Dizelski motori

ADRIADIESEL d.d. proizvodi četverotaktne srednjehodne dizelske motore prema MAN Diesel SE licenciji i motor ADRIA 40 po vlastitoj dokumentaciji.

Rezervni dijelovi

Adriadiesel d.d. proizvodi rezervne i zamjenske dijelove za motore proizvedene po licenciji ADRIA 40 od 1955. godine i rezervne dijelove za motor L23/30H rađen po licenciji MAN Diesel  SE.

Usluge i remont

Adriadiesel pruža usluge održavanja i servisa diesel motora, kompresora, pumpi te ostale energetske opreme.

Adriadiesel d.d. - ex. Jugoturbina

U skladu s čl. 550.g st. 2. ZTD-a, Plan podjele trgovačkog društva ADRIADIESEL d.d. osnivanjem novog trgovačkog društva ADRIADIESEL GREEN ENERGY dioničko društvo za izgradnju i remont održivih energetskih postrojenja je objavljen na internetskoj stranici društva s koje ga je moguće preuzeti bez naknade.

Plan podjele društva - PDF

 

Servis i popravci Adria 40 & MAN dizelskih motora diljem svijeta: 60 godina iskustva


Nudimo sljedeće proizvode:

 • Srednjehodne četverotaktne MAN Diesel & Turbo (500 kW - 3000 kW) motore (500 kW – 3000 kW)
 • Velike motore po vlastitoj dokumentaciji ADRIA 40 (6,3 MW) 
 • CPP (kontejnerske centrale / generatore na dizelski pogon) (500 kW)

i usluge :

 • rezervne dijelove za dizelske motore Adria 40 i MAN
 • uklanjanje kvarova, održavanje, servis i popravak Adria 40, MAN i drugih dizelskih motora i drugih elektroenergetskih postrojenja
 • remonte dizelskih motora
 • usluge strojne i toplinske obrade
 • cijeli niz usluga popravaka brodova, na kopnu ili na plovnim dokovima, u suradnji sa Servisnim centrom Trogir brodogradilišta Brodotrogir.

Nekoliko riječi o nama:

Tvrtka „Tvornica diesel motora“ osnovana je 1949. godine kao dio velikog industrijskog kompleksa „Jugoturbina“.
Pod nazivom „Adriadiesel“ poslujemo od 1991. godine.

Tvornica Adriadiesel d.d. proizvodi motore pod licencijom ADRIA 40 te pod licencom „MAN Diesel & Turbo“ (Njemačka) od 1998. do 2018. godine.
Od osnutka tvrtke, tijekom 60 godina postojanja, proizvedeno je i isporučeno u više od 50 zemalja širom svijeta više od 1580 motora ukupne snage preko 2.000 MW.

 

Željeli bismo biti Vaš prvi izbor za pružanje navedenih usluga i proizvoda zbog naše kvalitete, iskustva i konkurentnosti cijena.

Molimo, pošaljite nam upit ili zahtjev za ponudu, a mi ćemo Vam poslati naše najbolje cijene.

Slobodno nas kontaktirajte za sve dodatne informacije.


S poštovanjem,


dr. sc. Nenad Končar,
ADRIADIESEL d.d.
predsjednik uprave
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                                                                                                                                                                                                                            
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Inovacije

Video sadržaj: gradnja ADRIA-40 motora od strane tvrtke Adriadiesel d.d.

Pročitano 370988 puta Posljednja izmjena: Utorak, 28 Lipanj 2022 17:21

Video sadržaj

Video sadržaj: gradnja ADRIA-40 motora od strane tvrtke Adriadiesel d.d.
Više u ovoj kategoriji: Foto galerija »
 • SNEPCo završava daljinski upravljano dovršenje bušotine na moru u Nigeriji

  Shell Nigeria Exploration and Production Company (SNEPCo) uspješno je provela prvu daljinski upravljanu operaciju završetka u polju Bonga u pučini Nigerije. Ova je operacija izvedena korištenjem sustava za daljinsko upravljanje operacijama (ROCS) koji je osigurala norveška tehnološka tvrtka Optime Subsea. ROCS eliminira potrebu za umbilikalnim i gornjim hidrauličkim kontrolnim jedinicama, smanjujući troškove i potreban prostor na palubi. Operacija također smanjuje vrijeme rada i HSE rizike na podu bušilice, čime se smanjuju kapitalni i operativni troškovi za operatera.

  Napisano: Utorak, 27 Veljača 2024 18:01 u Blog HR
 • Helix osigurava ugovor za intervenciju na dubokovodnim bušotinama u zapadnoj Africi

  Tvrtka Helix Energy Solutions dobila je ugovor za intervenciju dubokovodnih bušotina u poljima Erha i Usan u Nigeriji od strane Esso Exploration and Production Nigeria. Projekt će započeti u rujnu 2024. i uključivat će korištenje Q4000 polu-uronjivog broda za remont, 10k sustava uspona za remont, vozila na daljinsko upravljanje, upravljanje projektom i inženjerske usluge. Plovilo će obavljati niz misija uključujući intervencije u podmorskim bušotinama, stavljanje izvan pogona na licu mjesta i hitno zadržavanje bušotina.

  Napisano: Utorak, 27 Veljača 2024 17:59 u Blog HR
 • Minesto proizvodi prvu snagu s plimnim zmajem od 1,2 MW

  Švedska pomorska energetska tvrtka Minesto uspješno je pustila u rad svoju instalaciju Dragon 12 plimne energije snage 1,2 MW, koja je isporučila svoju prvu električnu energiju u mrežu Farskih otoka. 12 metara širok, 28 tona težak podvodni zmaj pokreće plimna struja i počeo je proizvoditi električnu energiju tijekom svoje prve faze rada. Ovo označava najvažniju prekretnicu u povijesti tvrtke.

  Napisano: Ponedjeljak, 12 Veljača 2024 14:45 u Blog HR
 • Kina pustila u rad prvo podvodno božićno drvce 'kućne izrade'

  Kineska nacionalna naftna korporacija (CNOOC) porinula je prvo podmorsko božićno drvce domaće proizvodnje. Riječ je o opremi teškoj 22 tone koja može pumpati morsku vodu maksimalnog tlaka od 17 MPa u rezervoar. Stablo pumpa morsku vodu pod maksimalnim tlakom od 17 MPa i očekuje se povećanje proizvodnje nafte za 30.300 barela dnevno do 2025. godine.

  Napisano: Ponedjeljak, 12 Veljača 2024 14:43 u Blog HR
 • Reach Subsea zakupio dva broda usred sve veće potražnje

  Norveška tvrtka Reach Subsea osigurala je ugovore o najmu za brodove Northern Maria i Olympic Taurus kako bi zadovoljila rastuću potražnju na tržištu podmorskih usluga. Northern Maria je istraživački brod opremljen dizalicom od 20 tona pogodan za sektore obnovljive energije te nafte i plina. Olimpijski Taurus je višenamjenski offshore brod s dizel-električnim pogonom, svestran izbor u IMR/LCV sektoru. Obje povelje podliježu konačnom odobrenju zajmodavca. Sveobuhvatni portfelj usluga tvrtke Reach Subsea odgovara potrebama industrije obnovljivih izvora energije i nafte i plina.

  Napisano: Ponedjeljak, 12 Veljača 2024 14:41 u Blog HR
 • Equinor izdaje DOF-ov AHTS brod za norveške operacije

  Equinor je potpisao "veliki ugovor" s DOF Group za svoje operacije u Norveškoj, uključujući korištenje Skandi Iceman i ROV usluga. Ugovor, vrijedan 47 do 95 milijuna dolara, osigurat će dva rukovatelja sidrima do 2027. Ugovor će započeti u drugom kvartalu 2024. i sastoji se od trogodišnjeg ugovora na određeno vrijeme s tri jednogodišnje opcije.

  Napisano: Ponedjeljak, 05 Veljača 2024 16:36 u Blog HR
 • Prodaja Silicon Sensinga porasla je za 65% nakon 25. obljetnice

  Silicon Sensing Systems sa sjedištem u Velikoj Britaniji, zajednički pothvat Sumitomo Precision Products i Collins Aerospace, slavi svoju 25. obljetnicu s rastom prodaje od više od 65% u proteklih pet godina. Tvrtka je osigurala inercijske senzore i sustave za visokoprofilne projekte, uključujući uređaj za osobni prijevoz Segway i autonomni brod Mayflower. Tehnologija Silicon Sensinga proširila se kako potražnja za preciznim podacima senzora kretanja nastavlja rasti na raznim tržištima, uključujući geodetsko istraživanje, kartiranje i pomorstvo. Tvrtkina patentirana tehnologija mikroelektromehaničkih sustava (MEMS) rješava niz inercijskih zahtjeva, uključujući pojedinačne senzore i pune 6-osne IMU-ove. Najnovija inercijalna mjerna jedinica, DMU41, redefinira mogućnosti MEMS tehnologije, pružajući performanse inercijalnog senzora navigacijske razine u kompaktnom, robusnom i isplativom paketu.

  Napisano: Ponedjeljak, 05 Veljača 2024 16:35 u Blog HR
 • Gazela se priprema za budućnost s lebdećim vjetrom

  Globalni dobavljač vjetroelektrana na moru Gazelle Wind Power fokusira se na sazrijevanje plutajućih platformi kako bi se povećala dostupnost resursa, kao što je govorio novi glavni financijski direktor Alvaro Ortega.

  Napisano: Ponedjeljak, 05 Veljača 2024 16:33 u Blog HR
 • Red Rock će isporučiti dizalice za novi Nexans Aurora kabelski polagač

  Ulstein Verft angažirao je norveškog dobavljača offshore dizalica Red Rock da isporuči nadograđeni paket dizalica za ažurirani brod za polaganje kabela Nexans Aurora. Širok 31 metar i dugačak 149,9 metara, brod može primiti posadu od 90 članova i ima odvojeni vrtuljak na palubi i vrtuljak ispod palube koji može nositi 3500 tona kabela. Proizvodi će biti isporučeni 2025.

  Napisano: Ponedjeljak, 29 Siječanj 2024 20:24 u Blog HR
 • Rovco razvija flotu za mjerenje vjetra na moru

  Tvrtka za podvodnu robotiku i istraživanje Rovco sa sjedištem u Velikoj Britaniji dodala je svojoj floti drugo plovilo za istraživanje na trupu, Glomar Worker. Četverogodišnji ugovor s Glomarom odgovor je na potražnju kupaca za inovativnim geofizičkim i geotehničkim rješenjima istraživanja. Rovco je započeo konverziju sestrinskog broda u Glomar Supporter, koji će biti porinut kao specijalizirana geofizička istraživačka imovina za tržište pučinskog vjetra. Osoblje i pomoćno osoblje omogućit će prikupljanje podataka na cijelom mjestu i besprijekornu integraciju skupova podataka za vremenske usporedbe.

  Napisano: Ponedjeljak, 29 Siječanj 2024 20:22 u Blog HR
 • McDermott i Baker Hughes postavljaju podvodnu infrastrukturu na polju Ichthys

  McDermott i Baker Hughes dovršili su instalaciju podmorske infrastrukture na polju ukapljenog prirodnog plina (LNG) Ichthys u sjevernoj Australiji. Radovi su izvedeni za Inpex prema ugovoru iz 2019. godine. Opseg uključuje inženjering, nabavu, konstrukciju i ugradnju vodova, uspona i protočnih vodova, podmorskih proizvodnih sustava i podmorskih sustava za prikupljanje u bušotinama. Odgovornosti konzorcija također uključuju punjenje URF EPCI, uključujući razvoj novih podmorskih bušotina. Ichthys LNG polje zajednički je pothvat između INPEX-a, TotalEnergiesa i njegove australske podružnice.

  Napisano: Ponedjeljak, 29 Siječanj 2024 20:21 u Blog HR
 • Argeo Searcher spreman za plovidbu prema Indijskom oceanu nakon Shellovog zadatka u Nigeriji

  Argeo, offshore tvrtka koja kotira na berzi Osla, dovršila je usluge dubokovodne inspekcije za Shellovo polje Bonga i otplovit će u Indiju kako bi radila u Nacionalnom centru za polarna i oceanska istraživanja (NCPOR). Brod je završio ugovor Shell-SNEPCo u Nigeriji i očekuje se da će dovršiti projekt NCPOR u drugoj polovici 2024. Argeo Venture također dovršava ponovno lansiranje izvan Bergena i postavlja drugi Hugin Superior za međunarodnu naftnu kompaniju.

  Napisano: Utorak, 23 Siječanj 2024 14:36 u Blog HR
 • Enauta je spremna za primanje ključne opreme za Atlanta Field Offshore Brazil

  Brazilska naftna i plinska tvrtka Enauta isporučila je prvi višefazni podmorski pumpni sustav (MPP) iz Norveške za podršku proizvodnji nafte i plina na polju Atalanta u brazilskom bazenu Santos. Oprema, koju je proizveo OneSubsea, utovarena je u Norveškoj 21. siječnja 2024. i zatim otpremljena u Brazil. Enautin FPSO Atalanta, kojeg isporučuje malezijski Yinson Production, očekuje se da će biti postavljen sredinom 2024. i imat će ukupno šest proizvodnih bušotina. Jedinica ima proizvodni kapacitet od 50.000 barela dnevno i maksimalni kapacitet skladištenja od 1,251 milijuna barela.

  Napisano: Utorak, 23 Siječanj 2024 14:31 u Blog HR
 • Talijanski TSO testira podvodni dron za morska geofizička istraživanja

  Talijanski operater prijenosnog sustava Terna lansirao je autonomno podvodno vozilo Gavia (AUV) u sklopu partnerstva s američkim startupom Terradepth. Program ima za cilj unaprijediti geofizička istraživanja mora kako bi se olakšao razvoj i sigurnost infrastrukture morskog dna. Tehničari Terne testirali su performanse drona Gavia dok su provodili geofizička istraživanja u blizini Casamicciola Terme. Partnerstvo može testirati inovativne tehnologije, kao što su podvodne bespilotne letjelice, koje mogu nadopuniti tradicionalne alate za inspekciju podmorja. Talijanski nacionalni plan razvoja mreže uključuje velike projekte podmorske infrastrukture.

  Napisano: Ponedjeljak, 15 Siječanj 2024 15:22 u Blog HR
 • Marlink ubrzava isporuku geofizičkih podataka s PGS-ovog plovila za seizmička istraživanja

  Marlink je nadogradio svoju pametnu hibridnu VSAT instalaciju na PGS Ramform Hyperion kako bi omogućio veće uplink brzine za offshore geofizički prijenos podataka. Nadogradnja omogućuje GEO VSAT brzinu veću od 250 Mbps, omogućujući trenutni prijenos podataka s broda u sjedište na kopnu. Nadogradnja odražava visoku vrijednost 3D istraživanja, 3D ili 4D slike morskog dna visoke gustoće koju generira plovilo. Trenutačni prijenos podataka je transformativan za sposobnost PGS-a da brzo premjesti velike količine seizmičkih podataka u oblak.

  Napisano: Ponedjeljak, 15 Siječanj 2024 15:20 u Blog HR
 • US DOE TEAMER dodjeljuje 1,3 milijuna dolara istraživačima morske energije

  Ministarstvo energetike SAD-a (DOE) odabralo je 10 istraživačkih projekata povezanih s energijom oceana koji će dobiti 1,3 milijuna dolara financiranja. Ovi će projekti dobiti pristup stručnom znanju za testiranje, numeričkom modeliranju, laboratorijskom ispitivanju, ispitivanju spremnika/spremnika i stručnom znanju unutar mreže objekata TEAMER. Prijave za RFTS 12 su sada otvorene, a program TEAMER ima za cilj ubrzati održivost morske obnovljive energije pružanjem najboljih objekata i stručnosti.

  Napisano: Ponedjeljak, 15 Siječanj 2024 15:18 u Blog HR
 • Podvodni interkonektor UK-Danska od 1,4 GW počinje s radom

  Viking Link, najduži kopneni i podmorski energetski interkonektor, je u funkciji i prenosi električnu energiju između Ujedinjenog Kraljevstva i Danske. Projekt vrijedan 2,15 milijardi dolara, zajednički pothvat između National Grid-a i danskog operatera sustava Energinet, povezat će trafostanicu Bicker Fen u Lincolnshireu s trafostanicom Revsing u južnom Jutlandu. Linija će moći prenositi dovoljno električne energije za do 2,5 milijuna britanskih domova, štedeći britanskim potrošačima više od 632 milijuna funti (500 milijuna dolara) kumulativno tijekom sljedećeg desetljeća zahvaljujući jeftinijoj struji uvezenoj iz Danske. Izgradnja je započela 2019. i trajala je više od 4 milijuna radnih sati.

  Napisano: Ponedjeljak, 08 Siječanj 2024 14:39 u Blog HR
 • TechnipFMC sklopio ugovor s Petrobrasom od milijardu dolara

  TechnipFMC-u je Petrobras dodijelio "značajan" ugovor o integriranom inženjeringu, nabavi, izgradnji i instalaciji (iEPCI) za isporuku projekta Mero 3 HISEP na brazilskim poljima soli. Ugovor pokriva projektiranje, inženjering, proizvodnju i ugradnju podmorske opreme, uključujući razdjelnike, cjevovode, cijevi, distribuciju i radni vijek na terenu. Ugovor je vrijedan više od milijardu dolara iu skladu je sa smjernicama za istraživanje i razvoj koje je postavio Petrobras. TechnipFMC je unaprijedio kvalifikaciju temeljnih tehnologija potrebnih za potpunu podvodnu isporuku HISEP procesa, uključujući sustave za odvajanje plina i pumpe za gusti plin.

  Napisano: Ponedjeljak, 08 Siječanj 2024 14:37 u Blog HR
 • Tracerco dobiva ugovor za inspekciju nafte i plina u Meksičkom zaljevu

  Tracerco je osigurao ugovor vrijedan milijun dolara u Meksičkom zaljevu za postavljanje svoje tehnologije za inspekciju cjevovoda Discovery na više naftnih i plinskih platformi. Projekt je dio sporazuma između tri velike američke naftne i plinske tvrtke koje upravljaju različitim uzlaznim cijevima na više platformi. Razvijen korištenjem tehnologije podmorskog CT skeniranja za osiguranje kritičnog protoka i podataka o integritetu bez uklanjanja premaza, Discovery se već koristi na više od 100 naftnih i plinskih objekata diljem svijeta.

  Napisano: Ponedjeljak, 08 Siječanj 2024 14:35 u Blog HR
 • EU nastoji postupno ukinuti kotlove na fosilna goriva u zgradama do 2040

  Neslužbeni sporazum ocrtava revidiranu Direktivu o energetskoj učinkovitosti zgrada čiji je cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova i potrošnju energije u građevinskom sektoru EU-a do 2030. i postići klimatsku neutralnost do 2050. Direktiva zahtijeva da sve nove zgrade postignu nultu emisiju, a postojeće zgrade da postignu nulu emisije do 2030. Pretvorite zgrade u nulte emisije do 2050. Rok za javne zgrade je 2028. Direktiva također zahtijeva od zemalja članica EU-a da postupno ukinu fosilna goriva u grijanju i hlađenju, s ciljem postupnog ukidanja kotlova na fosilna goriva do 2040.

  Napisano: Srijeda, 03 Siječanj 2024 15:06 u Blog HR
 • U Beču pušten u rad najveći europski sustav toplinske pumpe

  Beč gradi najveći europski sustav zelenih dizalica topline i ima za cilj postati klimatski neutralan do 2040. Shema, koja koristi toplinu iz otpadnih voda u postrojenju za pročišćavanje Ebswien i električnu energiju iz hidroelektrane Freudenau, pionirska je inicijativa u Europi. Prva faza projekta, koja će koštati oko 70 milijuna eura, omogućit će daljinsko grijanje za 56.000 domova. Očekuje se da će tri preostale velike dizalice topline udvostručiti kapacitet sustava do 2027. godine, osiguravajući klimatski neutralno grijanje za 112.000 domova. Bečka toplinska mreža jedna je od najvećih u Europi.

  Napisano: Srijeda, 03 Siječanj 2024 15:04 u Blog HR
 • Bugarska tvrtka za vodikove otopine dobiva prvu narudžbu za elektrolizer od 1 MW

  Bugarska se u svojoj energetskoj tranziciji fokusira na skladištenje energije, ulažući u pogone za proizvodnju baterija i sustave za skladištenje energije baterija (BESS) kako bi promicala uspostavu vodikovih dolina. Startup Hydrogenera sa sjedištem u Sofiji potpisao je svoj prvi ugovor za elektrolizer od 1 MW koji može proizvesti 200 kubičnih metara vodika na sat, ili 436 kilograma vodika dnevno. Tvrtka je dio European Clean Hydrogen Alliance i Hydrogen Global Initiative. Očekuje se da će elektrolizer snage 1 MW biti isporučen najkasnije do početka drugog kvartala. Hydrogenera ima vodeći model od 200 kW s učinkovitošću od 85%. Tvrtka je prikupila 2 milijuna eura prije godinu dana i razmatra inicijalnu javnu ponudu sljedeće godine.

  Napisano: Petak, 22 Prosinac 2023 14:32 u Blog HR
 • Nofar preuzima projekt solarne energije od 255 MW u Rumunjskoj

  Portland Trust prodao je prava na fotonaponski investicijski projekt od 255 MW u rumunjskoj komuni Corbii Mari tvrtki Nofar Energy. Ugovor je vrijedan više od 120 milijuna eura, a očekuje se da će započeti sljedeće godine s godišnjom proizvodnjom od 362 GWh. Nofar Energy je izraelska tvrtka s portfeljem operativnih projekata i projekata obnovljive energije u razvoju u Rumunjskoj, uključujući najveću fotonaponsku elektranu u zemlji. Portland Trust također je uključen u druga velika ulaganja u solarnu energiju u Rumunjskoj, uključujući fotonaponski sustav Vişina i shemu solarne energije Otenia od 1,5 GW. Očekuje se da će sporazum podržati rumunjsku nacionalnu strategiju dekarbonizacije.

  Napisano: Petak, 22 Prosinac 2023 14:30 u Blog HR
 • Vodik se osjeća kao kod kuće

  HyHome je prva australska kuća s pogonom na vodik, opremljena sustavom tople vode na vodik, grijanjem, štednjakom i opremom za roštilj. Nacionalna strategija za vodik australske vlade identificirala je vodik u plinskoj mreži kao prioritetno područje za programe istraživanja, ispitivanja i demonstracije. HyHome oprema domaće tržište uređajima koji su 100% kompatibilni s vodikom. Međutim, izazovi u miješanju vodika u plinsku mrežu uključuju raspodjelu potrebnih resursa, osiguravanje kompatibilnosti s trenutnim cijevima i priključcima plinske mreže te rješavanje sigurnosnih pitanja. Australski centar za vodik izvješćuje da bi mreža sa 100% vodikom smanjila kapacitet mreže za 13%.

  Napisano: Ponedjeljak, 18 Prosinac 2023 13:49 u Blog HR
 • UltraTech ima za cilj 85% zelene energije u ukupnoj mješavini do 2030

  Tvrtka za gotov beton UltraTech Cement Limited ima za cilj povećati svoj udio zelene energije na 85% do 2030., utrostručiti svoj udio zelene energije na 60% do FG 2026. i zadovoljiti 100 svojih potreba za zelenom energijom kroz obnovljivu energiju do 2050. % potražnje za električnom energijom . Tvrtka ima ukupni kapacitet instalacije zelene energije od 691 MW, od čega 262 MW dolazi iz sustava za povrat otpadne topline, a 429 MW iz ugovorene obnovljive energije. UltraTech također istražuje hvatanje, korištenje i skladištenje ugljika (CCUS) s startupima CarbonOrO, Coomtech i Fortera.

  Napisano: Ponedjeljak, 18 Prosinac 2023 13:47 u Blog HR
 • Wind Solar Hybrid postrojenje za napajanje autobusa Nuego tvrtke GreenCell Mobility

  GreenCell Mobility, pionir u području električnih vozila (EV), potpisao je ugovor o kupnji električne energije i izvršio strateško ulaganje kapitala u vjetro-solarnu hibridnu vlastitu elektranu od 1 MW u Ratlamu, Madhya Pradesh. Ova će mjera smanjiti emisije CO2 za približno 38.000 tona tijekom životnog vijeka autobusa i u skladu je s dugoročnom ambicijom GreenCell-a da postane neto zero tvrtka. Tvrtka također istražuje implementaciju rješenja za pohranu baterije kako bi osigurala end-to-end zelene operacije.

  Napisano: Ponedjeljak, 18 Prosinac 2023 13:45 u Blog HR
 • BluPine Energy daje zeleni zajam od 511 milijuna rupija za solarni projekt u Gujaratu

  BluPine Energy je osigurao zeleni zajam od 511 milijuna rupija za svoj solarni projekt od 120 MW u Gujaratu, pridonoseći indijskim ciljevima čiste energije i naglašavajući njezinu predanost inovacijama i ekološkoj odgovornosti. Ukupna investicija u projekt iznosi 6,65 milijardi rupija (80 milijuna dolara). Očekuje se da će solarna farma generirati 323.000 MWh solarne energije godišnje, nadoknaditi 296.000 tona emisija CO2 i opskrbljivati energijom 270.000 domova. Proizvedena električna energija isporučivat će se tvrtki Gujarat Urja Vikas Nigam Ltd (GUVNL) prema ugovoru o kupnji električne energije na razdoblje od 25 godina.

  Napisano: Četvrtak, 14 Prosinac 2023 13:52 u Blog HR
 • Mogu li zeleni i ugljični krediti potaknuti investicijske prilike u ruralnoj Indiji?

  Indija se suočava s porastom ekstremnih klimatskih događaja i nedovoljnom globalnom klimatskom akcijom. Shema trgovanja ugljičnim kreditima (CCTS) i Zeleni kreditni plan (GCP) pokrenuti su u okviru inicijative "Ekološki prijateljski stil života" za promicanje održivog razvoja i smanjenje emisija ugljika. CCTS ima za cilj stvoriti indijsko tržište ugljika koje je usklađeno s indijskim ciljevima smanjenja emisija i vizijom postizanja neto nultih emisija do 2070. GCP je usmjeren na obnavljanje prirodnih resursa i izgradnju otpornosti, posebno u ruralnoj Indiji. Ove inicijative poduzećima pružaju priliku za ulaganje u klimatske mjere i mjere održivosti.

  Napisano: Četvrtak, 14 Prosinac 2023 13:50 u Blog HR
 • Sjeverna Makedonija traži investitore za projekte solarne energije u industrijskim zonama

  Uprava za tehno-industrijsku razvojnu zonu (TIDZ) pozvala je na javno-privatno partnerstvo za razvoj projekata solarne energije na 37 lokacija u pet tehno-industrijskih razvojnih zona. Ugovori pokrivaju projektiranje, izgradnju, rad i financiranje fotonaponskih elektrana Skopje 1 i Skopje 2, Štip, Strumica, Prilep i Struga. Investicija je vrijedna 40 milijuna eura i ima vršni kapacitet od 50 MW. Vlada će dobiti dio prihoda i očekuje se da će prikupiti dodatnih 14 milijuna eura u naknadama za korištenje zemljišta.

  Napisano: Nedjelja, 10 Prosinac 2023 13:20 u Blog HR
 • U Dubaiju dovršena najveća koncentrirana solarna elektrana na svijetu

  Potpredsjednik Dubaija i premijer Mohammed bin Rashid Al Maktoum otvorio je hibridno solarno postrojenje u fotonaponskom parku nazvanom po njemu. Faza 4 uključuje najveće postrojenje koncentrirane solarne energije na Zemlji, sa 700 MW kapaciteta i 250 MW fotonaponskog kapaciteta. Solarni park ima za cilj doseći 5 gigavata, uključujući termalni i zeleni vodik. Faza 4 vrijedna je 4,3 milijarde dolara i uključuje solarne tornjeve rekordne visine i najveći svjetski kapacitet za skladištenje toplinske energije. Inauguracija se poklapa s Dubaijem koji je domaćin 28. konferencije stranaka (COP28), konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

  Napisano: Nedjelja, 10 Prosinac 2023 13:18 u Blog HR
 • Nema financiranja ugljena 2022. jer obnovljivi izvori energije grabe 100% zajmova za projekte

  U velikoj promjeni u indijskom krajoliku financiranja energije, 100% zajmova za projektno financiranje u iznosu od 18 577 kruna Rs (2,36 milijardi USD) bit će dodijeljeno projektima obnovljive energije do 2022. To je pad od 45% u odnosu na razine iz 2021., uglavnom potaknut vanjskim čimbenici kao što su kašnjenja projekta, prekidi opskrbe i rastuće kamatne stope. Projekti solarne energije i energije vjetra bili su glavni korisnici, čineći 60% odnosno 40% financiranja. Većina zajmova za te projekte obnovljive energije dolazi od komercijalnih banaka, uz značajan doprinos velikih financijskih institucija.

  Napisano: Nedjelja, 10 Prosinac 2023 13:16 u Blog HR
 • Podnesite ponude za projekte proizvodnje zelenog vodika, elektrolizera u okviru sheme SIGHT do 12. prosinca

  Indijska Nacionalna misija zelenog vodika (NGHM) ima za cilj učiniti zemlju globalnim središtem za proizvodnju zelenog vodika. Misija je odobrena u siječnju 2023. s proračunom od 19.744 milijuna rupija. Misija ima za cilj razviti 5 milijuna tona kapaciteta proizvodnje zelenog vodika godišnje do 2030. Zadnji datum za nadmetanje za projekte proizvodnje zelenog vodika i elektrolizera u okviru programa SIGHT je 12. prosinca 2023. Misija promiče multilateralni angažman i suradnju s međunarodnim organizacijama u naporima za vodik i gorive ćelije. Indija i Saudijska Arabija potpisale su memorandum o razumijevanju u listopadu 2023. za promicanje razvoja ekosustava zelenog vodika. Deklaracija čelnika G20 u New Delhiju potvrđuje predanost izaslanstva održivom i pravednom globalnom vodikovom ekosustavu.

  Napisano: Petak, 08 Prosinac 2023 13:55 u Blog HR
 • Kako se prilagoditi klimatskim promjenama možda je sekundarno na COP28

  Fokus pregovora Ujedinjenih naroda o klimi pomiče se sa suzbijanja klimatskih promjena na prilagodbu ekstremnim vremenskim uvjetima uzrokovanim klimom. Globalni ciljevi prilagodbe obećani Pariškim sporazumom iz 2015. zasjenjeni su razgovorima o smanjenju upotrebe fosilnih goriva. Zemlje ranjive na klimu bore se za više sredstava kako bi se nosile s ekstremnim vremenskim prilikama i izbjegle katastrofalne humanitarne i gospodarske gubitke. Prilagodba je drugi dugoročni cilj Pariškog sporazuma, s glavnim emiterima fosilnih goriva koji moraju platiti ranjivim zemljama u razvoju kako bi izbjegli katastrofalne gubitke.

  Napisano: Petak, 08 Prosinac 2023 13:53 u Blog HR
 • EKI Energy Services surađuje s Indian Oil Corp za promicanje održivog solarnog sustava za kuhanje u zatvorenom prostoru

  EKI Energy Services i Indian Oil Corporation potpisali su Memorandum o razumijevanju za promicanje inovativnog zatvorenog solarnog sustava za kuhanje 'Surya Nutan' Indian Oil Corporationa. Cilj suradnje je ojačati proizvodnju i distribuciju, podržati financiranje emisije ugljika i doprinijeti održivosti okoliša.

  Napisano: Srijeda, 06 Prosinac 2023 14:28 u Blog HR
 • DP World ima za cilj zadovoljiti potrebe za 60 pc energije na terminalima iz zelenih izvora do 2026.

  Logistički operater DP World sa sjedištem u Dubaiju planira zadovoljiti 60% potreba za električnom energijom na svim svojim indijskim terminalima do 2026. iz zelenih izvora, u skladu s vladinom Pomorskom vizijom 2030. Tvrtka planira prebaciti svu opremu i vozila na fosilna goriva u svojoj terminalne operacije na električnu energiju. DP World upravlja s pet kontejnerskih terminala u Indiji, uključujući dva u Nhava Shevi i jedan u Mundri, Kochiju i Chennaiju. Tvrtka je pokrenula izvore zelene energije s otvorenim pristupom na dva terminala u Nhava Shevi, zamjenjujući 75% potreba za konvencionalnom električnom energijom zelenom energijom, što je rezultiralo smanjenjem emisije ugljika od 50%. DP World planira replicirati ovaj pristup za svu drugu imovinu svog portfelja diljem Indije.

  Napisano: Srijeda, 06 Prosinac 2023 14:25 u Blog HR
 • ONGC za smanjenje spaljivanja plina na baklji, korištenje zelene energije na naftnim bušotinama

  Indijska korporacija za naftu i prirodni plin (ONGC) pod državnom kontrolom planira zamijeniti prirodni plin koji se koristi u naftnim bušotinama zelenom električnom energijom do 2028. Taj je potez dio ONGC-ova ambicioznog plana dekarbonizacije, čiji je cilj smanjiti emisije metana za 30% do 2030. razine 2020. ONGC će koristiti velike količine prirodnog plina za proizvodnju električne energije i zadovoljenje potreba kompresije do 2028. godine, oslobođeni prirodni plin prodavat će se industrijama kao što su gnojiva i elektrane. Tvrtka surađuje s dobavljačima tehnologije na otkrivanju curenja metana i smanjenju spaljivanja.

  Napisano: Srijeda, 06 Prosinac 2023 14:23 u Blog HR
 • Najveći svjetski sustav za pohranu energije gradi se u pustinji Atacama

  Grenergy Renovables planira u 2026. godini uložiti 2,6 milijardi eura, od čega će 1,5 milijardi eura biti iskorišteno za fotonaponsku proizvodnju energije, a 800 milijuna eura za pohranu energije iz baterija. Tvrtka ima za cilj imati 5 GW solarnog kapaciteta i 4,2 GWh pohrane energije do 2026. Čile je ključan za širenje industrije pohrane energije, s najvećim svjetskim projektom Atacama Oasis. Očekuje se da će projekt biti dovršen u roku od tri godine i doprinijet će stabilnosti mreže i dekarbonizaciji. Grenergy je potpisao 15-godišnji ugovor o kupnji električne energije s čileanskom tvrtkom EMOAC.

  Napisano: Četvrtak, 30 Studeni 2023 13:03 u Blog HR
 • Sterlite Power osvaja projekt prijenosa zelene energije od 8 GW u Rajasthanu

  Sterlite Power je osigurao narudžbu za projekt prijenosa Rajasthan REZ Ph-IV: Part B, koji će isporučiti 8 GW obnovljive energije u države Rajasthan, Haryana i Uttar Pradesh. Projekt će omogućiti protok oko 8.000 MW obnovljive energije iz Bikanera bogatog obnovljivom energijom do centara za punjenje u Rajasthanu, Haryani i Uttar Pradeshu. Sterlite Power će izgraditi projekt na 35-godišnjoj osnovi BOOT-a.

  Napisano: Četvrtak, 30 Studeni 2023 13:01 u Blog HR
 • Neto nulti cilj zahtijeva 5 trilijuna USD godišnjih zelenih ulaganja

  Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da će se za postizanje nulte neto emisije do 2050. zelena ulaganja morati upeterostručiti, s 900 milijardi dolara u 2020. na 5 bilijuna dolara godišnje 2030. Zemlje u nastajanju i razvoju trebaju 2 bilijuna dolara godišnje , što je peterostruko povećanje od 2020. Privatni sektor morat će osigurati velik dio financiranja za ova ulaganja s niskim udjelom ugljika. Smjernice MMF-a stižu uoči konferencije COP28 u Dubaiju, gdje će kreatori politike i vlade raspravljati o budućim strategijama ublažavanja klimatskih promjena. Više od 80% od cilja smanjenja emisija od 50% do 2030. može se postići pomoću postojećih tehnologija.

  Napisano: Utorak, 28 Studeni 2023 15:17 u Blog HR
 • Prosječna emisija u razvijenim zemljama premašuje najbogatijih 10% u Indiji i Brazilu

  Studija Vijeća za energiju, okoliš i vodu (CEEW) pokazuje značajne razlike u emisiji ugljičnog dioksida između prosječnih primatelja u razvijenim zemljama i najbogatijih 10% ljudi u zemljama u razvoju. Studija sugerira da bi razvijene zemlje, uključujući Kinu, trebale usvojiti održiv način života i dodijeliti ugljični prostor zemljama u razvoju. Istraživanja pokazuju da bi poticanje najbogatijih ljudi na stil života s niskim udjelom ugljika moglo dovesti do značajnog smanjenja emisija i poreza na ugljik.

  Napisano: Utorak, 28 Studeni 2023 15:15 u Blog HR