Blog HR

Svijet će ove godine dodati rekordnu količinu kapaciteta obnovljive električne energije dok vlade i potrošači nastoje nadoknaditi visoke cijene energije i iskoristiti solarni bum. Očekuje se da će dosegnuti 440 GW do 2023., čime će globalni instalirani kapacitet porasti na 4.500 GW, otprilike koliko i zajednički proizvodni kapacitet Sjedinjenih Država i Kine. Lanac opskrbe vjetroturbinama ne raste dovoljno brzo da bi zadovoljio potražnju, a mreža se mora nadograditi i proširiti kako bi se uzela u obzir isprekidanost solarne energije i energije vjetra. Kako bi se ispunili ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma, emisije se moraju prepoloviti do 2030. i smanjiti na "neto nulu" do sredine stoljeća. Zemlje će raspravljati o postavljanju međunarodnih ciljeva za uvođenje obnovljive energije na klimatskom summitu UN-a.

Potrošnja električne energije u Indiji znatno je porasla. U prosincu 2022. njezina ukupna potrošnja električne energije dosegnut će 121,19 milijardi kilovat-sati, predvodeći rast obnovljive energije u svijetu, a treća je najveća zemlja u pogledu novih instaliranih kapaciteta obnovljive energije. Kako bi osigurala financijsku stabilnost, vlada je uvela sheme olakšica kao što su Jawaharlal Nehru National Solar Scheme, Rooftop Scheme i Solar Park Scheme. Financijska stabilnost u energetskom sektoru ključna je za privlačenje sredstava za projekte čiste energije, razvoj inovativnih tehnologija i podržavanje prijelaza na gospodarstvo s niskom razinom ugljika. Također osigurava da tvrtke mogu održati stabilnu razinu zaposlenosti, osigurati poštene plaće i doprinijeti lokalnom gospodarstvu. Bez stabilnosti, tvrtke mogu imati poteškoća u dobivanju sredstava ili pristupu tržištima kapitala, što ometa njihovu sposobnost rasta i inovacija.

Prva portugalska dražba dozvola za izgradnju pučinskih vjetroelektrana započet će krajem godine. Njezin cilj je do 2030. imati ukupni instalirani kapacitet veći od 1 GW, uz ukupna ulaganja od 3-40 milijardi eura u projekte. Dražba će ciljati na plutajuće vjetroelektrane s turbinama u dubokom moru, gdje su vjetrovi dovoljno jaki da iskoriste više energije nego konvencionalne strukture na kopnu. Portugal već ima mali projekt plutajuće vjetroelektrane snage 25 MW u blizini svoje atlantske obale, a druga elektroprivredna poduzeća pokazala su interes za razvoj projekata pučinske vjetroelektrane u Portugalu. Također postoji veliki interes za ulaganja u Portugalu, s elektranama na vodik instaliranim do 2030. koje će udvostručiti ili čak utrostručiti predviđenih 2,5 GW.

Power Finance Corp planira povećati izloženost svoje knjige kredita projektima obnovljive energije na 27% do FG 2030. (veliki hidroenergetski projekti). Da bi se to postiglo, potrošnja bi se mogla povećati na 3 trilijuna rupija u sljedećih sedam godina. Tvrtka ima najveći kreditni portfelj u sektoru obnovljive energije s knjigom obnovljivih izvora energije od 48.200 milijuna rupija. Nekvalitetna imovina (NPA) smanjena je zbog rješavanja problematične imovine i financijske discipline koju je donio National Disco. Ukupni tehnički i komercijalni gubitak poboljšan je na 16,5% u FG22.

Stranica 1 od 107