraživanje, postavljanje i rad interkonekcija. Državna tvrtka Hellenic Hydrocarbon Resources Management preuzet će proces razvoja pučinske vjetroelektrane. Očekuje se da će prvi projekt biti u Alexandroupolisu, koji je određen kao pilot područje pučinske vjetroelektrane. Zatim će energetski regulator pokrenuti dražbu na kojoj će svaki investitor dostaviti ponudu za svako područje za koje ima licencu. Uspješni ulagači imat će ekskluzivitet unutar svakog područja, a kriteriji će se temeljiti na najnižoj ponudi.

  Napisano: Utorak, 02 Kolovoz 2022 13:55 u Blog HR
 • Dekarbonizacija jedne čeličane vodikom zahtijeva do 7 milijardi eura ulaganja

  Čelik je jedna od industrija koje je najteže dekarbonizirati, zajedno s kemikalijama, cementom i transportom. Pretvorba svih BF-BOF postrojenja u EU na DRI/EAF na bazi vodika zahtijevala bi do 5,3 milijuna tona obnovljivog vodika i do 370 TWh drugu obnovljivu električnu energiju. Izazov postaje još veći ako se koristi varijabilna obnovljiva električna energija i elektrolizeri ne mogu raditi pri konstantnom punom opterećenju. Prema analizi Europske komisije, trošak proizvodnje vodika pomoću solarnih fotonaponskih sustava porast će na gotovo 7 milijardi eura za jedno postrojenje prosječnog kapaciteta.Da bi se postigla rentabilnost, cijena transporta vodika mora biti manja od 3 eura po kilogramu, s visokom cijenom, u drugom slučaju ispod 1,5 eura po kilogramu. Podzemno skladištenje vodika u slanim pećinama nudi isplativo rješenje, ali nisu dostupni u cijeloj EU.

  Napisano: Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2022 12:12 u Blog HR
 • Rumunjska toplana gradi solarni park od 80 MW

  Kako se energetska kriza razvija, Europska unija ublažava pravila o financiranju plinskih projekata. Ali takvi napori mogu dobiti administrativnu potporu samo ako postoji opcija miješanja ili prelaska na čišći vodik. Gradsko poduzeće za centralno grijanje Termoficare Oradea objavilo je javni poziv za zapošljavanje konzultanti za projekt solarnog parka od 80 MW i postrojenja za proizvodnju vodika.

  Napisano: Subota, 30 Srpanj 2022 16:16 u Blog HR